protein kaynağı yumurta

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • yusufocuk
    Banned
    • 06-01-2005
    • 2598

    protein kaynağı yumurta

    Protein kaynağı; yumurta


    Düzenli yumurta yiyerek D vitamin eksikliğinin önüne geçebileceğinizi biliyor muydunuz?

    Protein açısından oldukça zengin olan yumurta çabuk bozulabilen bir besin olduğu için alırken ve saklarken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor.

    Yumurta diğer besinler içinde en kaliteli proteine sahip. Yumurtanın D vitamini yönünden de zengin bir besin olduğu ve D vitamininin sınırlı besin kaynaklarında bulunduğu belirtilirken, gelişme dönemindeki çocuklar güneş ışınlarından yeterince yararlanırsa ve yumurta tüketirse D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluklarının önüne geçilmiş oluyor.

    Nasıl saklanmalı?

    Yumurtanın alındıktan sonra 20 dereceyi geçmeyen oda koşullarında 30 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Eğer 4 derecelik buzdolabı koşullarında saklanıyorsa yumurtaların 2 ay içinde tüketilmesi gerekiyor. Satın alınan yumurtanın kabuğunda delik ya da çatlak olmamasına dikkat edilmesi gerektiğinin de vurgulandığı açıklamada, bakkal, market ve pazarlarda güneş altında satılan yumurtaların fazla tercih edilmemesi gerektiği, bunlar yerine raflarda soğutucular içerisinde satışa sunulan yumurtaların tercih edilmesi gerektiği dile getiriliyor.
  • yusufocuk
    Banned
    • 06-01-2005
    • 2598

    #2
    Konu: protein kaynağı yumurta

    Her derde deva kereviz

    Akdeniz mutfağının baştacı kereviz, içerdiği maddeler sayesinde insanları sinirlilik halinden uzak tutuyor.

    B vitamini, demir ve kireç yönünden zengin olan kereviz, şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geliyor.

    Salatası, çorbası, zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi, yemeklere kendine özgü bir lezzet de katan kereviz, içerdiği değerlerle alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor.


    Don yememiş olmasına dikkat
    Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Türk, kış mevsiminin önemli sebzeleri arasında yer alan kerevizin, besleyici özelliğinin yanı sıra sağlık açısından birçok yararı olduğunu söyledi.

    Yaprak ve kök kerevizi olarak iki çeşidi bulunan ve anavatanı Güney Avrupa olan kerevizin, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetiştiğini ve soğuk havada kolayca don tuttuğunu anlatan Prof. Dr. Türk, lezzeti ve besin değerinde kayıp meydana gelmemesi için alırken don yememiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

    Zihinsel yorgunluğu gideriyor
    Kerevizin en çok içeriğindeki 'sedanonik anhidrit', 'sedanolin', 'limonen', 'palmitik asid' ve 'gayakol' gibi maddeler sayesinde zihinsel yorgunluğun giderilmesine iyi geldiğini kaydeden Prof. Dr. Türk, B vitamini, demir ve kireç içeren kerevizin, unutkanlığı ve sinir yorgunluğunu giderdiğini bildirdi.

    İdrar sökücü özelliği de var
    İdrar söktürücü özelliğe de sahip bulunan kerevizin, böbrek taşı ve kumlarının düşürülmesine yardımcı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Türk, kerevizin şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi geldiğini sözlerine ekledi.

    Yorum

    • yusufocuk
      Banned
      • 06-01-2005
      • 2598

      #3
      Konu: protein kaynağı yumurta

      Türkler artık sağlıklı besleniyor

      2005 verilerine göre, kırmızı et ve katı yağ Türk mutfağına daha az giriyor.
      Türkiye'nin tüketim alışkanlıkları değişiyor. 2005 yılı verilerine göre, temel gıda maddelerinden kırmızı et, margarin ve tozşekerin kişi başına yıllık tüketimi azalırken, pirinç, makarna, kümes hayvanı eti, yumurta ve yoğurt tüketimi arttı. Ekmek ise beslenmedeki ağırlığını koruyor.

      Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Ekonomi ve Araştırma Enstitüsü (TEAE), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hane Halkı Tüketim Harcaması anket sonuçlarını kullanarak temel gıda ürünlerinde kişi başına düşen yıllık tüketim miktarlarını ve gıda harcaması içindeki paylarını hesapladı.

      Kira harcaması, gıdayı geçti

      Araştırmada, tüketim harcamaları içinde gıda harcamalarının payının mutlak olarak artmasına karşın, oransal olarak gerilediği kaydedildi. 1990'lara kadar toplam harcamalar içinde ilk sırayı alan gıda harcamalarının, yerini kira-konut harcamalarına bıraktığı, 2005 yılı itibariyle gıda harcamalarının toplam hane halkı harcamaları içindeki payının yüzde 24.9 düzeyinde gerçekleştiği bildirildi.



      Diğer taraftan, kişi başına et süt, yumurta tüketiminin, gelişmiş ülke ortalamalarının altında olduğu bilgisi ise değerlendirmede yer almadı.

      Yorum

      • yusufocuk
        Banned
        • 06-01-2005
        • 2598

        #4
        Konu: protein kaynağı yumurta

        Keten tohumu:

        Keten tohumu omega 3, 6 ve 9 yağ asitlerini içerir. Keten tohumu yağı kullanımı elzem yağların yeterli miktarda vücuda alınabilmesi için önemli bir destek üründür.

        Keten tohumu yağının romatizmada iltihabı azaltıcı, damar sertliğini azaltıcı, kalp sağlığını destekleyici olumlu etkileri görülebilir.

        Vejetaryenler için önemli bir omega 3 kaynağıdır. Günde bir-iki yemek kaşığı şeklinde yemeklere karıştırılabilir.

        Balık yağı:Balık yağı içerdiği EPA (eikozapentanoik asit) ve DHA (dokozaheksaenoik asit) ile özellikle çocuklarda görme ve zihinsel fonksiyonların gelişimi için önem taşıyor.

        Kansere karşı olumlu etkileri görülebilir. Yüksek kolesterol, trigliserit, ateroskleroz, hipertansiyon, romatoit artrit ve menopoz sıkıntılarına karşı etkili olabilir.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor