'Kurban kesimini çocuğa izlettirmeyin'...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    'Kurban kesimini çocuğa izlettirmeyin'...


    Gülizar Şenel'in haberi
    Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'ndaki hayvan kesimlerine 0-10 yaş arasındaki çocukların tanık olmamaları ve kesimlerin kesinlikle izletilmemesi gerektiğini belirtti.
    Okul öncesi dönemdeki çocukların, kurban kesimini düşünüp genelleyemediğini ifade eden Temel, ''Çocuklar 7 yaşından itibaren kurban olayını ve hatta ölümü soyut biçimiyle değerlendirip anlayabilmektedir. Bu nedenle anne babalar 11 yaşın altındaki çocuklarına kurban kesimini gerek canlı, gerekse medya yoluyla izletmemelidir. Bu yönde koruyucu olmalıdır'' diye konuştu.
    -BESLENME VE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARINI NEDEN OLABİLİR-
    Temel, çocukların kurban kesilen alanlarda bulunmasının ruhsal yapılarında bozukluklar oluşturabileceğini anlatarak, şunları söyledi: ''Kurban kesiminde hayvanın güçlükle yere yatırılması, hayvanın bağırışları, kesilmesi ve sonrasında kan akıtılmasına tanık olunması çocuklarda korku, şaşkınlık, endişe duygusuna neden olup, beslenme ve davranış bozuklukları yaratabilmektedir.
    Et ve hayvansal gıdaları yememe, iştahsızlık, tiksinme gibi beslenme bozukluklarının yanı sıra kekemelik, altını ıslatma, gece kabusları, saldırganlık ve içine kapanma gibi davranış bozuklukları da olabilmektedir. Hayvan kesimine tanık olmaları çocuklarda şok etkisi yaratabileceği için aileler çocukları kurban kesilen alanlardan uzak tutmalıdır.''
    -''BEN SEVMESEYDİM KESİLMEYECEKTİ DÜŞÜNCESİNE GİREBİLİRLER''-
    Çocukların kurban kesiminden önce hayvanla bire bir ilişki kurması, onu sevmesi ve oynaması, kesim sonrasında ciddi duygusal karmaşa yaşamalarına neden olduğunu dile getiren Temel, şöyle devam etti. ''Çocuklar kurbanlık hayvanlara gösterdiği sevginin sonunda havyanın kesildiğini öğrendiğinde kendilerini suçlu hissetmekte ve ''ben sevmeseydim kesilmeyecekti'' gibi düşüncelere girebilmektedir. Çocuklarda ileriki yıllarda, sevdiği insanların zarar görmemesi için sevgi duygusunu saklama davranışı görülebilmektedir. Bu nedenle aileler çocukların kesilecek hayvanlarla duygu yoğunluğunu yaşamalarına izin verilmemelidir. Çocukların kurban etinden yememeleri halende zorla et yemesi sağlanmamalı, kurban ve ölümle ilgili sık sorularına kaçamak cevaplar verilmemeli, meraklandırılmamalıdır. Sorular karşısında aşağılayıp bağırılmamalı ve güvensizlik yaratılmamalıdır. Çocuğun anlayacağı dille kesim süresi anlatılmalıdır.'' Temel, kurban kesiminden sonra çocuklarda görülen durgunluk, aşırı saldırganlık, yemek yememe, uyuyamama gibi olumsuzluklarla karşılaşıldığında mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
    (aa)
İşlem Yapılıyor
X