Diş Ağartma (Bleaching)

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Diş Ağartma (Bleaching)

    Dişlerin ağartılması konusunda cevap vermek için biraz geciktim. Bunun nedeni, bleaching işleminde kullanılan kimyasalların üretimindeki yeni teknolojileri gözden geçirerek, bu kimyasalların diş ve dişetleri üzerindeki etkilerini incelemek, ayrıca uygulamada kullanılan yenilikleri takip etmekti. Bunun için Erzurum ve Ankara’daki konunun uzmanı (Endodonti:Diş hastalıkları ve tedavisi, Periodontoloji:Dişeti hastalıkları tedavisi Protetik Diş Tedavisi:Diş eksiklikleri ve hastalıklarının protezlerle tedavisi ile ilgilenen bilim dalı) diş hekimleri ile birebir veya internet-telefon vasıtası ile görüştüm. Edindiğim bilgilerin bir kısmını mümkün olduğunca sadeleştirerek aşağıda veriyorum. Umarım yardımcı olabilirim.

    Dişlerin sararmasının ve leke oluşumunun sebepleri:

    Dişlerimiz söz konusu olduğunda onların beyazlıkları, her zaman sağlık ve estetiğin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmiştir. Dişlerimiz yaşayan, dış ortamla ilişki halinde olan ve ondan etkilenen canlı dokulardır. Yediğimiz ve içtiğimiz bir çok madde onlar üzerinde etkiye sahiptir. Diş lekeleri bazı yiyecek ve içeceklerin (ör:çay, kahve, kola vb.) tüketilmesi ya da sigara kullanımı nedeniyle oluşabilir. Bu lekeler genellikle dişlerin yüzeylerindedir. Ancak dişler bir yaralanma/darbe alınması sonucu ya da doğal yaşlanma sürecinin bir sonucu olarak sararabilirler. Az rastlanmakla birlikte, dişlerin oluşumu sırasında kullanılan bazı ilaçların da dişlerin yapısında leke oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir. Bunların haricinde fazla fluorid kullanımı, bakteri plağı birikmesi sonucu oluşan tartarlar, sinir dejenerasyonu ve bazı ortodontik ve protetik uygulamalarla kanal tedavisi de dişlerde renk değişimi ve lekelere yol açabilir.

    Dişlerin sararmasının ve leke oluşumunun tedavisi:

    Uygulanacak tedavi mutlaka diş hekimi tarafından tespit edilmelidir.

    Dişlere eski rengini kazandırma: Burada amaç dişleri, renklerini koyulaştıran etmenlerle karşılaşmadan önceki doğal renklerine kavuşturmaktır. İlk akla gelen, tartarların temizlenmesidir. Bu işlem için kimyasal maddeler kullanılmaz, işlem fiziksel temizleyicilerle (pomza tozu vb) yapılır. İşlem esnasında döner fırça ile temizleyici/aşındırıcı ajan diş yüzeyine uygulanır. Kullanılan materyal ileri derecede aşındırıcı özelliğe sahip olup, evde, hekim kontrolü olmaksızın diş fırçası ile kullanılması sakıncalıdır.
    Bunun haricinde, dişlerde mine tabakasının altına işlemiş ileri derecedeki lekelerin temizlenmesinde estetik dolgular, hatta protetik restorasyonlar uygulanabilir.
    Eğer renk kaybı kanal tedavisi sonucu oluşmuşsa, diş içerisine birkaç seansta kimyasal maddeler doldurulması suretiyle de dişe orijinal rengine yakın bir renk kazandırılabilir.

    Dişleri, doğal renginden daha açık renk kazandırma: Çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir. Bu işlem, kimyasal maddelerle yapılır.Bleaching jelleri genelde farklı oranlarda carbamid peroksit içermektedir. Şu anda etkinliği ispatlanmış ve sıkça kullanılan iki çeşit beyazlatma yöntemi vardır.

    1. Home Bleaching (Ev Tipi Beyazlatma yöntemi)
    Bu yöntemde hekim dişlerden ölçü alarak laboratuara bu ölçüyü verir. Alınan bu ölçüden dişlerinizin üzerine tam oturan, ince şeffaf bir plak hazırlanır. Tedavinin bundan sonraki kısmını hasta kendisi uygular.
    Plağın içine tercihen yatmadan evvel diş beyazlatma ajanı uygulanarak işlem gerçekleştirilir. Beyazlatma işlemi gece uykuda gerçekleşir. Tedavi süresi ortalama 1 ile 4 hafta arasında değişmekle birlikte, bu süre hekiminizin yapacağı muayene sonucunda tespit edilecektir..

    2. Laser bleaching (Lazerle beyazlatma Yöntemi )
    Dişler üzerine uygulanan bleaching ajanının bir lazer kaynağı ile aktive edilmesiyle yapılan beyazlatma yöntemidir. Bu yöntem mutlaka diş hekimi muayenehanesinde uygulanır ve etkisi daha çabuk görülür.

    Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.
    Beyazlatma işlemi sırasında veya sonrasında bazı hastalarda hassasiyet veya alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu gibi durumlarda hasta tarafından diş hekimi bilgilendirilmelidir. Önemli olan kullanılan sistemin gerektirdiği prosedürlerin eksiksiz ve doğru olarak yerine getirilmesidir.
    Beyazlatma işlemi uygun kişiler tarafından yapıldığında çok etkili bir estetiği geliştirme metodudur. Ancak gerek kullanılan materyalin kimyasal yapıda olması, gerekse nadir de olsa alerjik reaksiyonlara yol açabilmesi nedeniyle mutlaka konunun uzmanı diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.

    Sıkça yapılan bir hata piyasaya sürülmüş hiçbir kontrolü olmayan ve denetlenmemiş ürünlerle dişlerin beyazlatılmaya çalışılmasıdır. Bu ürünler minede onarılması güç hasarlar oluşturabilen yapıda ajanlardır.
    Dişlerimizin canlı dokular olduklarını unutmadan, onlarla ilgili kararları ve uygulamaları hekimimize danışarak yapmalıyız.
  • drturgut
    Member
    • 16-09-2004
    • 1562

    #2
    Konu: Diş Ağartma (Bleaching)

    Bilgi için teşekkürler.

    Yorum

    • hikmet24
      Member
      • 28-11-2005
      • 1724

      #3
      Konu: Diş Ağartma (Bleaching)

      teşekkürler kardeş
      saygılar

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X