Buna bir ad bulmak lazım

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • avþa bayraktar
    Junior Member
    • 26-12-2007
    • 363

    Buna bir ad bulmak lazım

    Akşam yemeğindeyimKendimle!.. Bu arada bir açıklama yapmam gerekiyor: Derdimi anlatırken parantez arasında bazı uygunsuzluklarla karşılaşacaksınız. O ben değilim! O, benim hangi omuzumda olduğunu hala anlayamadığım, anladığım anda yakalayıp ümüğüne sarılacağım kâbusumdur. O, benim “modern versiyonum” ,”redaktörüm” olduğunu savlıyor. Savlamak diyen O; kalem benim elimde olsa, iddia ediyor derim. Redaktör demesi zaten niyetini belirliyor. Bunun evveli, “musahhih”lik idi. Matbaalarda (basımevlerinde) önceleri elle, sonra “linotip” denen bir alâmet (?) makine ile dizilen harflerden oluşan metnin (textin) prova baskısını ( Yav yok kardeşim artık böyle bir şey!) alıp önündeki masaya yayarak okuması ve yapılan dizgi hatalarını elindeki kırmızı kalemle düzeltmesi işine musahhihlik denirdi. (yok beee! kazığa bak yaav)

    Sonraları makineler gelişti, ofset makineler devreye girdi. Bu modernleşme (çağa uyma) süreci, musahhihlik mesleğinin adını da değiştirdi: “Düzeltmen” oldu. (Git yaa, sen hala orda mısın)

    Buna alışalım derken (Lan moruk, sende alışacak hal kalmış mı yaa) bilgisayar teknolojisinin gelmesi ile birlikte işler bir değişti, bir değişti ki; sormayın… Artık siz, balkon mu olur, kıyıdaki çay bahçesi mi; çala kalem yazınızı gazeteye yetiştirip laptopunuzla geçtiğiniz yazınız trafik rahat olur da direkt mizanpaj (?) masasından sayfaya geçemez ise, (yav hocam, sen hala ordamısın yav!.. Bebek kavesinde Mağdenli bi kavaltı, Peypırmuunda kodamanların ısmarladığı öğle yemeği, sonra patronun iftarı; bu arada sekreterime yazdırırım nasossa yarınki köşeyi) ulaşacağı yer redaktör masasıdır.

    Evet kardeşlerim, musahhih denen tarihi varlığın son mutasyonu redaktör olmuştur olmasına ya, bu arada güzel Türkçemiz,bilgisayar grameri sayesinde anlaşılmaz takılar, anlaşolmaz garşlüffterhömmm LAN REDAKTÖR BEN SENİN…..
  • gönülver
    Member
    • 21-02-2004
    • 2747

    #2
    Konu: Buna bir ad bulmak lazım

    abi teşekkürler

    internet hayatımıza birçok yenilik katmakla beraber neleri aldı götürdü
    acaip bir yazı türü çıktı ortaya
    hele hele o chat kültürü yazı yazma o sihirli kelimeleri yanyana dizme sanatını baltalamakta
    koca koca yazarlar köşe yazarları bile bu chat kültürünü eleştirirken kendilerinin de onun içine dahil olduğunun farkında bile değil
    aynen e-kitaplar çıkıp kitabın o has kağıt kokusunu unutturmaya çalışması gibi

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X