Obezite: Toplumsal sorun

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Obezite: Toplumsal sorun

    Antalya - Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hakan Erengin, çağın hastalığı olarak nitelendirilen obozitenin hem dünyada hem de ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.

    Dr. Hakan Erengin, Türkiye'de obezite konusunda yeterince araştırma yapılmadığına dikkati çekerek 2003 yılında yapılan ''Türkiye Nüfus Sağlığı Araştırması''na göre, doğurganlık çağındaki Türk kadının yüzde 34,3'ünün fazla kilolu, yüzde 22,3'ünün ise obez olduğunu belirtti. Bu rakamlarda her yıl artış görüldüğüne işaret eden Erengin, Türk kadınındaki obez oranının 1998 yılında yapılan araştırmalarda yüzde 18,8 olduğunu hatırlattı.

    Erengin, ulusal çapta yapılan araştırmalarda Türkiye'de obezite sıklığının yüzde 22,3 olarak saptandığına işaret ederek, şunları söyledi:''Bu araştırmada kadınlar arasındaki obezite sıklığı ise yüzde 29.9 olarak belirlenmiştir. Obezite en fazla yüzde 25 oranla İç Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Yaş gruplarına baktığımızda ise en yüksek risk 55-59 yaş grubudur.

    Bu yaştakilerin yüzde 34,8'i obezdir.Kentlerde yaşayanlar kırsal alanlarda yaşayanlara oranla obezlikte daha fazla risk altında bulunuyorlar. Kentlerde yaşayanlarda yüzde 23,8, kırsal alanda yaşayanlarda yüzde 19,6 oranında obezlik görülüyor. Okur-yazar olmayanlarda obezlik oranı yüzde 33,4, yüksek eğitimlilerde ise yüzde 10.''
İşlem Yapılıyor
X