Asgari ücret 1.060 YTL oldu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Asgari ücret 1.060 YTL oldu

    KKTC Asgari Ücret Tespit Komisyonu, halen 950 YTL olarak uygulanan asgari ücreti, 1 Ocak 2008'den itibaren 1060 YTL olarak belirledi.

    Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlemek amacıyla KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem'in de katılımıyla bugün öğleden sonra dördüncü kez toplandı.

    Adem, İhtiyat Sandığı'nda yapılan toplantının ardından, toplantıda öncelikle tarafların tekliflerinin oylandığını belirtti. Sırasıyla işveren kesiminin 1000 YTL, işçi tarafının 1100 YTL ve hükümetin 1.060 YTL'lik asgari ücret önerisinin değerlendirilerek reddedildiğini anlatan Adem, daha sonra işçi tarafının desteğiyle 1060 rakamının 1 Ocak 2008'de yürürlüğe girecek şekilde kabul edildiğini açıkladı.

    Adem, yeni asgari ücretin saat olarak 6 YTL; günlük 49 YTL, haftalık 245 YTL; aylık da 1060 YTL olarak uygulanacağını söyledi. Bakan Adem, 15-17 yaş arası çıraklık konumundaki işçiler için bu rakamın yüzde 30 oranında indirimli uygulamaya konulacağını bildirdi. KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Adem, gelecek dönemde, asgari ücreti belirleme kriterlerinin değiştirileceğini ve bu yöndeki çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, bu yöndeki bir yasa tasarısının meclis gündemine getirileceğini bildirdi.

    Zaman
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Asgari ücret 1.060 YTL oldu

    DEV-İŞ'ten yeni asgari ücrete tepki!

    Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu yaşam şartlarında bu ücreti işçilere reva görenleri şiddetle kınarız” dedi.

    Asgari ücreti belirleme sürecinin, işverenlerin baskısı altında, onların istediği şekilde işlediğini ve sonucun, asgari ücretle çalışan insanlara azami eziyete dönüştüğünü kaydeden Seyis, belirlenen 1060 YTL brüt ücretin, işçinin eline geçecek olan net miktarının 922 YTL olduğunu, bu ücretle bir işçi ailesinin kriterlerde olduğu gibi “insanca yaşayabileceğini” veya “ulusal gelirden adalete dayalı pay aldığını” söyleyebilmenin vicdansızlık olacağını savundu.

    “Asgari ücretlerin bir türlü istenilen seviyeye ulaşamamasının ana nedeni, özel sektörde asgari ücrete mahkum olan işçilerimizin örgütsüz ve sendikasız olmasından kaynaklanmaktadır” diyen Seyis, işçilerin örgütlenmesinin önündeki en büyük engelin ise yine iş adamları olduğunu ifade etti.

    Seyis, 2008 yılında özel sektör çalışanlarının da örgütlenebilmesinin önünü açacak pratik düzenleme ve yasalara ihtiyaç bulunduğunu, taleplerinin, “İş Mahkemeleri” kurulması “İş Güvencesi Yasası” yapılması, “AB Sosyal Şartının ve ILO Konvansiyonlarının” eksiksiz hayata geçirilmesi olduğunu belirtti. Seyis şöyle devam etti:

    “Bu noktada, işveren örgütlerinin asgari ücret belirleme sürecinde ağırlıklı kriter olarak kabul görmesini talep ettikleri “verimlilik” ilkesinin asgari ücrette geçerli bir kriter olmaması gereğine vurgu yapmak istiyoruz.

    ‘Asgari ücret’ en az ücrettir ve bir işçi ailesinin aldığı yaşamaya yetecek ücrettir ve en vasıfsız en verimsiz olan işçiye ödenmesi gereken ücrettir. Verimlilik kriteri ise ortaya çıkacak rakamı daha aşağıya çekmeye yarayan ve aslında bizim ülkemizde ise ölçümü olmayan bir olgudur. Yani işverenler ‘en azın daha azını’ vermenin yolunu zorluyorlar. Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değildir. Yeni bir yıla işçilerimiz yine mutsuz giriyorlar. Bilinmelidir ki mutlu ve huzurlu çalışan insanlar daha verimli olabilir. İş barışı ancak o zaman sağlanabilir.

    Yani ‘Aş Yoksa, İş Barışı Olmaz’. Bu vesile ile DEV-İŞ olarak 2008’in herkese hayırlı olmasını dilerken, 2008’in asgari ücretle çalıştırılan insanlarımıza ne kadar hayırlı olursa, onlara bu ücreti reva gören patronlarına da o kadar hayırlı olmasını dileriz.”

    HaberHavadis

    Yorum

    • MentaL
      *Security
      • 01-03-2004
      • 8134

      #3
      Konu: Asgari ücret 1.060 YTL oldu

      Pehhhh.
      Beni pek bağlamıyor ama bağlıyormuş gibide üzülüyorum..
      Rezillik.

      Yorum

      • fuga
        Senior Member
        • 27-08-2004
        • 6397

        #4
        Konu: Asgari ücret 1.060 YTL oldu

        ulen bir yavru vatan kadar olamadık

        Yorum

        • anterior
          Senior Member
          • 06-11-2006
          • 6453

          #5
          Konu: Asgari ücret 1.060 YTL oldu

          Kıbrısta iki sene önce benzin 1,60 YTL.ydi. Ev kiraları ve giyim biraz pahalı. Ama bebek bakım ürünleri, mama, et, sıvı yağ, şeker, süt ve süt ürünleri, kozmetik, sigara, alkollü içecekler... Adını sayamadığım pek çok ürün bizdekinden daha ucuz.

          Yorum

          • TURK182
            Member
            • 08-05-2004
            • 606

            #6
            Konu: Asgari ücret 1.060 YTL oldu

            Evet ama rum kesiminden alışveriş yapıyorlar..

            ayrıca KKTC Türkiyeden maddi destek alıyor.. yoksa kendi yağıyla kavruldukları yok..kayda değer gelirleri pek yok...az çok kumar ve özel üniversite gelirleri vs var..

            Türkiyedeki üniversitelerde diledikleri bölümde rahatça okuyabiliyorlarda...hatta tus sınavına girmeden uzmanlık dahi okuyabiliyorlarda..

            ankarada,istanbulda üniversitede okuyanlar bunu görmüştür...

            yani Türkiyenin imtiyazı altıda el bebek gül bebek yaşıyorlar..

            yinede besle kargayı mevzusuda az çok vardır...


            SAYGILARIMLA

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X