Hisarcıklıoğlu: Bu büyüme ile çok zor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Hisarcıklıoğlu: Bu büyüme ile çok zor

    Hisarcıklıoğlu: Bu büyüme ile çok zor



    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yüzde 7,5'in altındaki büyümenin başarısızlık olduğunu ifade ederken, ''Türkiye 'nin bu büyüme ile ancak 2019 AB üyesi ülkelerin kişi başına düşen GSMH'nin yarısını yakalayabilir'' dedi.

    29 Aralık 2007 19:42

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yüzde 7,5'in altındaki büyümenin başarısızlık olduğunu ifade ederken, ''Türkiye eğer yüzde 7,5 büyüme ile devam ederse, ancak 2019 yılında AB üyesi ülkelerin kişi başına düşen GSMH'nin yarısını yakalayabilir'' dedi.

    Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Nejat Koçer ve eski Merkez Bankası Başkanı TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti ile çeşitli ziyaretlerde bulunmak için geldiği Kocaeli'nde, sanayicilerle ekonomik değerlendirme toplantısı yaptı. Türkiye'de ekonominin iyiye gidip gitmediğini öğrenmek için büyüme rakamlarına bakılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ekonomideki büyümenin 2004 yılından itibaren düşme eğilimi gösterdiğini, rakamların sektörel büyümenin ikaz vermeye başladığını gösterdiğini iddia etti.

    1950-2005 döneminde ortalama büyüme hızının yüzde 4,5 olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunun 2007 yılında yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini belirterek, ''Yani büyüme hızımız 50 yıllık büyüme hızının altında kaldı. Sanayide buna paralel olarak aşağıya doğru gidiyor'' dedi.

    Büyümenin, tarımda yüzde 2,9'dan eksi 7,8'e, sanayide yüzde 7,5'den yüzde 3,7'ye, ticarette yüzde 6,5'ten yüzde 1,3'e, inşaatta yüzde 16'dan yüzde 5,4'e gerilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, ''Mal ve hizmet ihracatımızda artış yüzde 2,5, ithalatımızda ise yüzde 16,8 olmuştur. Mal ve hizmet ihracatıyla ilgili önceki yıllara baktığımızda ihracat artış hızı ithalatın üzerinde iken, bu tamamen tersine dönüşmüş. Rakamlar artık bizi ikaz ediyor, (Aman dikkat) diyor'' dedi.

    -YÜZDE 7,5'LİK BÜYÜMENİN ÖNEMİ

    Yüzde 7,5'in altındaki büyümenin başarısızlık olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Türkiye eğer yüzde 7,5 büyüme ile devam ederse, ancak 2019 yılında AB üyesi ülkelerin kişi başına düşen GSMH'nin yarısını yakalayabilir. Tabii yüzde 7,5 büyürsek. Ama Cumhuriyet tarihinden itibaren sürdürdüğümüz yüzde 4,5'lik büyüme hızı ile devam edersek, ancak 2050'de Avrupa ülkelerinin GSMH'sinin yarısını yakalayacağız.

    Tercih bizim, 72 milyonun. Yüzde 7,5'lik büyüme ile devam edersek 2019'da fert başına düşen milli gelir 21 bin dolar olacak, yüzde 4,5 ile büyüme olursa 13 bin dolar. Kaybın ne kadar? Kişi başına 8 bin dolar. Yüzde 4,5'lik büyüme ile devam edersek, 2019 yılındaki GSMH 700 milyar dolar olacak. Bugün GSMH 500 milyar dolar. Haberiniz olsun, karar sizin.''

    -''SİSTEM, KAYIT DIŞI EKONOMİYİ TEŞVİK EDİYOR''

    İstihdam maliyetinin yüksek olmasının, ekonomideki en büyük sıkıntılardan biri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, devamla şöyle konuştu: ''Ne yazık ki sistem kayıt dışı ekonomiyi teşvik ediyor. Sakın kendinizi suçlamayın. Sistem size (kayıt dışı çalışın) diyor. Ben de kayıt altına girmek istiyorum. Ama sistem (hayır) diyor. Bu memlekette SSK'lı olmak bonus olmuş. Gazetelere işçi ilanı veriyorlar ve bu ilanlarda 'SSK'lı yapacağım' diyorlar. Bu kimsenin dikkatini çekmiyor.

    Bu zaten mecbur. Ama bizde adeta bonus olmuş. Bu sistemi devam ettirdiğimiz sürece kayıt dışı ekonomi devam eder. Kayıt dışı ekonomi devam ettiği sürece de 'benim kaynaklarımı nereye harcadın' diye soramayız. Açık söylüyorum. Çünkü, hesap sormaya kalktığında hemen (getir defterlerini) diyorlar. Getir defterini deyince defterini götürebilecek kimse var mı? Ben dahil hiç kimse defterini götürüp teslim edemez.''

    -SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME-

    Hisarcıklıoğlu, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için makro ekonomik istikrarın korunması, yönetim kalitesinin artması, yapısal reformların, sosyal güvenlik sistemi reformlarının ve yatırım teşvik sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ''Sürdürebilir yüzde 7,5'lik büyümeyi devam ettirebilmek, Türkiye'nin ekonomisinin normal olduğunu ortaya koyabilmek için eskiden 'mikro ekonomik reform paketine ihtiyaç var' derken, şimdi 'makroyu da aman koruyun' demeye başladık.

    Üretim kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir büyümenin devamı için de yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Aslında bu toplumsal bir ihtiyaç. Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Sosyal güvenlik fonu geliri ile gideri arasında tam 25 milyar YTL gider noktasında fazlalık var. Bunu kim ödeyecek? Biz ödeyeceğiz. Dünya ile rekabet edeceksek bu sistemi sürdürebilmemiz mümkün değil.''

    -''ÖZEL SEKTÖR VAZİFESİNİ FAZLASIYLA YAPMIŞTIR''-

    Türkiye'nin son 6 yılda yüzde 49 büyüme kaydettiğini, bunun yüzde 39,5'ini özel sektörün sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ''Bu müthiş bir başarı hikayesi. Bizler için müthiş bir gurur tablosu. Türkiye'de özel sektör kendisine verilen vazifeyi fazlasıyla yapmış.

    Avrupa'da satılan iki televizyondan biri Türk malı. Biz bunu 25 yılda hep beraber yaptık. Biz diyoruz ki Türkiye'yi dünyanın ilk on ekonominin içerisine sokar mıyız, sokarız. Siyasetten, devletten tek isteğimiz var. Arkadaş benim oynayacağım futbol sahasını rakibimin oynadığı saha ile aynı şekle getir.

    Aç önümüzü bak bakalım o zaman Türkiye'yi yıldız yapıyor muyum, yapmıyor muyum.'' Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak da Kocaeli'nin geleceğinin yeniden planlandırılması gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu bu arada, Kocaeli Sanayi Odasınca gerçekleştirilen Bizim Köy Engelliler İş Merkezi ile Kocaeli Serbest Bölgesinde incelemelerde bulundu.
  • TURK182
    Member
    • 08-05-2004
    • 606

    #2
    aynı kişinin başka açıklaması

    Türkiye Avrupa'nın En Hızlı Büyüyen Ekonomisi

    Türkiye'nin Hem Ticaret Hem de Yatırım Alanında Büyük Fırsatlar Sunduğunu Söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Ülkemiz Avrupa'nın ve OECD'nin En Hızlı Büyüyen Ekonomilerinden Biridir.' Dedi.


    TÜRKİYE’nin hem ticaret hem de yatırım alanında büyük fırsatlar sunduğunu söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ülkemiz Avrupa’nın ve OECD’nin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biridir. 5 yıldır kesintisiz büyüme sürecine sahip olan ekonomimiz, bu süre zarfında yıllık ortalama 7.5 büyümektedir" dedi. Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yaptığı sanayi ihracatının yüzde 65’ini Türk şirketlerinin tek başına yaptığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "85 milyar dolarlık ihracatımızın yüzde 65’i ise Avrupa ve ABD’ye yapılmaktadır. Bu durum Türk ihraç ürünlerinin kalitesini ve Türk firmalarının rekabet gücünü ortaya koymaktadır" diye konuştu. 17.05.2007 01:35 [818045]

    alttaki yazıda alıntıdır.. bu seneki büyüme oranının küçülme sebebi anlatılıyor...,,
    ---------------------------------------------------------------------------------

    Gayri Safi Milli Hasıla, yılın ikinci çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 3.9 büyüdü. Seçimlerin yanı sıra uluslararası piyasalarda dalgalanmanın da yaşandığı bu dönemde son 16 çeyreğin en düşük büyüme oranı kaydedildi.

    Buna karşın kesintisiz büyüme rekoru 22 çeyreğe ulaştı. İlk yarı itibariyle büyüme oranı yüzde 5.2 düzeyinde oluştu.

    SON 5 yıldır hızlı bir büyüme trendi yaşayan Türkiye ekonomisinde büyüme, küresel finansal dalgalanmaların yanı sıra genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi siyasi gelişmelerin üretim, tüketim ve yatırım kararlarını olumsuz etkilediği yılın ikinci çeyreğinde hız kesti. Tarımdaki küçülmenin, sanayi ve ticaret sektöründeki gerilemenin etkisiyle ikinci çeyrekte büyüme oranı yüzde 3.9’da kaldı. Yılın ikinci 3 aylık döneminde, tarım yüzde 1.1 oranında gerilerken, sanayi yüzde 3.2, ticaret sektörü de yüzde 3 büyüdü. İnşaat sektörü ise yüzde 15.7 ile büyümeye devam etti. Böylece 3.9’luk oran son 16 çeyreğin en düşüğü olsa da, Türkiye 22 çeyrektir kesintisiz büyüyerek yeni bir rekora imza attı. İlk 6 aylık dönemde GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) yüzde 5.2, GSYH de (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yüzde 5.3 oranında büyüdü. Yılın ilk yarısına ilişkin veriler büyümenin yüzde 5 hedefiyle uyumlu olduğunu ortaya koydu.

    6 AYDA YÜZDE 5.2 BÜYÜDÜK: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2007 yılının ikinci 3 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla cari fiyatlarla GSMH, yüzde 10.5’lik artışla 148 milyar 110 milyon YTL, dolar cinsinden yüzde 19.4’lük artışla 110 milyar 264 milyon dolar olarak hesaplandı. 6 aylık verilere bakıldığında ise 2007 yılının ocak-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla GSMH, yüzde 14.9’luk artışla 277 milyar 431 milyon YTL, dolar cinsinden yüzde 16.7’lik artışla 201 milyar 837 milyon dolar olarak belirlendi. Sonuçta bu yılın 6 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayri safi milli hasıla, yüzde 5.2 oranında arttı. Öte yandan bu yılın ilk çeyreğinde büyüme hızı yüzde 6.7 olarak açıklanırken, son verilerde yüzde 6.8 olarak revize edildi.

    TARIM KÜÇÜLDÜ, SANAYİ DARALDI: Milli gelirde yüzde 32.5’le en büyük paya sahip olan sanayinin ilk çeyrekteki yüzde 7.5 olan büyüme hızı, ikinci çeyrekte yüzde 3.2’ye düştü. Sektörde ocak-haziran dönemi itibariyle büyüme oranı yüzde 5.2 oldu. Sanayiden sonra en fazla ağırlığa sahip sektör olan ticarette ilk çeyrekte yüzde 6.6 olan büyüme oranı ikinci çeyrekte yüzde 3’e geriledi. İlk yarı itibariyle büyüme yüzde 4.6’ya geldi. Birinci çeyrekte yüzde 4.4 büyüyen tarım sektöründe ise ikinci çeyrekte yüzde 1.1’lik küçülme yaşandı. Kár amacı olmayan özel hizmet kuruluşları da ilk çeyrekteki yüzde 1.2’lik büyümenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 1.1 küçüldü.

    BÜYÜMEYİ İNŞAAT SÜRÜKLEDİ: Genel trendin aksine inşaat sektörü yüksek büyüme hızını de sürdürdü. İkinci çeyrekte sektörel bazda en yüksek büyüme, sabit fiyatlarla yüzde 15.7 ile inşaatta yaşandı. İnşaat ilk çeyrekte yüzde 16.5 büyümüştü. Böylece inşaat sektöründe altı aylık büyüme oranı yüzde 16.1 düzeyinde gerçekleşti. Kamu harcamalarında da inşaatın önemli bir payı oldu. Kamuda bina inşaatı yatırımlarında yüzde 25.2, bina dışı inşaat yatırımlarında yüzde 32.4 artış gerçekleşti.
    Son düzenleme fuga; 30-12-2007, 11:17.

    Yorum

    • PEHLÝVAN
      Banned
      • 05-01-2006
      • 1068

      #3
      Konu: Hisarcıklıoğlu: Bu büyüme ile çok zor

      haber kaynagı belirtmeden konu acmayınız!
      saygılarımla PEHLİVAN

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X