akvaryumunuzun doğal filtreleri bitkiler.

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • umina
    Member
    • 11-12-2005
    • 1699

    akvaryumunuzun doğal filtreleri bitkiler.

    Bitkiler akvaryumumuz için çok önemli unsurlardır. Akvaryum kumundaki bakteri ve bitkiler birlikte güçlü bir filtre görevi görürler. Bakteriler akvaryumdaki azot gibi maddeleri parçalayarak değişik parçalanma ürünleri açığa çıkartırlar. Bitkiler de bu parçalanma ürünlerini kullanarak ışığın da yardımı ile yaşamlarını sürdürürler ve bu ürünleri yok etmeleri ile akvaryum suyunu bir filtre gibi temizlerler. Işık olduğu sürece de balıkların suya bırakmış olduğu karbondioksiti alıp yerine suya balıkların ihtiyacı olan oksijeni bırakırlar.

    Akvaryuma konulacak bitki sayısı da aynen balık sayısı gibi önemlidir. Bu sayı kabaca şöyle hesaplanabilir :

    EN (cm) x BOY (cm) / 50 . Örneğin 150 x 50 cm.lik bir akvaryum için : 150 x 50 / 50 = 150 bitki olarak hesaplanabilir. Tabi bu formüle etki edecek faktörler de olacaktır. (Bitki büyüklüğü gibi) Onun için bitki sayısı biraz da kendimizin vereceği bir karardır.

    Akvaryuma bitki dikiminde dikkat edilecek noktalar : Akvaryumda küçük bitkiler öne büyük bitkiler arkaya dikilmelidir. Akvaryumcudan yeni alınan bir bitki akvaryuma dikilmeden önce iyice yıkanmalı ve kökleri makasla biraz kısaltılmalıdır. Bu kökleri kısaltma işlemi bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlayacaktır. Bitki kökleri yıkanıp kökleri kısaltıldıktan sonra akvaryumda kendisi için açılmış çukura dikilip çukur kapatılır. Sonra bitki biraz yukarı çekilerek köklerin aşağıya bakar hale gelmesi sağlanmalıdır. Zaman zaman yapılacak gübrelemeler ile bitkiler akvaryumumuzda gelişmeye başlayacaklardır. Gübrelemelerde de dikkate edilecek nokta gübrelemeyi yeterli yapmaktır. Az olması veya fazla olması birtakım sorunlara sebep olabilir. Örneğin fazla miktarda demir bitkilerinizin yapraklarının sararmasına ve çürüyerek dağılmasına neden olur.

    Canlı doğuran akvaryumlarında sorun olmamasına karşın çiklit akvaryumlarında genellikle balıklar bitkileri yiyecek ya da sökecektir. Çiklitler bitkileri sadece söküyor ve yemiyorsa bitkileri kuma gömülmüş taşlara bir misina ile çok gevşek olmayacak şekilde bağlamak sorunu muhtemelen çözecektir.

    Şunu asla unutmamak gerekir ki bitkiler de akvaryum biyotopunun bir parçasıdır.
İşlem Yapılıyor
X