Engelliye KDV şoku

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Engelliye KDV şoku

    Engelliye KDV şoku
    01 Ocak 2008 Salı 09:59
    Turizmde bugün başlayan KDV indiriminin sevinci yarım kaldı.

    Türkiye, geçen mayısta alınan ve bugün uygulamaya giren KDV indirim kararını konuşurken hükümet sessiz sedasız bazı mal ve hizmetlerin KDV'sini artırdı. Önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre pamuk, elyaf ve deri gibi geniş kitleleri ilgilendiren pek çok ürünün KDV'sinde değişiklik yapıldı. KDV'si yükseltilenler arasında engelli arabası, kan gibi sağlık için olmazsa olmaz ürünlerin de yer alması dikkat çekti.

    Mal ve hizmetlere yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olmak üzere üç kategoride KDV uygulanıyor. Bu üç kategori için üç ayrı liste bulunuyor.

    Tekstilciye kötü haber

    Hangi ürünün KDV'sinin ne olduğu yer aldığı listeye göre belli oluyor. Önceki günkü Resmi Gazete'de KDV'si yüzde 1 olan mal/hizmetlerin yer aldığı 1 numaralı listeyle, KDV'si yüzde 8 olanların bulunduğu 2 numaralı liste yayımlandı.

    Bu listelerin daha önceki halleriyle kıyaslama yapıldığında listeler arasında bazı kaydırmalar yapıldığı, dolayısıyla bazı mal ve hizmetlerin KDV'sinin artırıldığı gözlendi.

    KDV değişikliği başta tekstil sektörü olmak üzere pek çok sanayi kolunu da üzecek gibi görünüyor. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre pamuk, elyaf ve derinin KDV'si yüzde 1'den yüzde 8'e çıkarıldı. Karar, kan ürünlerinin KDV'sinin de yüzde 1'den yüzde 8'e yükseltilmesini öngörüyor.
    KDV'si yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltilen ürünler de motorsuz bisiklet ve engelli aracı olarak sıralandı. Ayrıca özelleştirmelerin işletme hakkı devir sözleşmeleri için uygulanan yüzde 1'lik KDV de yüzde 18'e çekildi.

    Leasing'de avantaj bitti

    Leasing sektörüne teşvik sağlamak amacıyla uygulanan düşük KDV oranında da değişikliğe gidildi. Daha önce leasingle alınan mallara yüzde 1 KDV uygulanıyordu. Yeni karara göre KDV, leasing'e konu olan mala göre değişiklik gösterecek, yani leasing'le almış olmak malın KDV'sini düşürmeyecek.

    Araç kiralama şirketlerinin sattıkları araçların KDV'si de yüzde 1'den yüzde 18'e yükseltildi.

    Dün yürürlüğe girdi

    KDV konusundaki değişikliklerin leasing'le ilgili olanları 30 Aralık'ta, diğerleri ise 31 Aralık'ta yürürlüğe girdi.

    Uzmanlar söz konusu kararın pek çok sektörün üzerindeki yükü artıracağını, KDV artışının fiyatlara da yansıyacağını, özellikle tekstil ve konfeksiyon ürünlerindeki fiyat artışlarının hem vatandaşın kesesini hem de enflasyon hesabını zora sokacağını söyledi.
İşlem Yapılıyor
X