Kurban Öncesi Şap Salgını

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • frantic
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3696

    Kurban Öncesi Şap Salgını

    Kurban Bayramı'na iyice yaklaştık ama Anadolu'da hayvan yetiştiricilerini şap salgını korkusu sardı. Ciddi sağlık tehlikesi var. Türkiye'de az görülen ve İran'dan kaçak yollarla getirilen hayvanlardan bulaştığı tahmin edilen A22 tipi şap virüsünün oluşturduğu salgın, son bir yılda hayvan besicilerinin korkulu rüyası oldu.
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Şap Enstitüsü, A22 virüsüne karşı eski aşıların etkili olmaması sebebiyle yeni aşı üretti. Şap aşıları sağlam hayvanlara etkisini gösterirken, virüsü taşıyan hayvanlara karşı etkili olmuyor.
    Şap salgını, Anadolu'nun bazı bölgelerinde hayvan ölümlerine sebep olmaya başladı. Şap hastalığı sebebiyle birçok köy ve belde karantinaya alındı. Aydın'ın Nazilli ilçesindeki hayvan pazarı kapatılırken, Konya hayvan pazarı kapatılma aşamasına geldi. Uzmanlar, virüs bulaşmış hayvanların gizlenmesinin hem salgının yayılmasına hem de bilmeden şaplı hayvan etinden yiyenlerin hastalanmasına neden olacağını bildiriyor.
    Konya Besiciler Odası Başkanı Nazif Karabulut, Konya'daki büyükbaş hayvanların yüzde 70'inde şap salgını bulunduğunu belirtiyor. Şehirde birçok hayvanın şaptan öldüğünü dile getiren Karabulut, "Şimdiye kadar herhangi bir çözüm bulamadık. Üreticilerimiz panik içinde. Geçen hafta Aydın'daydım. Ege Bölgesi'ne de sıçradı." ifadelerini kullanıyor. Karabulut, "Önümüz Kurban Bayramı, ne olacak bilmiyoruz." derken birçok besicinin hayvanlarının fiyatlarının düşmesinden korktuğu için hayvanlarının şap virüsü taşıdığını gizlediğini iddia ediyor.
    Aydın Besiciler Odası Başkanı Adnan Alkayır ise Nazilli hayvan pazarının kapatıldığını bildiriyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Şap Enstitüsü Müdürü Recep Ergül, virüsü yok etmek için uğraş verdiklerini bildirdi. Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Şimşek, şap virüsünün insan sağlığı açısından çok büyük tehlike oluşturmadığını bildiriyor. Şimşek, vücutta 'aft' benzeri yaralar oluşturan virüse karşı etlerin iyice pişirilmesini öneriyor.
İşlem Yapılıyor