Biyografiler(Yaşam Öyküleri)...Sürekli Güncel

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • fuga
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 6397

    Konu: Biyografiler(Yaşam Öyküleri)...Sürekli Güncel

    Mehmet Evyap </B>
    HAKKINDA YAZILANLAR

    Rus madencilerin ‘sabun’ isyanını fırsat bilen firma dünya devi oldu
    Ercan Baysal
    Zaman 11.07.2005

    Türkiye’nin önde gelen kişisel bakım firmalarından Evyap, yüzden fazla ülkeye ihracat yapıyor.

    İlk ihracatını 1980’de İran’ın 8 milyon dolarlık sabun ihalesini alarak gerçekleştiren firmaya dünya pazarlarının kapılarını açan ise Sovyetler Birliği’nin yıkılış sürecinde Rus madencilerin isyanı oldu. 1987 yılında Rus madencilerin, dönemin lideri Mihail Gorbaçov’a kazan kaldırması Evyap’ın Rusya pazarına girmesine zemin hazırladı.

    Kir pas içinde saatlerce madende çalışan işçiler, temizlenmek için hükümet yetkililerinden sabun talebinde bulundu. İşçilerin gösterileri üzerine harekete geçen Moskova, üretim yetmediği için uluslararası ihale açtı. İhaleyi Duru sabunlarının de üreticisi olan Evyap kazandı. Böylece Rusya’ya ihracata başlayan firma bugün eski Sovyet topraklarında 60 milyon doların üzerindeki cirosuyla 1 numaralı sabun markası haline geldi. Duru sabunları Rusya’nın yanı sıra Ukrayna, Romanya, Polonya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Arnavutluk ve Moldova pazarlarında da lider durumda. Arko, Duru ve Evy gibi dünyaca ünlü markaları bünyesinde bulunduran firma, mal sattığı ülke sayısını birkaç yılda 106’dan 150’ye çıkarmayı hedefliyor. Satışlarının yüzde 60’ını yurtdışında gerçekleştiren firma, Türkiye’den yapılan sabun ihracatının da yüzde 70’ini tek başına gerçekleştiriyor. Polonya’dan Cezayir’e, Rusya’dan Venezüella’ya kadar geniş bir coğrafyada, toplam 100’den fazla ülkeye sabun, kozmetik, hijyen ürünleri, deterjan ve gliserin satan firmanın amacı, Evyap markasını dünya kişisel bakım firmaları listesinde bir numaraya yerleştirmek. Evyap Pazarlama Müdürü Emre Sayın, kişisel bakım pazarının doyuma ulaştığı Avrupa ve ABD pazarının dışındaki bütün ülkelerde var olmak istediklerini belirtiyor. Sayın’a göre Ortadoğu, Çin ve Afrika’da büyük fırsatlar var.

    1927’de Mehmet Rıfat Evyap tarafından Erzurum’da sabun üretimiyle sektöre giriş yapan firmanın başında üçüncü kuşak temsilci Mehmet Evyap bulunuyor. Firmanın Pazarlama Müdürü Sayın, Türkiye’nin AB’ye girmesini desteklediklerini, Avrupalı bir Türkiye’nin Arap ülkeleri, Afrika ve Uzakdoğu pazarları için çok iyi bir köprü haline geleceğini belirtiyor. Mısır ve Ukrayna’da fabrikaları olduğunu söyleyen Sayın, ihracatta yaşanabilecek artışla birlikte bu ülkelerde kapasite artırımına gidebileceklerini kaydediyor. Sayın’a göre Çin de 1 milyarı geçen nüfusuyla potansiyeli yüksek bir pazar. “Kısa vadede olmasa bile orta vadede mutlaka Çin pazarında var olmak istiyoruz.” diyen Sayın, nakliye maliyetlerini düşürmek için bu ülkede yatırım yapabileceklerini kaydediyor. Türk toplumunda da kişisel bakım ürünlerine yönelik talep artışı olduğuna dikkat çeken Sayın, bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30’luk artış olduğu bilgisini veriyor. Buna göre, artık kadınlar kadar, erkekler de kişisel bakım ürünlerine ilgi gösteriyor. Türkiye’de sektör için h&#226;l&#226; büyük bir potansiyel var. Örneğin Türk kadınlarının henüz yüzde 3’ü markalı kozmetik kullanıyor. Avrupa’da kişi başına düşen yıllık kozmetik harcaması 113 dolarken, Türkiye’de 18 dolar. Türkiye’nin toplam kişisel bakım ürünleri harcaması ise yaklaşık 2 milyar dolar.

    Her 5 evin 4’ünde çocuk bezi yok

    Evyap Pazarlama Müdürü Emre Sayın, çocuk bezi kullanımının son beş yıl içerisinde artış göstermesine rağmen Türkiye’de halen çocuk bezi kullanımının yüzde 20 seviyesinde olduğunu kaydediyor. Yüzde 80’in geleneksel yöntemler kullanarak çocukların altını bezlediklerini ifade eden Sayın, bunun sebebini alım gücü düşüklüğüne bağlıyor. Hazır bez fiyatlarının birçok aileye göre yüksek olduğuna dikkat çeken Sayın, kullanımın daha çok şehir merkezlerinde yoğunlaştığını vurguluyor.

    Yorum

    • fuga
      Senior Member
      • 27-08-2004
      • 6397

      Konu: Biyografiler(Yaşam Öyküleri)...Sürekli Güncel

      Ömer Bolat ( 1963) </B>


      Müsiad Genel Başkanı
      1963 İstanbul doğumlu, evli ve 1 çocuk babasıdır.

      EĞİTİM
      Eylül 1985 - Şubat 1989, Doktora Eğitimi: Marmara Üniversitesi - Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Avrupa Topluluğu Enstitüsü, İstanbul
      Bölüm :İktisadi Kalkınma ve Uluslararası İktisat - Avrupa Topluluğu Entegrasyonu
      Doktora Tezi : " Avrupa Para Sistemi - Geçmişi. Bugünü ve Gelecekteki Gelişimi,Türkiye'nin Sisteme Muhtemel Üyelik Sorunu ( İngilizce - Ocak 1989)
      Ağustos 1987 - Mayıs Doktora Öncesi Çalışma :Kiel Üniversitesi, Dünya Ekonomisi Enstitüsü (Almanya)
      Bölüm: Uluslararası Ekonomik Politika Araştırmaları ve Uluslararası İşletmecilik Bilimi
      Eylül 1984 - Temmuz 1985, Yüksek Lisans Eğitim: Amsterdam Üniversitesi Avrupa Enstitüsü (Hollanda)
      Yüksek Lisans Tezi: "Türkiye - AET Ortaklık İlişkilerinin Yükselişi ve Düşmesi, 1963 - 1985"
      Eylül 1980 - Haziran 1984, Lisans Eğitimi: Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi - İstanbul
      Bölümü: İşletme
      Alt Bölümü: Uluslararası Ekonomik İlişkiler

      BURS ÖDÜLLERİ
      Amsterdam Üniversitesi, Avrupa Topluluğu Enstitüsü Yüksek Lisans Bursu (1984 - 85)
      Kiel Üniversitesi Dünya Ekonomisi Enstitüsü'nün Doktora öncesi sertifika eğitim bursu (1987 - 1988)

      MESLEKİ İLGİ VE UZMANLIK ALANLARI
      Türk Ekonomisi
      Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ekonomik ilişkiler ve Gümrük Birliği
      Uluslararası Ekonomik Politika Modelleri
      Avrupa Birliğinin Ortak Dış Ticaret Politikası,
      Dünya Ticaret Örgütü (eski adıyla GATT),

      YAYINLANMIŞ ESERLER
      1982 - 1993 yılları arasındaki dönemde, muhtelif dergi ve gazetelerde, Anti-Damping Politikası, Dış Ticaret Politikası, GATT (şu anda Dünya Ticaret Örgütü adıyla anılmaktadır), Uluslararası Ekonomik Meseleler, Avrupa Para Sistemi, Avrupa Birliği'nde Ekonomik ve Parasal Birlik, Soğuk Savaş Sonrası Dünya Düzeni, Türkiye - Avrupa Birliği İlişkileri vs. konularda 60 kadar makalesi yayınlanmıştır.
      1982 - 1993 yılları arasındaki dönemde yukarıda belirtilen konularda İktisadi Kalkınma Vakfı tarafından yayınlanmış 25 kadar raporu bulunmaktadır.
      1994 - 1997 yılları arasındaki dönemde, Pakistan, Malezya, İran, Singapur, Suudi Arabistan, Endonezya, İngiltere, ABD ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ni tanıtan ülke profili şeklinde 4 adet raporu MÜSİAD tarafından yayınlanmıştır.

      Yorum

      • fuga
        Senior Member
        • 27-08-2004
        • 6397

        Konu: Biyografiler(Yaşam Öyküleri)...Sürekli Güncel

        Rahmi Koç ( 1930) </B>



        1930 yılında Ankara'da doğdu.
        İlk öğrenimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Robert Kolej, yüksek öğrenimini ise Johns Hopkins University (A.B.D.) B.A. Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümü’nde yaptı.
        Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra 1958 yılında Ankara, Otokoç şirketinde görev almak suretiyle Koç Topluluğu’nda bilfiil çalışmaya başladı.
        1960 yılında Koç Topluluğu’nu Ankara’da temsil eden Koç Ticaret A.Ş.’ne geçti. 1963 yılında kurulan Koç Holding’in Ankara’da bulunan şirket merkezinin 1964 yılında İstanbul’a nakli ile Koç Holding A.Ş. Genel Koordinatörü oldu ve İstanbul’a yerleşti.
        Bundan sonra sırasıyla 1970 yılında yedi kişiden müteşekkil İcra Komitesi Başkanı, 1975 yılında İdare Meclisi Başkan Yardımcısı, 1980 yılında dört kişilik üst düzey idarecilerinden kurulu Koç Holding İdare Komitesi Başkanı oldu.
        1984 yılında, Merhum Vehbi Koç’un İdare Meclisi Başkanlığını oğluna devrederek Şeref Başkanı olması üzerine 30 Mart 1984 tarihinde halen deruhte ettiği Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üzerine aldı. Ocak 1998'den itibaren Koç Holding Yönetim Komitesi Başkanlığı'nı da üstlendi.
        7 Kasım 1994 tarihinde yapılan Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) toplantısında 1995-1996 yılları için ICC Başkanı olarak seçilmiştir.
        Rahmi M. Koç’un üye olduğu kuruluşlar:
        &#183;Uluslararası Ticaret Odası Eski Başkanı (1.1.1995 - 31.12.1996 arası Başkanlık),
        &#183;Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi, İş Danışma Kurulu Başkan Vekili
        &#183;Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi,
        &#183;Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı,
        &#183;Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı,
        &#183;Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi , İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı,
        &#183;Paris, Amerikan Hastanesi Vakfı'nın Onursal Yöneticisi
        &#183;Turmepa/ Deniz Temiz Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı,
        &#183;Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Onursal Başkanı,
        &#183;Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Danışma Kurulu Üyesi,
        &#183;Dış İlişkiler Konseyi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi,
        &#183;Chase Uluslararası Danışma Konseyi Üyesi,
        &#183;Allianz Aktiengesellschaft Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi
        &#183;Eisenhower Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi
        21 Mayıs 1998 tarihinde Johns Hopkins Üniversitesi'nden, 28 Eylül 1998 tarihinde Anadolu Üniversitesi'nden, 14 Mayıs 1999 tarihinde Ege Üniversitesi'nden ve 14 Haziran 2000 tarihinde Bilkent Üniversitesinden Fahri Doktora Ünvaları almıştır.
        Alman Hükümeti tarafından Grosses Verdienst Kreuz ödülü verilen Rahmi M. Koç, ülkemizde eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarında yaptığı katkılar dolayısıyla 27 Ekim 1997 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından "DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI"; ile ödüllendirildi.
        Rahmi M. Koç Rotaryen olup; İstanbul Açık Deniz Yat Kulübü ve New York Yat Kulübü üyesidir.
        Üç oğlu vardır. Mustafa Vehbi Koç (1960), Ömer Mehmet Koç (1962) ve Ali Yıldırım Koç (1967).
        Rahmi M. Koç, İngilizce bilmektedir.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X