hayvanlarımız

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • eerol
    Banned
    • 06-11-2004
    • 8682

    Konu: hayvanlarımız



    And kondoru (Vultur gryphus), Yeni Dünya akbabaları (Cathartidae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

    Özellikleri
    Yeyüzünün en büyük uçan kuşlarından biridir. Vücut boyu 110 cm'yi bulur ve 12 kg ağırlığa ulaşabilirler. Kanat genişliği 3,2 m e kadar ulaşabilir. Bu da kondoru kuş dünyasının en geniş kanat aralığına sahip kuşu kılar ki bu sayede 7000 m yüksekliğe kadar yükselebilir.
    Kanatlarının üst kısmı beyaz olup boynunda çelenk gibi duran yine beyaz renk tüylere sahiptir. Başında ise kırmızı renk hakimdir. And kondoru 70 hatta daha üstü yaşlara kadar yaşayabilir. Kaliforniya kondorundan farklı olarak erkekleri başlarında etli bir ibik taşırlar. Dişileri kırmızı renk göze sahipken türün erkeklerinin göz rengi gridir.

    Üreme

    Kuluçka süresi 65 gün kadar sürer ve yuvadaki yumurtalardan hem erkek hem dişi kuş sorumludur. Genç kondorlar günde 2 kere ebeveynleri tarafından beslenirler, daha sonra bu günde bir kereye düşer. 6 aydan sonra sonra artık genç kondorun kanatları oluşmuştur. 8 yaşına kadar genç kuşların tüy renkleri kahverengiyken daha sonra siyah-beyaz renge dönüşür.

    Yaşam alanları

    And kondorlarının yaşam alanları Kolombiya'dan başlayarak And Dağları boyunca Patagonya'ya kadar ulaşır. Genelde hava akımlarıyka kanat çırpmadan havada süzülebilecek imkanı buldukları yüksek dağlık bölgelerde yaşarlar. Sıklıkla kısa mesafeleri uçmak yerine yürüyerek kat ederler.
    And kondorları yeryüzünün nesli tehtit altındaki türlerdendir. Bir çok hayvan koruyucunun hedefi; bu kuşları yetiştirip daha sonra vahşi hayata salmaktır. Son yıllarda bu amaçla birçok kondor yakalanıp, yetiştirlip tekrar vahşi hayata bırakılmıştır. Güney Amerika'nın kuzeyinde bu şekilde 40 dan fazla kondor vahşi hayata kazandırılmıştır.
    And kondorları Kolombiya, Ekvador, Bolivya ve Şili gibi ülkelerin milli işaretleri olup bu ülkelerin birçok armasında görülürler.

    Yorum

    • eerol
      Banned
      • 06-11-2004
      • 8682

      Konu: hayvanlarımız



      Kaliforniya kondoru (Gymnogyps californianus), Yeni Dünya akbabaları (Cathartidae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.
      Nüfusu bir zamanlar tüm Kuzey Amerika'ya dağılmışken bugün sadece 60 kuş Kaliforniya'nın küçük bir koruma alanında yaşamlarını sürdürmektedir. Kondor, görkemli uçuşu yüzünden avcıların hedefi olmuş, geçtiğimiz yüzyıllarda acımasızca avlanmıştır.

      Özellikleri
      Kaliforniya kondorunun kanat aralığı 3 metreyi, yerden yüksekliği 125 cantimetreyi bulabilir. En yüksek ağırlığı 14 kg dır. Siyah tüyleri ve alt kısmı beyaz olan kanatları vardır. Sivri uçlu tüyleri olan boyun halkasına sahiptir.

      Üreme ve yaşam şekli


      San Diego Hayvanat Bahçesi'nde bakıcılar eldiven yardımıyla yavru kondoru beslerken


      Türün kuluçka zamanı yılın ilk 5 ayında gerçekleşir. Yuvaları genelde sahile yakın bölgelerde, yüksek konumdaki kayaların üzerine kurulur. Dişi kondor sıklıkla tek bir beyaz yumurta bırakır. Daha sonra yuvaya dişi ve erkek ortaklaşa bakarlar. Yaklaşık 40-50 gün içinde civciv kabuğunu kırar. Yavru yaklaşık altı ay yuvada kalır ve bu sürenin sonunda ebeveynlerinin kontrolünde ilk uçuş denemelrine başlar. 12. aydan sonra artık bağımsız olur ve 3 yaşından sonra erişkin bir kondor olarak kabul edilir. Yavruların bakımı zor olduğundan kondorlar 2 yılda bir ürerler.

      Beslenme

      Kondor günün ilk saatlerinde yiyecek arar. İstisnasız leş ile beslenir. Doyduktan sonra neredeyse yarım günden uzun süren istirahatına çekilir.
      Bir çok üretme programı ile bu kuşun varlığı güvence altına alınmıştır.

      Yorum

      • eerol
        Banned
        • 06-11-2004
        • 8682

        Konu: hayvanlarımız



        Eski Dünya akbabaları (Aegypiinae), atmacagiller (Accipitridae) familyasının alt familyasıdır ve gündüz yırtıcıları (Falconiformes) takımına aittir. Yeni bulgular ışığında, daha çok leyleklerle (Ciconiidae) akraba olan ve leyleksiler (Ciconiiformes) ile ilişkilendirililen Yeni Dünya akbabaları (Cathartidae) ile bu bağlamda ayrılırlar.

        Görünüm
        Akbabaların çoğu görece büyük yırtıcı kuşlardır. Gövde büyüklüğü bir metrenin üzerine çıkabilir ve kanat açıklığı 2,50 metreyi bulabilir. Uzun, çıplak ya da kısa tüylü bir boyunda bulunan boyun çelengi, bir çok türün karekteristik özelliğidir.

        Ekoloji


        Yaşam alanı

        Yaşam alanı olarak stepler, yarı çöller gibi açık alanı tercih ederler. Ancak dağlar gibi bölgeler de söz konusu olabilir.

        Dağılım

        Eski Dünya akbabalarına Güney Avrupa, Afrika ve Asya'da gibi Eski Dünya'nın kıtalarında rastlanır.

        Beslenme

        Akbabalar leş yiyicidirler. Ölmüş hayvanlar, diğer hayvanlara sıklıkla hastalık bulaştırma tehlikesi yarattığından, akbabalar doğanın sağlık polisi olarak da tanımlanır.

        Davranış

        Eski Dünya akbabaları sosyal hayvanlardır. Çok yükseklerde süzülerek, hayvan ölüsü ya da böyle bir keşifte bulunmuş türdeşlerini ararlar. Sadece büyük akbabaların gagaları ölü hayvanın derisini parçalayacak durumda olduğundan, leşi daha önce yerler.



        Cinsler ve türler


        Yorum

        • eerol
          Banned
          • 06-11-2004
          • 8682

          Konu: hayvanlarımız



          Üveyik (Streptopelia turtur), güvercingiller (Columbidae) familyasından eti için avlanan bir av kuşu türü. Bıldırcın gibi göçmen bir kuştur. Trakya'ya Nisandan itibaren gelirler, Eylülden itibaren de güneye göç ederler. Ayçiçeği tanesi ile beslenirler.

          Yorum

          • eerol
            Banned
            • 06-11-2004
            • 8682

            Konu: hayvanlarımız



            Fulmar, kuzey ve güney yarımküredeki açık denizlerde görülen martıya benzer bir deniz kuşudur. Sarp yamaçlarda koloniler halinde yuva kurarlar. Ve dalgaların üzerinde alçaktan uçarak, küçük balıklardan, gemilerin bıraktığı çöplere kadar herşeyi yiyebilirler. Sırtı gri renkte olup, vücudunun diğer kısımları beyazdır.

            Yorum

            • eerol
              Banned
              • 06-11-2004
              • 8682

              Konu: hayvanlarımız


              Sumru (Sterna sandvicensis), sumrugiller (Sternidae) familyasından 31-35 cm. boyunda martıdan daha zarif görünümlü ve küçük bir denizel kuştur. Uçarken kanatlarını geriye doğru kıvırır. Su üzerinde uçarak balık arar. Gözüne kestirdiği balığı yakalamak için suya dalar.

              Yorum

              • eerol
                Banned
                • 06-11-2004
                • 8682

                Konu: hayvanlarımız



                Alaca ağaçkakan (Dendrocopos syriacus), ağaçkakangiller (Picidae) familyasına ait 22-23 cm boyunda parklar ve karışık ormanlarda yaşayan ağaçların gövdelerine tırmanmaya uyum sağlamış bir ağaçkakan türü. Uzun dili yardımıyla, ağaç kabuklarının altından ve çürümüş gövdelerden çıkardığı böceklerle beslenir.

                Yorum

                • eerol
                  Banned
                  • 06-11-2004
                  • 8682

                  Konu: hayvanlarımız



                  Fiyu (Anas penelope), ördekgiller (Anatidae) familyasından 45-51 cm boyunda sulak alanlar ve deniz kıyılarında yaşayan bir ördek türü.
                  Kanatlarındaki beyazlık, uçarken uzaktan görülebilir. Yürürken ise bu beyazlık, gövdesinin yanında yatay bir çizgi oluşturur. Bu onları tanımlamak için kolaylık sağlar. Erkekleri, "fiyuu" diye ıslık benzeri bir ses çıkarır.

                  Yorum

                  • eerol
                    Banned
                    • 06-11-2004
                    • 8682

                    Konu: hayvanlarımız



                    Yeşilbaş (Anas platyrhynchos), Anatidae familyasından uzun gagalı, kısa ve parlak turuncu bacaklı, yaygın ve büyük bir ördek türü.
                    Erkeğin rengi gridir, parlak yeşil başı, beyaz boyun halkası, kahverengi göğsü ve siyah-beyaz bir kıçı vardır; gagası açık yeşilimsi sarıdır. Eklips giysisinde daha koyudur, daha çizgili olan başı yeşilden yoksundur. Dişisi kahverengi ve bej benekli ve çizgilidir, kuyruğu neredeyse tamamen beyazdır; gagası yeşil ya da kahverengidir ve üzerinde koyu turuncu lekeler vardır. Uçarken fiyu ya da boz ördeğin tam aksine beyaz kanat altı ile siyah olan karnını gözler önüne serer. Tüm erişkinlerinde ön ve arka kenarları beyaz çizgiyle sınırlanmış mor-mavi bir kanat lekesi vardır, bu beyaz kenarlar uçuş esnasında iç kanatta belirgin iki beyaz şerit olarak görülür.
                    Evcil formlarında kahverengi, beyaz ya da yamalı renklerde olabilirse de, bunlarda da temel özellikler korunur, genellikle mavi kanat lekesi vardır ve erkek kuşların kuyrukları kıvırcıktır Dişilerinin sesi gür, kalın ve bilinen ördek vaklamasıdır, erkeğinki ise ıslığımsıdır.

                    Yorum

                    • eerol
                      Banned
                      • 06-11-2004
                      • 8682

                      Konu: hayvanlarımız



                      Boz ördek (Anas strepera), Anatida familyasından anavatanı Avrupa, Asya ve kuzey Amerika olan bir ördek türü.
                      Uzunluğu 46-56 cm.’dir. Erkek ve dişi farklıdır. Erkekler genel olarak grimsi bir renkte olup, kuyrukaltı tüyleri siyahtır. Uçarken ikincil uçma tüylerinde beyaz ve siyah renkteki panel, omuz tüylerindeki kestane-kahverengimsi renk ile karındaki beyazlık göze çarpar. Gagası koyu renkte olup, yeşilbaştan daha kısadır. Dişileri boz renktedir ve ikincil uçma tüylerindeki beyaz panel ve omuz tüylerindeki kestane renk uçarken göze çarpar.

                      Yorum

                      • eerol
                        Banned
                        • 06-11-2004
                        • 8682

                        Konu: hayvanlarımız



                        Sakarmeke (Fulica atra); 36-38 cm boyunda sulak alanlarda yaşayan Rallidae familyasına ait bir kuş türüdür.
                        Gövdesi siyah, gagası ve alnı beyaz bir su kuşudur. Sudan havalanırken, uzun süre suyun üzerinde koşar. Çevresi sazlıklarla kaplı sığ göllerde yaygın olarak görülür.
                        Son düzenleme eerol; 11-01-2007, 15:06.

                        Yorum

                        • hamza
                          Junior Member
                          • 27-01-2004
                          • 43

                          Konu: hayvanlarımız

                          sn Eerol kardeşim

                          her sefer bizimle paylaştıklarına baktıkça hep sana teşekkür etmek istiyorum ama gecikiyorum

                          şimdiye kadar olanlara çok teşekkür ederim.bilesinki bundan sonrakiler için de her baktığımda içimden teşekkür edeceğim

                          Yorum

                          • eerol
                            Banned
                            • 06-11-2004
                            • 8682

                            Konu: hayvanlarımız



                            Suna (Tadorna tadorna), ördekgiller (Anatidae) familyasından 58-71 cm boyunda, 110-133 cm kanat açıklığında ait bir ördek türü.
                            Yaşam alanları, sulak alanlardır. Beyaz ağırlıklı gövdesi sayesinde kolayca tanınan iri bir ördektir. Başı koyu yeşil, göğüs kuşağı kızıl, gagası ve bacakları pembedir.

                            Yorum

                            • eerol
                              Banned
                              • 06-11-2004
                              • 8682

                              Konu: hayvanlarımız



                              Pembe kakadu (Cacatua leadbeateri), Cacatuidae familyasından 38 cm uzunluğunda tüyleri pembe, öne doğru uzamış tepeliği kırmızı ve sarı bir bantla bezeli kakadu türü.
                              Avustralya'nın iç kesimlerinde geniş dağılım gösteren bu tür, kakaduların en güzeli ve eğitilmesi en güç olanıdır.

                              Yorum

                              İşlem Yapılıyor
                              X