Hayvancılık nereye gidiyor?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Hayvancılık nereye gidiyor?



    TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, önlem alınmaması durumunda Türkiye'nin 2013 yılında 164 bin ton et açığı vereceğini bildirdi.

    Bayraktar, 'Hayvan kaçakçılığı engellenemezse AB süreci olumsuz etkilenecek. Et sanayinde yaşanan firma kapanmaları besi işletmelerinde de yaşanabilecek. Et üretiminin yüzde 40'ı kaçak ve kontrolsüz kesimlerden dolayı kayıt dışı. Üreticiler ülkesel düzeyde et teşvik primi ile desteklenmeli' dedi.

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlara çözüm niteliğinde önlemlerin alınmaması durumunda Türkiye'nin 5 yıl sonra rekor düzeyde bir 'et açığı' ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

    TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, besiciliğin en önemli girdilerinden biri olan yem fiyatlarındaki ciddi artışlara dikkat çekerek, '2006-2007 yılları arası fiyat değişimlerine bakıldığında; hammaddelerde yüzde 45,8-94,1 arasında, fabrika besi yeminde ise yüzde 49,3 oranında artış olduğu görülmektedir' dedi. Üreticinin et satış fiyatlarının ise yerinde saydığını ifade eden Bayraktar, toptan fiyatların sığır etinde 2006-2007 döneminde yüzde 2,4, 2007-2008 döneminde yüzde 4,5 oranında arttığını, koyun-kuzu etinde ise 2006-2007 döneminde yüzde 3,8 ve 2007-2008 döneminde de yüzde 7,4 artış olduğunu vurguladı.

    Bayraktar, üreticilerimizin girdi fiyatlarında yaşanan bu derece ciddi artışların yarattığı baskıyı yerinde sayan et fiyatlarıyla uzun süre göğüslemesinin mümkün olmadığını vurgulayarak, 'Eğer gerekli tedbirler alınmazsa birçok besici işletmesini kapatmak zorunda kalacaktır' dedi.

    Kesilen hayvan sayısı ve et üretiminin sürekli azaldığına işaret eden Bayraktar, '1990 yılına göre 1995 yılında kesilen hayvan sayısı yüzde 40,4, et üretimi ise yüzde 18,1 azalmışken, bu azalışın yıllar itibariyle devam ettiği, 2005 yılına gelindiğinde; kesilen hayvan sayısının yüzde 53, et üretiminin ise yüzde 19,2 azaldığı görülmektedir' dedi. Bayraktar kırmızı et tüketiminin hızla azaldığını belirtti.

    -'KAÇAK KESİMLER ENGELLENMELİ'

    Kaçak ve kontrolsüz kesimler engellenemediği için, toplam et üretiminin yüzde 40'ının kayıt dışı olduğunu vurgulayan Bayraktar, sınırlardan kaçak hayvan girişlerinin ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini ifade etti. Bayraktar, 'Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınan 2004 yılı verilerine göre, ülkemizde küçükbaş et üretiminin yüzde 69'unun büyükbaş et üretiminin yüzde 22'sinin, Toplam et üretiminin ise tahmini yüzde 40'ının kayıt dışı olduğunu göstermektedir' dedi.

    -2013'TE 164 BİN TON AÇIK

    Yapılan projeksiyonların Türkiye'de 2013 yılında 164 bin ton et açığı olacağını gösterdiğini bildiren Bayraktar, besiciliğe destek verilmemesi durumunda bu açığın daha da artacağını vurguladı. Bayraktar, 'İlerleyen dönemlerde tüketicilerin talebini karşılamak için et ithalatı yapılması kaçınılmaz olacaktır' dedi.

    Bayraktar, ciddi sorunlar yaşayan sektörün 'S.O.S. verdiğini' ifade ederek, şöyle dedi: 'Sektörün bölgesel düzeyde belli sayıda il ve üreticiyi kapsayan TAR-ET gibi projelerle rahatlatılamayacağı görülmektedir.

    Desteklemelerin değiştirileceğinin konuşulduğu şu günlerde bütün bu hususlar dikkate alınmalı, besicilikle iştigal eden üreticilerimiz tüm ül***i kapsayacak şekilde et teşvik primi ile desteklenmelidir. Aksi takdirde, yakın zamanda et sanayinde yaşanan kapanmaları, besi işletmeleri bazında da yaşanabilecektir.'

    HABERX
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Hayvancılık nereye gidiyor?

    "Devlet, don lastiği ve sucuk üretmez" diyerek nereleri özelleştirdiler. Hani özelleştirmeye karşı değiliz de; hiç değilse ülke ekonomisinin bel kemiği, halkın büyük bölümünün geçim kaynağı olan temel üretim sektörleri, devlet tarafından takip ve kontrol altına alınabilse...

    Yorum

    • zigana
      Senior Member
      • 26-01-2004
      • 3796

      #3
      Konu: Hayvancılık nereye gidiyor?

      korkumuz o ki devlet yakında hizmet bile üretemeyecek duruma gelecek.

      Yorum

      • eren511
        Member
        • 29-07-2006
        • 2805

        #4
        Konu: Hayvancılık nereye gidiyor?

        korkumuz o ki devlet yakında hizmet bile üretemeyecek duruma gelecek
        amaç o devleti dahada küçültmek tamamen özel sermayeye dayalı bir ekonomi kurmak yani daha kapitalist yaklaşım söz konusu küçük amerika hevesi ama memleket şartları buna uygun mu işsizlik rakamları göz önüne alınca çok uzak bir hayal bu mantık geri tepmiş ama hala ısracılık söz konusu her şeyde bir hayır var derler inş ben yanılıyorumdur...

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X