'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

    Türban düzenlemesi anayasa taslağındaTaslağın ilk halindeki 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

    16.01.2008 08:27







    Türban serbestisine anayasal güvence getirecek düzenleme taslak metne alındı. AKP’nin bu ayın sonunda kamuoyuna açıklayacağı taslakta, eğitim hakkını düzenleyen maddeye “Ceza hukuku ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla hiç kimse kılık kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz” hükmü konuldu. Taslağın ilk halinde mevcut olan “İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla” ifadesi değiştirildi.
    AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve bazı AKP’lilerin anayasada yer almasına karşı çıktığı türban düzenlemesi, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla taslağa girdi. Erdoğan, yeni anayasa taslağının mimarı Prof. Dr. Ergun Özbudun’un “Anayasa hükmü ile türban yasağını kaldırmazsanız, Anayasa Mahkemesi içtihatları uygulanmaya devam eder” uyarısını dikkate aldı.
    Özbudun tarafından hazırlanan taslağa, “Kılık kıyafetinden dolayı kimse yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz” ifadesi konulmuştu. AKP’li Fırat başkanlığında Sapanca’da toplanan partinin Anayasa hukukçuları, bu ifadeyi “İnkılap yasalarına ve genel ahlaka aykırı olmamak kaydıyla hiç kimse kılık ve kıyafetinden dolayı yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz” hükmüne çevirdi. Ancak Merkez Yürütme Kurulu’ndaki toplantılarda, hüküm bir daha değiştirildi. Ceza Hukuku’nun İnkılap yasalarını da içine aldığını savunan AKP’li kurmaylar, Türk Ceza Kanunu’nun 222. maddesindeki “Şapka Kanunu’yla, Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun koyduğu yasaklara veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir” hükmüne işaret etti. “İnkılap yasaları zaten yeni anayasa taslağında var. ‘İnkılap yasalarının korunması’ başlıklı bölüm, madde 135’te” dendi.
    ‘Gurbette’okuyan okuyana
    TÜRBAN nedeniyle Başbakan Erdoğan’ın ve bazı bakanların kızları yurtdışında üniversite eğitimi gördü. Erdoğan’ın kızları Esra ve Sümeyye ABD’de okudu. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kızı Cemile Akdağ da ABD’de. Tarım Bakanı Mehdi Eker’in kızı Zeynep Eker de Londra’da LSE’de master yapıyor.
    TCK’da Şapka Kanunu’na atıf var
    CEZA hukukçusu Prof. Dr. Nur Centel, bir anayasal kılıf hazırlandığını söyledi. Centel şu yorumu yaptı: “İnkılap yasalarıyla cüppe, fes, sarık gibi dini kıyafetler yasaklanmıştır. Anayasa Mahkemesi kararlarında İnkılap yasalarına atıf var. Eğer ceza hukukuna atıf yapılırsa dar kapsamlı olur. Bu madde kabul edilirse, ‘Başörtüsü genel ahlaka ve ceza hukukuna aykırı mı, ceza hukukunda türbanı yasaklayan bir hüküm mü var’ denilecek. TCK’nin 222. maddesinde Şapka Kanunu’na atıf yapılıyor. Şapka Kanunu da devlet memurlarının şapka dışında bir şey takmasını yasaklıyor.”
    Laikliğe aykırı
    YARGITAY Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “Ne yaparlarsa yapsınlar, Anayasa Mahkemesi içtihatlarını aşamazlar. Çünkü türban, siyasi simge olduğu için anayasanın ikinci maddesinde güvenceye alınan laiklik ilkesine aykırı” dedi. Kanadoğlu, şu görüşleri dile getirdi: “Hükümet, anayasa değişikliği ile sorunu çözmek istiyor. Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliğini sadece şekil yönünden inceler ama laik Cumhuriyet ilkesine aykırı anayasa değişikliği teklif dahi edilemez. Anayasa Mahkemesi, bu yöndeki bir değişikliği inceleyecektir. Onun için boşuna çabalar bunlar.”
    Akşam
  • ASIM MAVZER
    Member
    • 14-05-2007
    • 1601

    #2
    Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

    bu yasak kabak tadı vermeye başladı artık

    Yorum

    • anterior
      Senior Member
      • 06-11-2006
      • 6453

      #3
      Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

      Atatürkçülük bir ideolojidir. İdeoloji olduğu için anayasayı belirlememelidir.
      Demişlerdi değil mi?

      Yorum

      • ASIM MAVZER
        Member
        • 14-05-2007
        • 1601

        #4
        Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

        benim bildiğim anayasa halkın çıkarlarını korur halkçıdır
        her ideolojiye eşit mesafede durur, yani ideolojisi olmaz
        bizdeki mevcut anayasa tam tersi türkiyenin önünde tam bir engel
        yamalı bohça haline getirdiler zaten
        anayasa yapılırken toplumsal mutabakatta şart
        ben yaptım oldu mantığı olmaz
        olursa darbeci zihniyetten ne farkı kalır

        Yorum

        • avþa bayraktar
          Junior Member
          • 26-12-2007
          • 363

          #5
          Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

          Türban konusu "cambaza bak" olayıdır. Millet bununla itişip kakışırken "Vakıflar Yasası" dun kabul edildi. Haberiniz var mı? Kabul edilen yasa ne götürüyor, bilen var mı?

          Yorum

          • gönülver
            Member
            • 21-02-2004
            • 2747

            #6
            Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

            Vakıflar Yasası kabul edildi
            TBMM Genel Kurulunda, Vakıflar Yasası kabul edildi. Genel Kurulda görüşülmesine geçen hafta başlanan, 82 asıl, 9 geçici maddesi bulunan Vakıflar Yasası, temel yasa olarak görüşüldü.
            ANKARA - Kabul edilen yasaya göre, cemaat vakfı tanımına, “Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfların yöneticilerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacağı” şartı eklenirken, esnaf vakfı ise “Vakıflar Kanununun yürürlük tarihinden önce esnaf tarafından kurulmuş vakıflar” olarak tanımlandı.

            Yorum

            • gönülver
              Member
              • 21-02-2004
              • 2747

              #7
              Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

              ATO’dan Vakıflar Yasası’na eleştiri
              Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, tasarıyla azınlık vakıflarının bağış toplamaları ve mülk alıp satmaları önündeki engellerin kaldırıldığını belirterek, “Yasa Tasarısı, dinamit lokumu gibi” dedi.

              ANKARA - Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Atatürk’ün “devlet için tehdit oluşturacak ölçüde güçlenmelerini önlemek” amacıyla 1936’da azınlık vakıflarının mülk edinmelerini yasakladığını hatırlattı.

              Vakıflar Yasa Tasarısı’nın bu haliyle yasalaşmasıyla azınlık vakıflarının bağış toplamaları ve mülk alıp satmalarının önündeki tüm engellerin kaldırıldığını ifade eden Aygün, “Böylece azınlık vakıfları çok büyük bir ekonomik ve siyasi güç haline getiriliyor. Bu yasa tasarısı dinamit lokumu gibi...” dedi.

              Lozan Anlaşması’nın azınlıkların mal edinme haklarını “dinsel, hayri, sosyal ve eğitsel ihtiyaçlar”la sınırlandırdığını, Yasa Tasarısı’nın ise bu koşulu ortadan kaldırdığını belirten Aygün, Tasarı’nın Lozan Anlaşması’nı deldiğini iddia etti.

              Aygün, söz konusu Yasa Tasarısı’nın yasalaşması halinde misyonerlik faaliyetlerinin de hız kazanacağını öne sürdü

              “AYASOFYA VE FATİH CAMİ ELDEN GİDER”
              Avrupa Birliği’nin baskısıyla 161 azınlık vakfına gayri menkullerinin iade edileceğini ifade eden Aygün, açıklamasında şunları kaydetti:

              “Azınlık vakıflarının üzerinde hak talep ettiği binlerce mülk arasında Ayasofya ve Fatih Camii de bulunuyor. Bu yasa kapsamında ikisi de elimizden çıkabilir. 1920’lerde 8 milyon gayrimüslim ve 19 tane vakıf bulunurken, bugün150 bin gayrimüslüm ve 161 azınlık vakfı var. Bunların 78’i Rum Vakfı... Türkiye’de 1800 civarında Rum yaşıyor. Her 23 Rum’a bir vakıfdüşüyor.”

              Türkiye’nin tapu kadastrosu tamamlanmadığı için ortada kime ait olduğu bilinmeyen pek çok gayrimenkul bulunduğunu hatırlatan Aygün, özellikle İstanbul’da mülkiyeti tartışmalı binlerce bina bulunduğunu, azınlıkların daha şimdiden buraları sahiplendiğini belirtti.

              Yorum

              • gönülver
                Member
                • 21-02-2004
                • 2747

                #8
                Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

                Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfların yöneticilerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacağı”
                böyle olmuş




                Atatürk’ün “devlet için tehdit oluşturacak ölçüde güçlenmelerini önlemek” amacıyla 1936’da azınlık vakıflarının mülk edinmelerini yasakladığını hatırlattı.

                atamızda bunu söylemiş

                Yorum

                • Technolog
                  Banned
                  • 10-05-2007
                  • 173

                  #9
                  Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

                  Başkalarının hakkından rahatsız olma hakkı hiçkimsede bulunmamaktadır.Demokratik bir ülkede bu ülke için canını kanını ortaya koymuş,dedelerini şehit vermiş insanların,dinlerinin emirleri olan başörtüsü (isteyen türban desin bu fransızcasıdır sadece) takmasına karşı çıkma hakkı yoktur.
                  Allah emretmiş diye inanan insanlara sen kim oluyorsunda karışıyorsun ? Sen allah'tan kudretli mi olduğunu zannediyorsun ?
                  Sen ister inan , ister inanma ama başkasının inancını tornalamak senin haddine değildir.
                  Başörtüsüne bu topraklarda ilk defa fransızlar el uzatmaya kalkmışlardı işgal yıllarında,bedelini ağır ödediler.İnsanlar hakları olan bir kıyafeti giymek için kafası 125 sene geride kalmış olan jön artıklakları örümcek kafalılardan izin almak zorunda değillerdir.Hele de öz vatanında.
                  Başörtüsüne serbestiyet gelecek,zorbalık bitecek diye üzülenler kafalarını duvarlara vurmaya devam etsinler,inşallah o duvarlardan önce o kafaları kırılır.O duvarlarda yıllarca başörtülü pırıl pırıl gençlerimiz ağlamışlardı zira,Eğitim ve Öğretim hakkını kullanabilmek için ülkesini terketmek zorunda kalan, yada buna imkan bulamayıp okul hayatını sona erdirmek zorunda kalan gençlerimiz gözümün önüne geldikçe bu yasağı savunan yarasaların ne kadar gaddar olduğunu daha iyi anlıyorum.
                  Ey ışıktan korkan yarasalar,ey örümcek kafalı hakiki yobazlar,ey Allah'ın dinine savaş açmaya çalışan zavallılar,saltanat süremeyeceksiniz artık bitti.Zorbalık daha fazla sökmez.

                  Yorum

                  • BOZTURK
                    Banned
                    • 09-01-2006
                    • 262

                    #10
                    Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

                    2 ayrı haber..

                    MHP'den 'türban' önerisiErdoğan "bir cümleyle çözülür" dedi. Bahçeli'den de jet bir öneri geldi...

                    17.01.2008 12:00MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''Mevcut Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrasına yapılacak ek bir ifade ile konu (başörtüsü sorunu) hukuki zeminde siyasal ve toplumsal gerginliklere yol açmadan çözüme kavuşmuş olacaktır'' dedi.

                    Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, ''başörtüsü sorununun'' Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrasında değişiklik yapılarak çözülebileceğini ifade etti.

                    Söz konusu maddede ''devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde
                    kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' hükmüne ek
                    olarak ''bütün işlemlerinde'' ibaresinden sonra gelmek üzere ''her türlü kamu
                    hizmetlerinin sunulmasında ve bunlardan yararlanılmasında'' ifadesine yer
                    verilmesi gerektiğini belirten Bahçeli, şunları kaydetti:

                    ''Başörtüsü konusunda herhangi bir yasaklayıcı yasal düzenleme bulunmadığı
                    bilinmektedir. Bu konudaki muhalif görüşlerin temel dayanağı Anayasa
                    Mahkemesi'nin 1989 yılında aldığı bir karardır.

                    Böyle bir düzenlemeden sonra tartışma konusu olan yasal düzenlemelerin
                    anayasa aykırılığı da laiklik ve eşitlik ilkesi birlikte değerlendirilip
                    yorumlanacağından daha dengeli bir sonuca ulaşması da mümkün hale gelecektir. Bu nedenle mevcut Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrasına yapılacak ek bir ifade ile konu hukuki zeminde siyasal ve toplumsal gerginliklere yol açmadan çözüme kavuşmuş olacaktır.'
                    AP başörtüsü yasağını reddeetti



                    Avrupa Parlamentosu Avrupa genelindeki ilkokullarda başörtünün yasaklanmasına yönelik girişime geçit vermedi. Öneri, en azından ilkokullarda yasağı savunuyordu.

                    16 Ocak 2008 19:50 Yazı boyutunu büyütmek için



                    Avrupa Birliği'ndeki çocuk haklarına ilişkin bağlayıcılığı olmayan tasarıyı sunan vekiller, göçmen kızların haklarının çiğnendiğini gerekçe göstererek AB üyesi ülkelerin en azından ilkokullarda başörtüsünü yasaklamasını istedi.
                    Tasarı, AP'deki merkez sağ Avrupa Devletleri İçin Birlik (UEN) grubundan Roberta Angelilli sundu. Ancak, Sosyalist grubun karşı çıkması ile tasarı 200'e karşı 376 hayır oyu ile reddedildi.

                    İspanya'nın Katolanya bölgesinde bir okul, 8 yaşında bir çocuğun başörtüsü ile okula gelmemesini istemişti. Ancak Katolanya yönetimi, okulun kararına karşı çıkarak çocuğun eğitimine devam etmesini izin verdi.

                    Yorum

                    • cemal344
                      Senior Member
                      • 03-11-2005
                      • 3977

                      #11
                      Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

                      Genel ahlak diyince heralde mini etek düşük bel falan giriyor ozaman bundan sonra başkaları kapıda kalacak ve bozuk parayla demirlere vurucak.

                      Yorum

                      • BOZTURK
                        Banned
                        • 09-01-2006
                        • 262

                        #12
                        Konu: 'İnkılap yasalarına aykırı olmamak kaydıyla' ifadesi değiştirildi..

                        bu dönem umut ediyorum bu sorun akp ve mhp arasında alınacak bir kararla 2 günde çözülecektir..tahminimce biri diğerine öneriyle gelecek diğerde buna destek verecektir... öneriyi mhp nin getirmesi akp ninde destek vermesi ve meclise taşıması daha yerli yerinde olur...
                        Son düzenleme BOZTURK; 17-01-2008, 13:11.

                        Yorum

                        İşlem Yapılıyor
                        X