Sayaç ihalesi belediyeyi karıştırdı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Sayaç ihalesi belediyeyi karıştırdı



    Küçük Dilara’nın can verdiği İSKİ projesini yürüten MVM’ye ait Elektromed şirketinin katıldığı sayaç ihalesi skandal yarattı. En düşük rakamı veren şirketin teklifini, sayaçları güvenliksiz bularak onaylamayan İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi görevden alındı, ihale de iptal edildi.

    5 yaşındaki Dilara’nın ölümüne neden olan projenin sorumlusu MVM’nin karıştığı skandallar bitmek bilmiyor. Son olarak İGDAŞ’ta katıldığı ihale olay yarattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 140 bin sayaçlık bir alım ihalesi düzenledi. İlk etapta 140 bin, 3 ay sonra ise 180 bin sayaç alımı planlanıyordu. Bu kapsamda ilk ihale 29 Ocak 2008 tarihinde yapıldı. İGDAŞ Genel Merkezi’nde yapılan ihaleye Kalekalıp, Elginkan Holding, Elektromed, Manas ve Fiogas katıldı. İhalede fiyatlar sayaç başına olmak üzere KDV hariç 23.05 ile 27.5 euro arasında gerçekleşti. En düşük teklifi 23.05 euro ile Elektromed verdi. Bu da ortalama 32 milyon euro’luk bir teklif demekti. Ancak bu rakam diğer firmalar tarafından çok düşük bulundu. Çünkü genelde sayaç birim fiyatları ortalama 26 euro düzeyinde gerçekleşiyordu.

    Sayacın TSE belgesi yok

    Teklif dosyaları İGDAŞ’a iletildikten sonra ihale komisyonu dosyaları incelemeye başladı. Bu kapsamda fiyat açısından en avantajlı teklifi veren Elektromed’in dosyası incelendiğinde ortaya çok ilginç bir tablo çıktı. Çünkü Elektromed’in dosyasında cihazın kalite standardını gösteren TSE belgesi yoktu. Oysa bu evrak ihalenin olmazsa olmaz şartlarından bir tanesiydi. İhale komisyonu dosyayı incelediğinde ortaya başka bir çarpıcı sonuç daha çıkardı.

    Eksik ve yanlış evrak

    Elektromed’in cihazının markası Alfagaz ’dı. Bu cihazın ithal edilebilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan AT-1 Belgesi alınması gerekiyordu. Yapılan incelemede ihale dosyasına konan AT-1 Belgesinin Alfagaz adına olmadığı tespit edildi. Dosyaya konan AT-1 Belgesi Sam Gas adındaki İtalyan bir markaya aitti. Bir başka ifadeyle bu belge ile Alfagaz markalı doğalgaz sayacının yurtdışından ithali imkansızdı.

    Patlamaya hazır bomba

    İhale komisyonu Elektromed tarafından getirilecek Alfagaz isimli cihazı araştırmaya başlayınca ortaya ilginç sonuçlar çıktı. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili bu cihazın Rus malı olduğunu ve güvenlik standardıyla ilgili şüphelerin bulunduğunu şu sözlerle ifade etti: “Alfagaz’ın ’Gazdevice’ adlı bir Rus şirketi tarafından fason olarak yapıldığını tespit ettik. Rusya’ya gittiğinizde istediğiniz sayaç okuma cihazını istediğiniz marka ile yaptırabiliyorsunuz. Ancak güvenlik sistemleri çok düşük oluyor. Örneğin metal kısımları, gaz kaçırdığı için patlamalara neden olabiliyor. Ayrıca gaz tüketimini tespit etmesi de sağlıklı olmuyor. Değişik hava koşullarında sapmalara neden olabiliyor. Zaten Rusya’da bu doğalgaz sayaçların birim fiyatları 18-19 euro’ya kadar düşebiliyor.”

    İptal için düğmeye basıldı

    İGDAŞ yetkilileri ihale dosyasında eksikleri ve cihazın güvenliği konusundaki şüpheleri saptadıktan sonra bir tutanak hazırlayarak ihalenin iptaline karar verdi. 8 Şubat 2008 tarihinde toplanan komisyon, “İlgili standardizasyon belgeleri bulunmadığı için ihalenin iptaline” tutanağını imzalayarak İGDAŞ Yönetim Kurulu’na gönderdi. İşte ne olduysa bu tutanağın Yönetim Kurulu’na gönderilmesiyle oldu. Çünkü ertesi gün İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi görevinden alındı. İGDAŞ koridorlarında dolaşan söylentiye göre Tüfekçi’ye ihaleyi onaylaması için baskı yapıldı. Ancak Tüfekçi patlama tehlikesi olan sayaç ihalesini onaylamadı ve ihale iptal tutanağının imzalanmasından tam bir gün sonra görevden alındı.

    Bütün bu iddialar arasında İGDAŞ Yönetim Kurulu dün toplandı. Konular arasında 320 milyon euro değerindeki 140 bin adetlik sayaç ihalesinin iptali de bulunuyordu. Yönetim kurulu yaptığı toplantı sonrasında ihaleyi iptal etme kararı aldı.

    Yüzde 51’i MVM’nin

    Elektromed şirketi incelendiğinde ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. VATAN okurları bu firmayı yakından tanıyor. Çünkü bu firmanın yüzde 51’i, 5 yaşındaki Dilara Dumrul’un kanalizasyona düşerek hayatını kaybetmesine neden olan MVM şirketine aitti. VATAN 23 Mart 2007 tarihinde Elektromed’in yine İGDAŞ’ın yaptığı ’10 bin adet elektronik sayaç ihalesi’ne katıldığını yazmış ve MVM’nin Elektromed’in yüzde 51’ine sahip olduğunu Ticaret Sicil Gazetesi’ni göstererek ispat etmişti. Aradan geçen sürede MVM hisselerini devrederek Elektromed’in ihale yasağı almasını engelledi.



    DİLARA, RÖGAR ÇUKURUNDA CAN VERMİŞTİ

    27 Şubat 2007 tarihinde İSKİ’ye ait Bahçelievler’deki Tavukçuderesi caddesinde annesiyle yürüyen 5 yaşındaki Dilara Dumrul, üstü kartonla kapatılan rögar çukuruna düşerek hayatını kaybetti. Dilara’nın ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle İSKİ’nin Tavukçuderesi işini yapan MVM firması, taşeron Güntek Firması ve İSKİ idarecileri hakkında hukuki süreç başladı. MVM 2 yıl kamu ihale yasağı aldı. Aralık 2007 tarihinde ise Ankara 4. İdare Mahkemesi, MVM’nin 2 yıllık ihale yasağını iptal etti.


    GazeteVatan
İşlem Yapılıyor
X