C vitamini sağlıklı tüketmek için...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    C vitamini sağlıklı tüketmek için...

    ,


    Vücudu grip ve soğuk algınlığına karşı doğal olarak güçlendirdiği kabul edilen turunçgilleri satın alırken dondan zarar görmemiş olanları seçmek gerekiyor.
    Alınan bilgiye göre, vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamak için özellikle kışın bol miktarda alınması tavsiye edilen portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller, kış aylarının en fazla tüketilen meyveleri olma özelliği taşıyor.

    Konya'da toptan yaş sebze ve meyve satışı yapan Fuat Kibrit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın turunçgillerin tüketiminde, ürünün dondan etkilenip etkilenmediğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

    -DONDAN ETKİLENDİĞİ NASIL ANLAŞILIR-

    Dondan zarar görmüş portakal, mandalina gibi turunçgillerin satın alınmaması gerektiğini belirten Kibrit, ''dondan etkilenmiş meyve çok diri durmaz, kendini bırakmış gibi görünür. Ayrıca don görmüş turunçgiller ele alındığında kabuğu normalden çok daha kolay soyulur. Dilimlerin içinde, normal portakalda bulunmayan beyaz tanecikler görülür, ayrıca meyve yeterince sulu olmaz'' dedi.

    Kibrit, portakal ve mandalinanın tazeliğinin, sap kısımlarının yeşil olmasından da anlaşılabileceğini ifade etti.

    Ambalaj içinde paket olarak satılan portakalların da hileli çıkabileceğini dile getiren Kibrit, satışa hazırlanmış poşetler halinde narenciye tercih edilmemesinin faydalı olacağını, bu paketlerin iç bölümlerinde don ya da kalitesiz ürünlerin yer alabildiğini vurguladı.

    -TAZE SIKILMIŞ PORTAKAL SUYU 2 SAAT İÇİNDE TÜKETİLMELİ-

    Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Elgün ise şunları kaydetti:

    ''Taze sıkılmış meyve sularının bekletilmemesi önemlidir. Uzun süre beklerse içindeki özellikle C vitamini okside (sirkeleşme) olabilir. İçindeki B vitamini de eriyerek etkisini hızla kaybeder. En doğrusu 2 saat içinde tüketmektir, ancak en fazla bekletilme süresi 24 saat olabilir. Ayrıca sadece turunçgil değil tüm meyve sularını açıkta bekletmek doğru değildir. Bekletilen meyve suyunda bir süre sonra bakteriler çoğalmaya başlar. Bu nedenle kapalı kaplara konulması gereken meyve suları, açıkta bırakılmak yerine buzdolabında muhafaza edilmelidir.''

    Prof. Dr. Elgün, sıkılmış meyve sularının tat, koku ve vitamin açısından daha uzun süre özelliğini koruyabilmesi için içine bir miktar limon sıkılmasının yararlı olacağını sözlerine ekledi.


    AA
  • drturgut
    Member
    • 16-09-2004
    • 1562

    #2
    Konu: C vitamini sağlıklı tüketmek için...

    Şu C vitamininin over doz alınmasının viral enfeksiyonların oluşumunu engellediği gibi bir şeyin ispatlanamadığını (uzun zamandır bilinen bir şeydir bu ..) söyleyerek sözüme başlayayım.

    Doğal, taze sebze ve meyve yenmesi çok faydalı ve bir o kadarda gereklidir. Bunu tartışmaya zaten hiç luzum yok ... Ancak hastalıklardan ve kanserden korunmanın tek yolu elbette bu değildir. Sanitasyon kuralları da denilen hijyene dikkat etmek (el ve vucut temizliği - yemek öncesi, WC sonrası ... gibi), sigara alkol vb toksik kimyasallardan uzak olmak, egzos dumanı ve sanayi gazlarından korunmaya çalışmak, stress faktörlerini azaltmak ... gibi pek çok faktörü akla getirip öyle yaşamak gerekir.

    Enfeksiyonlardan korunmada bağışıklık sisteminin gücü kadar, temizliğe verilen önem ve enfeksiyon kaynaklarını yok etmek veya en az uzak durmak sayılabilir.

    Son bir şey daha yeşil sebzelerin (maydanoz .. gibi) pek çoğu C vitamini yönünden narenciyelerden üstündür

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR
      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: C vitamini sağlıklı tüketmek için...

      Bilgiler için teşekkürler.

      Ama yine kafama takılanlar var. Taze sebze meyveyi nerden bulacağız : ) Hadi bulduk diyelim, bu dar gelirli insanımız, hangi geliriyle neler alabilecek, ne kadar tüketebilecek ... Hangi gelirle temizlik malzemesine bütçe ayıracak, hijyene dikkat edecek .... aaahhh aahhhh ....

      İşte maddi tatmin, ekonomik doyum, beraberinde sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamı, sağlıklı bir toplumu getirebilir.

      Ama artık doğal da kalmadı, herşeyin üretim, imalat aşamasında bir şekilde ilaç, kimyasal gübre, hormon, ... vs kullanılıyor. Zaten bazı köylülerin ürettiği doğal sebze ve meyve de sınırlı miktarda ve büyük şehirlere de ulaşmıyor.

      Yani hayat zor, yaşamak zor ....

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X