49 yıl sonra Yunan başbakan geliyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • fuga
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 6397

    49 yıl sonra Yunan başbakan geliyor

    49 yıl sonra Yunan başbakan geliyor

    23 Ocak, 2008 00:01:00 (TSİ)
    Karamanlis bugün Ankara'ya resmi ziyaret yapacak
    Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, bugün Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Karamanlis, Türkiye'ye 49 yıl aradan sonra resmi ziyarette bulunacak ilk Yunan başbakanı olmaya hazırlanıyor.

    Karamanlis, 23-25 Ocak arasında yapacağı ziyaret kapsamında Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulunacak.

    Yunan Başbakanı ile yapılacak görüşmelerde, iki ülkeyi ilgilendiren her türlü ekonomik ve siyasi konu kapsamlı bir şekilde ele alınacak.

    Bu çerçevede, enerji ve bankacılık sektörlerinde ikili işbirliği, Ege sorunları, Kıbrıs, Türkiye'nin AB süreci, Batı Trakya Türk azınlığının durumu, ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meseleler gibi konuların masaya yatırılması öngörülüyor.

    Resmi temaslarına ilişkin ayrıntılar henüz tam olarak verilmemekle birlikte Karamanlis, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.

    Karamanlis, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile de görüşecek. İstanbul'da da Türk-Yunan İş Forumuna katılarak Türk iş adamlarıyla buluşacak olan Karamanlis'in Fener Rum Patrikhanesi'ni de ziyaret etmesi bekleniyor.

    2005'ten beri gündemde

    Karamanlis'in 2005 yılından bu yana gündemde bulunan Ankara'yı ziyaret planları, diplomatik kanallardan uygun tarih aranmaya devam edildiği gerekçe gösterilerek bir türlü hayata geçirilemiyordu.

    Karamanlis'in gelecek hafta düzenlenmesi kesinleşen ziyareti, geçen Kasım ayında Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattı açılış töreni sırasında Başbakan Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmede karara bağlanmıştı.

    Kostas Karamanlis, daha önce çeşitli vesilelerle Türkiye'ye gelmişti, ancak bu ziyaretlerinin hiçbiri resmi nitelikte değildi.

    Türkiye'ye Yunanistan'dan başbakan düzeyindeki son resmi ziyaret 1959 yılında oldu. Bu tarihte, şimdiki Başbakan Kostas Karamanlis'in amcası Konstantin Karamanlis, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in daveti üzerine Ankara'ya gelmişti.

    Güven ortamı

    İkili ilişkilerde son yıllarda esen olumlu rüzgara uygun olarak, ikitaraftan da yakınlaşmanın süreceği mesajları sıkça geliyor.

    Türkiye ile Yunanistan doğalgaz boru hattının açılışı da, Atina'daki siyasi gözlemciler tarafından, Atina'nın Ankara'ya resmi açıklamaların yansıttığından öte güven duymaya başladığının işareti olarak yorumlandı.

    Açılışın hemen ardından Aralık ayında Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Atina'yı ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında, aralarında NATO acil müdahale gücü çerçevesinde bir Türk-Yunan ortak kara birliği kurulması da olmak üzere, önceki 19 güven artırıcı önleme ilaveten beş yeni güven artırıcı önlem açıklanmıştı.

    Ziyarette ayrıca, 2008 yılındaiki ülke arasındaki sorunların çözümü çabalarına hız verileceği duyurulmuştu.

    "İlişkileri geliştirme arzusunun kanıtı"

    Diplomatik kaynaklar, Yunanistan'dan Türkiye'ye 49 yıl sonra başbakan düzeyinde bir ziyaretin düzenleneceğine işaret ederek, bunu, Yunanistan'ın Türkiye ile ilişkilerini geliştirme arzusunun bir kanıtı olarak görmek gerektiğini söyledi.

    Son dönemde Ege'de "hafif itişmeler"in meydana geldiğine dikkati çeken kaynaklar, tüm bunlara rağmen bu ziyaretin gerçekleşiyor olmasının, iki ülkenin, aralarındaki ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını gösterdiğini, Karamanlis'in ziyaretinin en önemli boyutunun da bu olduğunu belirtti.

    Eskiden bu tür sorunlarda hemen alarm verildiğini, neredeyse savaş aşamasına gelindiğini hatırlatan kaynaklar, "Şimdi mesela iki F-16 birbirine çarptı, ama hiçbir şey olmadı. Bu, ilişkilerin nereden nereye geldiğini, iki taraftaki hükümetlerin, sivil toplum kuruluşlarının,herkesin bu ilişkilerin geliştirilmesine önem verdiğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

    Erdoğan-Karamanlis dostluğu

    Kaynaklar, iki başbakan arasındaki yakın dostluğa da işaret ederek, bu yakın ilişkinin diplomatların işini kolaylaştırdığını söylediler.

    Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken kaynaklar, iki ülkenin Ege sorunlarında birbirine karşı geri adım atmadıklarını, ancak sonuçta o sorunları da ileride yavaş yavaş çözeceklerine inandıklarını ifade ederek, "Önemli olan bağları kuvvetlendirmek. Mesela bir Türk bankası orada bir şey alabiliyor, Yunan bankası buradan bir banka alabiliyor. Bu noktaya geldi ilişkiler. Bu da ancak, heyecanlı hareketlere kapılmadan, sabırla, soğukkanlı yaklaşımlarla oluyor" diye konuştu.
  • Tactless
    Member
    • 28-06-2004
    • 1799

    #2
    Konu: 49 yıl sonra Yunan başbakan geliyor

    temkinli olmak lazım nede olsa kem gözler geliyor...

    Yorum

    • ali_ekber
      Member
      • 15-11-2004
      • 2525

      #3
      Konu: 49 yıl sonra Yunan başbakan geliyor

      komşu komşunun çöpüne muhtaç olurmuş

      Yorum

      • fuga
        Senior Member
        • 27-08-2004
        • 6397

        #4
        Konu: 49 yıl sonra Yunan başbakan geliyor

        sirtaki yapıp ouzo içecekmiş

        Yorum

        • zigana
          Senior Member
          • 26-01-2004
          • 3796

          #5
          Konu: 49 yıl sonra Yunan başbakan geliyor

          ama yunan aynı eski yunan

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X