Korsan DVD ile Orjinal DVD Arasındaki Farklar

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    Korsan DVD ile Orjinal DVD Arasındaki Farklar

    Korsan DVD ile Orjinal DVD Arasındaki Farklar

    Kültür ve Turizm Bakanlığından alınmıştır

    ORİJİNAL DVD’LER:

    Ön ve arka kapağında yer alan resim ve yazıların kalitesi yüksek ve renkleri canlıdır. Flu(Net olmayan) görüntü mevcut değildir. Yüksek kaliteyi havi kağıt malzeme kullanılmıştır. Kapak genellikle siyah DVD kabı olarak tabir edilen diktdörtgen DVD kaplarının içine konulmaktadır.

    Karton niteliğine haiz DVD kaplarında ise film kapağı, bandrol, oyuncu ve prodüktör isimleri, üretici ve yapımcı firma isimleri gibi bilgiler kapağın üstüne basılı olduğundan film kapağının konulmasını sağlayıcı bu tip naylondan bir kısım bulunmamaktadır. Cam kap diye tabir olunan tamamıyla beyaz plastikten üretilmiş DVD kapları da mevcuttur.

    DVD kapağının içinde filmin kısa olarak konusunun anlatıldığı, oynayanlarının, yönetmen ve prodüktörlerinin ve diğer filmlerin tanıtımlarının yapıldığı, üretici firmanın başkaca ürünlerinin açıklandığı İngilizce, Türkçe veya başka dillerde yazılmış tanıtım bilgileri bulunmaktadır.

    Gerek kapak gerek tanıtım bilgileri ve gerekse DVD’ler üzerinde lisans hakkı sahiplerinin isimleri (Warner Bros, Columbia Pictures Inc.,Twentieth Century Fox Corporation gibi) yazılıdır.

    DVD üzerinde filmin ismi, lisans hakkı sahiplerinin isim ve logoları, izinsiz çoğaltma halinde uyarı yazısı ve genelde filmin kapağındaki resim, baskı olarak bulunmaktadır.

    DVD’ler formatları itibarıyla genellikle bir DVD içerisine sığdıklarından genelde bir film CD’sinden oluşmaktadırlar ve her zaman plastik kap (DVD kutusu) içerisinde satılırlar. Birden fazla DVD’yi içeren filmlerde her zaman ikili veya üçlü CD kutusu kullanılmaktadır. Aynı kap içerisinde 2. DVD olarak yer alan ekstra DVD’ler filmin yapım aşamaları, prodüktörle röportaj, film fragmanları, kesilmiş sahneler gibi ekstra içeriğe sahip bölümlerden oluşmaktadır.

    Orijinal DVD’ler genelde gü-müş baskı denilen yöntemle toplu basım sistemi ile üretilmiş olmakla birlikte DVD’nin arka tarafında göbeğin kenarında filmin lazer ile yazılmış ismi ve seri numarası bulunmaktadır.

    Orijinal DVD’lerde, Kültür Bakanlığı’ndan alınmış bandrol ve bazen de DVD’nin çoğaltma hakkına sahip şirketin logosunu havi hologram bulunmaktadır.

    DVD içerisinde DVD bölge kodu bulunmaktadır. Amerika’dan gelmiş bir DVD’yi Türkiye’de üretilmiş bir DVD Player ( film oynatıcı) ile izlemek çoğunlukla mümkün değildir.

    Orijinal DVD’lerin görüntüsü son derece temiz ve sesi nettir. Film başında yapımcı şirketin tanıtım fragmanı yer alır. (Metro Golden Mayer gibi, Columbia, 20 Century Fox gibi). DVD’ler interaktif menüye haiz olup, takılma ve atlama yapmazlar. Görüntüde renk değişimi olmaz.

    Çoğu DVD’de filmin yapım aşamalarını, pro-düktör, yönetmen ve oyuncularla yapılan ropörtajları, kesilmiş sahneleri içeren ek bölümler bulunmaktadır.

    KORSAN DVD’LER:

    Film kapağında yer alan resim ve yazıların kalitesi düşük ve renkler cansızdır. Flu(Net olmayan) görüntü mevcuttur. Yüksek kaliteyi havi kağıt malzeme kesinlikle kullanılmamıştır. DVD kabı boyutunda film kapakları genelde “jelatin” olarak tabir olunan dikdörtgen naylon poşetlerde satılmaktadır.

    Korsan kopyalarda böyle bir tanıtım bilgileri bulunmamaktadır. Film kapağının resmli bölüm kısmı dışında kalan arka kısmı genelde beyaz ve boştur. Herhangi bir şekil veya ibare bulunmamaktadır. Bazen başka bir film kapağının iş bu kapağın ters yüzüne basıldığına şahit olunabilmektedir.

    Gerek kapak gerek tanıtım bilgileri ve gerekse DVD’ler üzerinde lisans hakkı sahiplerinin isimleri bulunmamaktadır. Fakat nadir olarak bazı korsan üretimlerde bu isimlerin aynısı veya değiştirilmiş benzerlerine rastlanabilmektedir.

    DVD üzerinde filmin ismi, lisans hakkı sahiplerinin isim ve logoları, izinsiz çoğaltma halinde uyarı yazısı genelde bulunmamakta ve fakat korsan DVD filmlerin çoğunda kapağındaki resim, DVD üzerinde baskı olarak bulunmaktadır. Çünkü DVD üzeri baskıyı haiz korsan kopyalar genel olarak yurt dışından yurda sokulan toplu basım tekniği ile üretilmiş kopyalardır. DVD üzerinde hiçbir şey yazmayan, resimde bulunmayan DVD’ler DVD yazıcılar ile muhtemelen Türkiye’de üretilmiş korsan DVD’lerdir.

    Korsan DVD’ler her zaman tek CD olarak satılmakta olup, ekstra bölümlere haiz 2. DVD’yi barındırmazlar. Bu nedenle genelde tek DVD kabı veya “jelatin” olarak tabir olunan dikdörtgen boyutlarda açılıp kapama yeri yapışkanlı naylon poşetlerde film kapağı ile birlikte satılmaktadırlar. Orijinal nüshaların bu tip jelatinlerde satılmaları mümkün değildir.

    Korsan DVD’lerin çoğu da toplu basım yöntemi ile yurt dışında üretilmekte ve ülkemize yurt dışından sokulmaktadır. Bu nedenle gümüş baskı denen yöntemle toplu olarak üretilmektedirler. Kaydedilebilir kısımları örijinalleri gibi gümüş rengindedir. Buna mukabil DVD yazıcılarla kaydolunan DVD’lerin kaydedilebilir kısmı genelde gri renktedir. Bu tip CD’ler toplu basım yöntemi ile değil iş yeri veya evlerde bilgisayara bağlı DVD yazıcılarla doldurulmaktadır. Bu DVD’ler üzerinde baskı şeklinde yazı veya resim bulunmaz. Fotokopi şeklinde çekilmiş karton etiket yapıştırılabilir.

    Bandrol bulunmamaktadır. Bandrol olsa bile (ki bu çok düşük bir ihtimaldir ve varolan da büyük bir ihtimalle sahtedir) yukarıda sayılan özelliklere haiz bir DVD ele geçirildiğinde ilgilisi hakkında işlem yapılmadan evvel incelemeye alınmalıdır.

    Korsan DVD’lerde bölge kodu çoğunlukla bulunmamaktadır. Her türlü DVD Player (film oynatıcı) ile izlenebilmektedirler.

    Korsan DVD’ler genellikle henüz Türkiye’de vizyona girmemiş filmleri içerdiklerinden, film el kamerası yardımıyla ilk vizyona girdiği ülkede çekilmekte ve DVD’ye kayıt edilmektedir. Bu nedenle genelde ses ve görüntü kaliteleri oldukça düşüktür. Buna mukabil direk DVD’den çevirim programları yardımıyla DIVIX formatına çevrilerek kaydolunan veya DVD yazıcılar yardımıyla direkt olarak DVD’den kopyalanan görüntü ve ses kalitesi yüksek korsan DVD’lere de rastlamak mümkündür. Genelde filmlerin başında ayrı olarak film yapımcısının fragmanına rastlanmaz. Korsan DVD’lerin üretiminde ucuz materyal kullanıldığından film izlenirken takılma ve atlama yapabilmektedir. Bu duruma korsan DVD’lerin bir çok kez el değiştirmesi dolayısıyla çizilmiş olmaları da yol açabilmektedir. Görüntüde renk değişimleri görebilmek mümkündür. Çoğu korsan DVD’de filmin yapım aşamalarını, prodüktör, yönetmen ve oyuncularla yapılan ropörtajları, kesilmiş sahneleri içeren ek bölümler bulunmamaktadır.
  • mavixmavi
    Junior Member
    • 17-10-2007
    • 232

    #2
    Konu: Korsan DVD ile Orjinal DVD Arasındaki Farklar

    teşekkürler

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X