Sam amca işini biliyor...ABD, Afrika kıtasına da göz dikti...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Sam amca işini biliyor...ABD, Afrika kıtasına da göz dikti...




    ABD Başkanı George W. Bush, 15 Şubat'ta Afrika turuna çıkıyor. Christian Science Monitor (csmonitor) adlı bir düşünce kuruluşunun Internet sitesinde, "ABD Başkanı George Bush, Afrikada'da olumlu bir miras iddia edebilir.
    Sağlık için fonları artırdı ve dış yardımı reform şartına bağladı. Fakat oradaki yeni Amerikan güvenlik düzenlemesi hala belirsizliğini koruduğundan miras ortada duruyor." denildi.
    Amerika'nın Afrika kıtasında kurmak istediği Amerikan askeri komuta merkezine AFRICOM deniliyor. AFRICOM soğuk savaş dönemi kurulan güvenlik merkezinin yerine oluşturuldu.
    HER KITAYA BİR ABD KOMUTA MERKEZİ
    Bir yıl önce, Beyaz Saray her kıtaya bir merkezi komuta merkezi planını açıklamıştı. Christian Science Monitor'a göre, Afrika stratejik olarak çok önemli, Afrika'ya bütünüyle bakacak dört yıldızlı bir generali hak ediyor.
    AFRICOM'un misyonu savaş başlatmak değil, onu önlemek. Bu sebeple komutan yardımcısı Dışişleri Bakanlığı'ndan bir diplomat. ABD yönetiminin kritik dersi öğrendiği anlaşılıyor: Afrika önemli.
    AFRİKA ÖNEMLİ
    Amerika için Afrika kıtası 3 sebepten dolayı önemli. CsMonitor'a göre bunlar Afrika'nın zengin doğal kaynakları, zor durumdaki devletlerin teröri destekleme ihtimali ve Müslümanlar arasında artan ABD karşıtı duygular.
    ABD'nin dünyanın bu bölgesinde stratejik bir menfaatı var, çünkü doğal kaynakları var. Afrika petrolünün 2015'e kadar ABD petrol ithalatının yüzde 25'ini karşılaması bekleniyor. Muhakkak Çin de potansiyelin farkında ve Afrika enerji sektöründe yatırımlar yapmakla meşgul.
    Aynı zamanda Afrika'da başarız ve başarısızlığa giden ülkeler teröristleri besleyebilir ve kıtada Müslümanlar arasında Amerikan karşıtı duygular yükseliyor.
    Üçüncüsü, Afrika'nın ekonomik gelişmesi istikrara bağlı. Kenya'da son günlerdeki şiddet, Doğu Afrika'daki ulaşımı olumsuz etkiledi, turizme zarar verdi, ve Nairobi hükümetinin yabancı yatırımlar ve yardım grupları için güvenli bir karargah olarak fonksiyonunu yürütebileceği hakkındaki sorular yükseliyor.
    'SEÇİCİ ANGAJMANDAN' VAZGEÇİLİYOR
    On yıllarca, Afrika'daki ABD dış politikası ya "iyi huylu ihmal" veya "seçici angajman" olarak isimlendirildi. İkinci üstü kapalı ifade soğuk savaş döneminde komünizme karşı çıkan despotların desteklenmesi anlamında. AFRICOM ile şimdi bu politikadan dönülüyor. Uzun dönemli angajmanlar düşünülüyor.
    Fakat Pentagon bu konuda ikna edici olmalı. Afrika ve ABD'de bu konuda bir çok şüphe var. Başta, misyonun ne olacağı belirsiz.
    AFRICOM geçen şubatta faaliyete geçitiğinde, amacının sağlık, eğitim, demokrasi ve ekonomik büyümeyi geliştirerek Afrika'ya barış ve güvenlik getirmek olduğu belirtilmişti. Bu ulusların yeniden yapılanmaları gibi bir şeydi. Bu diplomatlar ve yardım profesyonellerinin daha iyi yapabileceği bir şey.
    Pentagon ise başlangıçtan beri daha çok konvansiyonel güvenlik rollere önem verdi. Afrika Birliği kuvvetlerinin eğitilmesi, ulusal orduların profesyonelleştirilmesi, insani felaketlerde yardım.
    AFRICOM'un Afrika halkları ile ilgili rolü hala konuşuluyor. Bazı gözlemciler AFRICOM'un gerçekte ne yapacağı konusunda kafa patlatıyorlar.
    Afrikalıların da şüpheleri var. Endişeler Amerikan dış politikasının askerileştirilmesinde düğümleniyor. AFRICOM'un Afrika'da 1 Ekim'de dükkan açması bekleniyor. Ancak Libya gibi bazı ülkeler buna karşı çıkıyor.
    Dünya Bülteni
İşlem Yapılıyor
X