Romatizma yaşlı hastalığı değildir

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • 67TOPRAK
    Senior Member
    • 12-11-2005
    • 3015

    Romatizma yaşlı hastalığı değildir



    İlgi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sema Güzeloğlu Haber7 okuyucuları için romatizmal hastalıklar ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi.

    Hastalıkla ilgili karşımıza çıkan en çarpıcı saptama 100’den fazla hastalığın romatizmal hastalıkları oluşturuyor olması.Her şeye rağmen romatizmal bir hastalık geçiren insanların bu hastalıkla birlikte yaşamayı öğrenmesi ve hekim kontrolünü ihmal etmemesi gerekiyor.İşte romatizmal hastalıklarla ilgili bilmek istedikleriniz.


    Romatizma nedir, nasıl bir hastalıktır?
    Romatizma diye tek bir hastalık yoktur. 100’den fazla hastalık romatizmal hastalıkları oluşturur. Romatizmal hastalıklar genellik kronik (süreklilik gösteren) hastalıklardır. Bir kişiye romatizmal hastalık tanısı konduğunda, bu kişinin sürekli ve düzenli olarak hekim takibinde olması ve ilaç kullanması gerekir. Yani kişi, bu hastalıkla yaşamayı öğrenmelidir bir anlamda.

    Romatizmal hastalıklar kaç gruba ayrılır?
    Eklem kireçlenmeleri (artroz), bel ağrısı, boyun ağrısı gibi omurga romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları (fibromyalji), iltihaplı eklem romatizmaları (romatoid Artrit) gibi birkaç ana gruptan bahsedebiliriz. Bunlara ek olarak kanser, böbrek kan ve hormonlarla ilgili hastalıklarda da romatizmal belirtiler görülebilir. Veya bu hastalıklar romatizmayı düşündüren şikâyetlerle başlayabilir.

    Romatizma nasıl oluşur?
    Nedeni tam olarak bilinmiyor. Ailesel yatkınlık olabilir; ancak anne-babadan birinde romatizma varsa çocuklarında da olacak diye kesin bir kural yok. Ailesel yatkınlığı olanlarda mikroplar, çevre kirliliği, sigara, kimyasal maddeler gibi çevresel faktörlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir.
    Romatizmayı etkileyen faktörler nelerdir?
    Soğuk ya da nemli hava genellikle şikâyetleri artırır. Bu durum sağlıklı kişilerde de görülür, kişisel farklılıklar önemlidir. Ancak, romatizmaya neden olmaz ve tek başına romatizma düşündürmez. Romatizmal hastalıklar için belirlenmiş bir mevsim yoktur; her mevsim başlayabilir, her mevsim şikâyetler artabilir.
    Aşırı şişmanlık, özellikle diz kalça ve bacaklardaki eklemlerde kireçlenmenin oluşumu için riskli bir durumdur.
    Hasta ne gibi şikâyetlerle başvurur?
    Hastayı doktora genellikle ilk getiren belirti ağrıdır. Ancak her ağrı ciddi bir romatizmal hastalığa işaret etmez. Eklem veya kas ağrısının uzun süreli olması ayrıca şişlik, hareket kısıtlılığı oluşması ciddi bir romatizmal hastalık düşündürmelidir.
    Romatizma sadece yaşlılarda mı görülür?
    Sanıldığı gibi romatizma sadece yaşlılarda görülmez. Romatizmal hastalıklar yaşa göre farklılık gösterir; mesela çocuklarda artrit, erişkin yaşlarda daha çok iltihaplı romatizmalar, ileri yaşlarda ise kireçlenmeler sık görülür.
    Romatizmanın tedavisi mümkün mü?
    Romatizma şeker hastalığı ve hipertansiyon gibi kronik (süreklilik) bir hastalıktır. Bu nedenle tedavi belli bir süre değil, ömür boyudur. Tamamen hastalığı ortadan kaldırmak mümkün olmaz ama kontrol altına alınabilir. Kontrol altındaki hastalık birden alevlenebilir, bu nedenle sürekli doktor takibi gereklidir.
    Romatizmal hastalıkların tedavisinde hasta eğitimi ve koruyucu önlemler, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, gerektiğinde uygun cerrahi girişimler yer alır.
    Ayrıca egzersiz mutlaka gereklidir.
    Genel olarak iltihaplı eklem romatizmalarına kaplıca ve sıcak uygulamalar iyi gelmez; Hatta aktif hastalık esnasında yakınmaları daha da artırabilir, kireçlenmede faydası vardır. Kaplıca için doktor onayı alınması önemlidir.

    __________________
İşlem Yapılıyor
X