Kombileri Ekonomik Kullanımları

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • nail40
    Member
    • 20-03-2006
    • 1528

    Kombileri Ekonomik Kullanımları

    Kalorifer kullanıcılarının sistemi ekonomik çalıştırmaları için tavsiyeler


    1- Kışın insanlar bol ve kalın giysilerle, vücut ısısının dışarıya atılmasını önlerler. Normal bir insan, 2,5 m2 bir deri alanına sahiptir. Hareket halinde kışın 100 kcal/h dışarıya enerji atar. Bol giysilerde vücutla dış hava arasında husule gelen hava boşluğu çok iyi bir izolasyon tabakası teşkil eder.

    2- Ülkemizde hemen hemen bütün kazan daireleri bodrum katlarının en kötü bölümlerinde tesis edilmiştir. Bu hacimlerde kazanlar yanma için gerekli taze havayı alamaz. Yanma eksik olur, verim düşer, yanmamış gazlar çoğalır. Aynı şekilde bu gazlar dar, küçük ve kirli bacalarda boğulur. Şehir hava kirliliğine esas teşkil eden olaylardan biri budur.

    3- Evlerimizde; kazanları düşük sıcaklıkta gece-gündüz yakmak, gündüzleri yakıp, gece söndürmekten daha ekonomiktir. Kış günleri; sıcak suyu haftanın yedi günü 42°C'da devamlı vermek haftada 3 gün vermekten daha ucuza mal olabilir.

    4- Antre,koridor,merdiven holü, bodrum ve kullanılmayan kiler ve odalardaki radyatörleri söküp attığımız takdirde konforumuzdan hiçbir şey kaybetmeyiz.

    6- Kışın soğuk günlerde evin iç sıcaklığı en çok 20°C konfor sıcaklığına ayarlanmalıdır.

    7- Giyiminize dikkat ediniz. Özellikle yaşlı ve çocukların giysilerini uygun seçiniz.

    8- Odalarda; masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.

    9- Güney cephesi pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri pancur, perde ve rüzgarlık ile kapatınız.

    10- Geceleri uyurken kalın örtünerek oda sıcaklığını 15°C ila 18°C'ye düşürünüz.

    11- Güneş alan camlarınızı her gün temizleyiniz. Güneşin pasif ısıtmasını sağlayınız. Bu cam önlerinde yeşil bitki üretiniz.

    12- Gece, gündüz ısınan evleri %50-%55 rutubetlendiriniz. 18°C ısınan bir odanın rutubetlendirilmesi halinde hissedeceğiniz efektif konfor sıcaklığı 20°C üstünde olacaktır. Çünkü, nemli hava sıcaklığı daha iyi tuttuğundan, buharlaşma azalacak vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.

    13- Çok soğuk günlerde özellikle yaşlı ve çocukları bal, şeker ve vitaminle takviye ediniz. İnsanlar bu takviye ile bulundukları sıcaklıktan 2°C fazla konfor hissedebilirler.

    14- Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız.

    15- Radyatör arkalarını tecrid ediniz.

    16- Sıcak su olmayan günler banyo radyatörünü kısınız.

    17- Perdelerinizin radyatör önünü kapatmamasına dikkat ediniz

    18- Kullanmadığınız oda, kiler antre ve merdiven radyatörlerini kapatınız

    Isıtma işlemi yapılacak mekanda ısı yalıtımının önemi


    Kalorifer sisteminde hangi yakıt kullanılırsa kullanılsın , yakıtın tasarruflu kullanılması ısıtılacak mekanın yalıtım durumuna bağlıdır.yalıtımlı mekan ile yalıtımsız mekan arasında yakıt tüketimi açısından en az %50 fark olacaktır.bu yüzden ısı yalıtımı çok önemlidir.yalıtımlı mekanda ısı kaybı daha az olacağı için cihaz daha az devreye girerek daha az yakıt harcayacaktır.
    örneğin 100metrekare kötü izolasyonlu daire için 150YTL fatura geliyorsa aynı dairenin izolasyonunun mükemmel olması durumunda 50YTL FATURA GELEÇEKTİR.
    farklı bir örnek olarak kaynar suyu termos içine koyarsanız, gün boyunca su sıcaklığı çok fazla değişmeyecektir. aynı suyu tencere gibi yalıtımsız bir ortama koyarsanız bir saat içinde tamamen soğur.

    İYİ İZOLASYON İÇİN:
    Mekan içinde pencere ve kapı aralıklarından hava geçişinin engellenmesi
    Pencerelerin çift cam olması
    Dış duvar içinde strofor ( yalıtım malzemesi) olması
    Zemin, toprak veya hava temaslı ise yalıtım malzemesi kullanılması
    Tavan, hava temaslı ise yalıtılması
    gibi mekanın tüm yüzeylerinin yalıtımlı olması halinde yakıt tasarrufu %75 civarında olacaktır.
    Binanızın izolasyonu iyi değil ise iyi bir izolasyoncu firma ile bağlantıya gecip binanızın tüm dış duvarlarını koruma altına alabilirsiniz. yapacağınız masraf en geç 2 yıl içinde amorti edilecektir. sonrası ise kar olarak cebinizde kalacaktır.
    Ne kadar iyi izolasyon yaparsanız cebinizde o kadar çok para kalır. Ayrıca sadece siz tasarruf etmeyecek devlet olarak ta dışarı daha az para ödenecektir. Hem kendi tasarrufunuz hem ülke tasarrufu hem çevre temizliği açısından faydalı olacaksınız.


    KALORİFER TESİSATI UYGULAMA ÇEŞİTLERİ
    Bakır boru kat kaloriferi tesisatı
    Bina veya evlerde altyapı olarak kalorifer sisteminin kurulu olmadığı, sonradan mekan içinde kat kaloriferi sisteminin kurulması için en uygun , estetik ve sağlıklı tesisat yöntemidir.

    Yerden ısıtma sistemi
    büyük küçük tüm mekanlarda binanın alt yapı aşamasında önceden planlanarak yapılması gereken ısıtma sistemlerinden biridir.

    Yerden dağıtma sistemi ( cross-link )
    villa, konut ,okul gibi mekanlarda binanın alt yapı aşamasında planlanarak uygulanan bir sistemdir.Kısaca boruların bir merkezden her bir radyatör veya kullanma suyu musluklarına zeminde gizli olarak koruyucu kılıf içinde asıl borunun hattının çekilmesi işlemidir.

    Havalandırma sistemleri
    Fabrika, bina, hastane gibi yapılarda alt yapı sırasında : ısıtma , soğutma ve havayı filtreleme gibi ihtiyaçların tümünü karşılamak amacı ile, önceden planlanarak özel havalandırma hattı ve ekipmanları ile kurulan sistemdir.

    Klima tesisatı ve uygulamaları
    genel olarak soğutma amaçlı kullanılan sistemdir.

    Acele etmeyin, doğru karar vermek için iyi bir araştırma yapın. Kuracağınız sistem evinizde yıllarca sizi ısıtacak ve konforunuzu sağlayacak. Teknolojiyi bilinçsiz kişilerin elinde ilkelleştirmeyin lütfen.....

    Kalorifer tesisatının hangi malzemeye göre yapılacağına karar verirken dikkat etmeniz gereken unsurlar. Bize göre tesisat yöntemine karar verirken üç önemli etken var.

    1. Binanın yada tesisatı yapılacak dairenin altyapı aşamasında mı? yada kullanılır halde mi? olduğu
    2. Isıtma işleminin ne kadar süre ile yapılacağı. ısıtılacak mekanın günlük, haftalık, aylık kullanım süreleri.
    3. Binanın izolasyon yapısı


    BİNA KULLANILIR DURUMDA:

    Durum gereği radyatörlü ısıtma sistemi daha uygundur. Boruların açıkta gideceği düşünüldüğünde ya bakır borulu yada plastik borulu tesisatı tercih edeceksiniz.

    Kat kaloriferinde plastik boru kullanımı : Plastik boru altyapı malzemesi olarak çok iyi malzemedir. Ancak boruların açıkta döşendiği durumlarda dezavantajları vardır. Zaman içinde gün ışığı plastik borunun polimer yapısını etkiler sertleştirir ve daha kırılgan yapar. Sıcaklıktan dolayı esneme yapar ve eğri görünümler oluşur. estetik yapıyı bozar. Boya tutmaz . Borular daire içinde çok dolaşacağı için çok fazla ek parçaları kullanılacaktır, çokça kullanılan plastik fittings su dolaşım hızını düşürecektir buda ısıtma konforunu düşürür.

    Plastik boru tesisatı gizli yada beton altında yapılabiliyorsa daha avantajlıdır.

    Kat kaloriferinde bakır boru kullanımı : bakır boru plastik boruya göre daha estetiktir. sıcaklıkla şekil bozulması olmaz. boyanabilir veya cilalanabilir. Fittingslerin su akışına gösterdikleri direnç çok daha düşüktür.Metal oldukları için dışarı ısı verirler ( azda olsa radyatör görevi yaparlar).

    dikkat edilmesi gereken eğer boru açık balkon yada dış yüzeyden geçerse bu kısımları izolasyon ile muhafaza edilmesi gerekir.
    Bakır boru tesisatı; Tesisat açıktan, görülebilir durumda yapılıyorsa daha avantajlıdır.

    BİNA ALTYAPI AŞAMASINDA İSE :

    Binanın inşaat aşamasında olduğu durum, tesisat gizli ve beton altında yapılabilecek durumda.

    yerden ısıtma tesisatı : yerden ısıtma tesisatı gerekleri yerine getirildiğinde en avantajlı kalorifer tesisatıdır. yerden ısıtmada ; ısıtma işlemine başladıktan birkaç saat sonra konfor sıcaklığı sağlanabilir. birkaç saat geç ısınır birkaç saat geç soğur . bunu dikkate alırsak, yazlık gibi haftanın bir günü ikamet edilen yerlerde yada günün çok az saatlerinde ısıtılacak yerler için avantajlı olmayabilir. Sürekli kullanılan mekanlar için idealdir. Binanın izolasyon durumu iyi olması şarttır. Bina izolasyonu kötü ise sistem yüksek sıcaklıklarda çalıştırılacaktır, bu hem insan sağlığı hem tesisat için iyi değildir.
    En ekonomik, en sağlıklı ve ortada hiç boru veya radyatör olmadığı için en estetik sistemdir. İzolasyon ve kullanım sürelerine göre karar vermek şartıyla.

    Yerden dağıtma sistemi ( cross-link ): Radyatörlere giden sıcak su ve dönen soğuk su borularının koruyucu kılıf içinde döşenmesidir. Radyatörlü ısıtma sistemlerinde en iyi kalorifer tesisatı yöntemidir. Plastik borunun beton altında ömrü yüzyıllar ile belirtilir. Çok düşük ihtimalle de olsa borunun zarar görmesi halinde, kılıf içindeki boru çekilir ve yerine yeni boru itilir. borunun geçtiği yerleri kırıp açmak gibi yapıyı bozacak müdahalelere gerek yoktur.

    Plastik PPRC kalorifer tesisatı : inşa halindeki binada kullanma ve sıçak su için en iyi malzemedir. Biz plastik borunun altyapı malzemesi olarak çok iyi olduğunu bilmekle beraber, kalorifer tesisatında kullanımı için tasarlanmış yerden dağıtmalı ( croos-link plastik borulu ) sistemi tavsiye ederiz.

    KOMBİ CİHAZI SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

    Araştırmacı olunuz. Tüm firmaların kombi cihazları ile ilgili yetkililerden veya bayilerinden tatmin edici bilgiler alarak cihazları tanıyın.

    Araştırmacı olunuz. Çevrenize, dost ve akrabalarınıza, kısaca kombi cihazı kullanan tanıdıklarınıza sorunuz. Şikayet ve övgülerine dikkat ediniz.

    Araştırmacı olunuz. Kombi almaya karar verdiğinizde firmaların satış sonrası hizmetlerini araştırınız. Unutmayınız ki servis ve yedek parça hizmeti olmayan hiçbir mamulden memnun olamazsınız. Firmaların cihazları için verdikleri garanti ve sigortalarını inceleyiniz.

    Araştırmacı olunuz. Cihazların emniyet sistemlerini mutlaka inceleyiniz. Yıllarca iç içe yaşayacağınız bu cihazların uzun yıllar problemsiz çalışacak emniyet sistemleriyle donatılmış olmasına dikkat ediniz.

    Araştırmacı olunuz. İlk yatırımı değil, kullandıkça ekonomik olacak, yakıtta en cimri en tasarruflu cihazı seçiniz.

    Araştırmacı olunuz. En kaliteli malzeme kullanılmış, en uzun ömürlü, ömür garantisi en yüksek, sizi içi ve dışıyla tatmin eden cihazı seçiniz.

    Araştırmacı olunuz. Cihazın dış görüşüne bakmayınız. Dış kapağı açtırıp cihazın içerisine bakınız.

    Cihazı çalışır halde görmeye gayret ediniz. Çalışır cihazın sesini (sessiz olması çok önemlidir.), alev boyunu ve alev modülasyonunu, emniyet sistemlerini, pompa çalışmadan gaz yolunun açılıp açılmadığını, ateşleme sistemini (elektronik ateşleme olması önemlidir) inceleyiniz.

    Araştırmacı olunuz. Cihazın tipine ve ısıl kapasitesine mutlaka dairenizi inceleterek karar veriniz. Tam bir mühendislik çalışması yaptırmadan (ısı hesabı, baca analizi gibi) cihazınızı almayınız.

    Araştırmacı olunuz. Kombinin en önemli elemanı olan ısı eşanjörünü inceleyiniz. Uzun ömürlü olmasına dikkat ediniz.

    Araştırınız. Cihazınız LPG (tüpgaz) ve doğalgaz ile çalışabiliyor mu? Dönüşümleri kolayca yapılabiliyor mu?

    Araştırınız. Kombi cihazı ISO 9002 ve TSEK standartlarına haiz mi?

    Araştırınız. Kombi cihazı çevre dostu mu? Çevreye zararlı azot oksitlerin emisyon oranı düşük mü? ÖKOTECH amblemi var mı?

    Tüm araştırmaları yaptıktan ve cihaz markasına karar verdikten sonra ana firmayı arayarak bölgenizdeki yetkili ana bayii öğreniniz. Cihazı herhangi bir yerden alarak başka bir tesisatçıya kesinlikle monte ettirmeyiniz.

    Cihazı yetkili bayiden alarak mutlaka yetkili bayiye monte ettiriniz. Unutmayınız ki yetkili bayiler bu konuda özel olarak eğitilmişlerdir. Yetkili bayiler olabilecek montaj hataları mevcut ise gidermekle yükümlüdürler. Aksi takdirde her marka cihazın montajında dikkat edilecek birkaç püf noktanın ihmalinde hem sistem hem de cihazda maliyeti çok fazla olabilecek arızalar meydana gelecektir. Lütfen bu konuya dikkat ediniz ve ihmalkar davranmayınız.

    Yetkili bayinin cihaz ve doğalgaz uygulaması hakkındaki bilgi ve tecrübesinin yeterliliğine dikkat ediniz. Firma yetkilisi ve ustalarının sertifikalı olup olmadığına bakınız. Tavsiye ve referanslara dikkat ediniz. Daha önce yapılmış bir sistemi ve cihazı kullanan tüketiciyi ziyaret edip mutlaka bilgi alınız.

    Cihazların sadece fiyatına bakmayınız. Unutmayınız ki, fiyatı belirleyen malzeme kalitesi ile hizmetin kalitesidir. Cihaz fiyatının, üzerindeki malzeme ve emniyet düzeneklerinin kalitesiyle; verilecek yedek parça ve servis güvencesiyle; cihazın tasarruflu, uzun olmasıyla orantılı olmasına dikkat ediniz. Ucuz olanı değil, kullandıkça size ucuza gelecek olanı seçiniz.

    Elektronik ateşlemeli olmasına mutlaka dikkat ediniz. Otomatik kontrol setleriyle hem tasarruflu kullanım hemde konforlun bir kullanım sadece elektronik ateşlemeli kombilerde mümkündür. Ayrıca sürekli pilot alev sarfiyatı olmadığından daha tasarrufludurlar.

    Kombi cihazı kullanmaya başlayınca firma ile bakım sözleşmesi imzalayınız.

    Firmanın yetkili servisleri dışında kesinlikle cihazlara müdahale ettirmeyiniz.
İşlem Yapılıyor
X