Sofya'da ırkçı parti skandalı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Sofya'da ırkçı parti skandalı



    Sofya Bulgaristan’ı ziyaret eden Başbakan Erdoğan, Türk düşmanı olan ırkçı parti ATAKA taraftarlarınca protesto edildi. Erdoğan ile Bulgaristan Başbakanı Stanişev’in ortak basın toplantısı da ATAKA’lı milletvekilleri yüzünden iptal edildi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dört günlük Balkan turu çerçevesinde ziyaret ettiği Bulgaristan’da “ırkçı parti” krizi yaşandı. Erdoğan’ın Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev ile yapacağı ortak basın toplantısı, ırkçı, aşırı milliyetçi ve Türk düşmanı ATAKA partisinden altı milletvekilinin Başbakanlığa gelerek toplantının yapılacağı salonda beklemesi üzerine iptal edildi.

    Erdoğan’ın Sofya’ya gelişi öncesinde sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bir kriz de yaşandı.

    Önce protesto ettiler

    Bulgaristan’a önceki akşam gelen Erdoğan için dün sabah bir resmi karşılama töreni düzenlendi. Aleksandr Nevski Meydanı’nda yapılan törende askeri tören kıtasının geçit merasimi ilgi topladı. Erdoğan, törenin ardından Meçhul Asker Anıtı’na çelenk koydu.

    Törenin sonlarına doğru, Erdoğan’ı protesto etmeyi amaçlayan 50 kişilik bir grup alana girmek istedi. ATAKA partisinden olan eylemcileri Bulgar polisi engelledi.



    Başbakanlığa baskın

    İki başbakan, Başbakanlık binasına geçerek ikili ve heyetlerarası görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından saat 12.00’de basın toplantısı yapacakları belirtilerek gazeteciler binaya alındı. Ancak saat 12.00 civarında, ATAKA partisinin Genel Başkanı Volen Siderov, beş milletvekili ile birlikte basın toplantısı salonuna geldi.

    Siderov, Trakya’dan göç etmiş Bulgarların malvarlıkları ve 1915 olayları (sözde Ermeni soykırımı) gibi konularda Erdoğan’a, polis tarafından engellenen gösterileriyle ilgili olarak da Stanişev’e soru sormak istediğini söyledi.

    Yasal izin aldıkları halde gösterilerinin polis tarafından engellendiğini söyleyen Siderov, “Bunun hesabını sormak için geldim” dedi.
    Siderov ile yanındakilerin salonda beklemesi üzerine konu Türk tarafına iletildi. Erdoğan’ın da isteğiyle ortak basın toplantısı iptal edildi.

    240 milletvekilli Bulgar parlamentosunda, ATAKA’nın 11 milletvekili bulunuyor. Politikalarını Türk karşıtlığı üzerine kuran ATAKA, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın Bulgaristan ziyaretinde de olaylara neden olmuştu. Erdoğan’ın Sofya’ya gelişi öncesi sözde Ermeni soykırımı krizi de yaşandı. Sofya Belediye Meclisi’nin dün yapacağı toplantıda 24 Nisan’ın “Ermeni Soykırımı Anma Günü” olarak kabul edilmesi yönündeki teklifin gündeme alınması Dışişleri Bakanlığı ve Türk Büyükelçiliği’nin devreye girmesi ile şimdilik engellendi. Teklifin gündeme alınmasını ATAKA’lı üyelerin istediği kaydedildi.

    ATAKA yandaşları, Erdoğan’ın bugün Kırcaali’ye yapacağı gezi için de protesto gösterisi düzenlenmesi çağrısında bulundu. ATAKA Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın Türklerin yoğunlukta yaşadığı Kırcaali’ye gitmesinin “etnik gerginliği kışkırtacağı” iddia edilerek gezinin protesto edilmesi istendi.



    Toplantıya orduevi önlemi

    Erdoğan ile Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev’nun gündüz ırkçı parti lideri nedeniyle iptal edilen ortak basın toplantısı akşam 20.30’da yapıldı. Bu toplantının da ırkçı liderin gelmemesi için ordu evinde yapılması dikkat çekti. Bulgaristan Başbakanı Stanishev ırkçı parti liderinin Başbakanlık’a gelmesi ve tutumu nedeniyle Erdoğan’dan özür diledi. Stanishev, “Başbakan’dan özür diledim. Çünkü ben aslında milletvekili dokunulmazlığına sığınarak bir başbakana bu şekilde davranmanın milletvekili terbiyesi ve siyasi kültürle bağdaşmadığını düşünüyorum” dedi. Ortak basın toplantısında Erdoğan, “Geri adım konusunda partinizin sınırını nedir?” sorusu üzerine gazetecilere kızdı. Erdoğan, “Arkadaşlar bunu Türkiye’ye dönünce konuşalım. Bu soru bana çok anlamsız geliyor. Bunu söyleyene soracaksınız. Geri adımla neyi kastettiniz?” diye konuştu. Erdoğan, bugün de Kırcaali şehrine gidecek.

    Milliyet
İşlem Yapılıyor
X