ÇOCUK DİŞHEKİMLİÐİ

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    ÇOCUK DİŞHEKİMLİÐİ

    ÇOCUÐUMU DİŞ HEKİMİNE İLK KEZ NE ZAMAN GETİRMELİYİM?

    Çocukların ilk diş muayenesi ağızda ilk diş sürdükten 6 ay sonra veya çocuk bir yaşını doldurduğunda yapılmalıdır.
    • 1 yaş: ilk ziyaret
    • 2 yaş: ikinci ziyaret
    • 3 yaş: Muayene + ilk temizlik ve florür uygulanması
    ÇOCUÐUMU NE SIKLIKLA DİŞ HEKİMİNE GETİRMELİYİM?
    Amerikan çocuk diş hekimliği akademisi çocukların senede iki kez bir diş hekimi kontrolünden geçmelerini önermektedir. Yine de buna karar verecek esas kişi diş hekimi olmalıdır.Çünkü bazı çocuklar, zayıf ağız hijyeni veya bazı gelişim bozukluklarına bağlı olarak artmış çürük riskine sahip oldukları için daha sık olarak diş hekimine getirilmelidir. Genel bir kural olarak, her çocuk üç yaşından başlamak üzere her altı ayda bir iyi bir muayeneden geçmeli,dişleri temizlenmeli ve flor uygulanmalıdır.

    NEDEN ÇOCUÐUMU DÜZENLİ OLARAK DİŞ HEKİMİNE GETİRMELİYİM?
    1.Çocuğunuza ağız bakımının ve genel ağız sağlığının önemini kavratmak için.
    2.Süt dişlerinin zamanında düştüğünden ve alttan gelecek olan daimi dişlerin çene içinde doğru konumda yerleştiğinden emin olmak için.
    3.Çocuğun çene yapısının gelişimiyle alakalı problemlerin tespit edilip önlenebilmesi için.
    4.Daimi dişlerin düzgün şekilde sürdüğünden ve arkta uygun şekilde yerleştiğinden emin olarak ilerde oluşabilecek ortodontik problemleri önlemek için.
    5.Çürüklerin daha erken safhadayken tespit edilerek ilerlemeden tedavi edilmesi ve pit veya fissür örtücü gibi koruyucu işlemlerin uygulanabilmesi için.

    SÜT DİŞLERİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
    1.Çocukların çiğneme işlevlerini ve dolayısıyla beslenmelerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için.
    2.Çocukların konuşurken tüm sesleri rahatlıkla çıkarabilmeleri ve düzgün konuşabilmeleri için.
    3.Ve en önemlisi alttan gelecek daimi dişler için bir yer tutucu gibi görev yapar ve çene gelişiminin geri kalmasını önler.

    DİŞLERİN DİZİLİMİ VE SÜRME ZAMANI


    Süt dişleri

    Alt ve üst çenede 10’ar tane olmak üzere toplam 20 adet süt dişimiz vardır. Bunların sürme ve düşme zamanları aşağıdaki gibidir:



    Daimi dişler:
    Alt ve üst çenede 16’şar tane olmak üzere toplam 32 adet daimi dişimiz vardır. Bunların sürme zamanları ise aşağıdaki gibidir:









    PİT VE FİSSÜR ÖRTÜCÜ NEDİR? NE İŞE YARAR?
    • Pit ve fissür örtücüler dişlerin yüzeyindeki çürüğe meyilli pit(çukurcuk) ve fissür(yarık)leri örterek bakteri plağına karşı bir bariyer oluşturan rezin maddeleridir.
    • Pit ve fissürleri örterek temizlenebilir alanlar oluşturur.
    • Çocuklar yetişkinlere nazaran çürüğe daha yatkındırlar ve arka dişlerinin sürer sürmez örtülmesi gerekir.
    • Fissür örtücü hızlı,uygulanması kolay ve ağrısız bir işlemdir.

    • Pit ve fissürler temizlenip kurutulduktan sonra asitle pürüzlendirilir.
    • Asitle pürüzlendirme işleminden sonra ise akışkan şekildeki dolgu maddesi diş üzerindeki pit ve fissürlere uygulanır ve sonrasında mavi ışıklı tungsten halojen lambadan çıkan ışıkla sertleşmesi sağlanır.
    ÇOCUK DİŞHEKİMLİÐİNDE ACİL DURUMLAR





    A.DİŞ AÐRISI:





    Ağrıyan dişin etrafını dikkatli bir şekilde iyice temizleyin.Ağzı ılık tuzlu suyla iyice çalkalayın ve sıkışmış yiyecek artıklarını uzaklaştırın.ASLA dişetinin veya ağrıyan dişin üzerine Aspirin koymayın. Eğer yüzde şişlik varsa soğuk kompres(örn; buz vs.) uygulayın. Ağrı için asetaminofen türevi bir ağrı kesici(Parol,Panadol,Minoset vs.) alın ve en kısa zamanda bir dişhekimine görünün.

    B.DİL,DUDAK VE YANAKTA KESİKLER:



    Morarmış bölgelere buz uygulayın.Eğer kanama varsa kanayan yerin üzerine temiz bir bezle hafifçe bastırın.15 dakika sonra kanama hala devam ediyor ve basınç uygulanmasıyla durmuyorsa çocuğunuzu hemen bir hastanenin acil ünitesine götürün.

    C.YERİNDEN ÇIKMIŞ DAİMİ DİŞLER(AVULSE DİŞLER)


    Dişi kök kısmından tutmayın! Taç kısmından tutun. Taç kısmından tutarak su altında üzerindeki artıkları yıkayabilirsiniz.Eğer yerleştirebiliyorsanız dişi çıktığı yere yerleştirin ve çocuğunuzu diş hekimine getirin. Eğer yerleştiremiyorsanız, dişi bir kap sütün içinde veya süt bulma imkanınız yoksa çocuğun dili altına yerleştirerek ACİLEN bir diş hekimine gidiniz.Zaman faktörü dişin sağlığı açısından çok önemlidir bu yüzden en kısa zamanda çocuğunuzu bir diş hekimine gösteriniz.

    D.KIRIK DİŞLER



    Yaralanmış bölgeyi ılık suyla yıkayarak artıkları uzaklaştırın. Yüzün yaralanma bölgesindeki kısmına soğuk kompres uygulayın.Dişin kırılmış olan parçalarını atmayın. ACİLEN DİŞ HEKİMİNE GİDİN!

    VE HİÇ BİR ZAMAN AKLINIZDAN ÇIKARMAYIN Kİ ONLARIN GÜLÜMSEMESİ DÜNYADA SAHİP OLDUÐUMUZ HERŞEYDEN DAHA DEÐERLİDİR…
İşlem Yapılıyor
X