İSKİ ile ilgili bilgiler.Elinizin altında bulunsun...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    İSKİ ile ilgili bilgiler.Elinizin altında bulunsun...

    TAHAKKUK İŞLEMLERİ

    TAHAKKUK TÜRLERİ
    1)Normal Okumalı Fatura:
    Sayaçların normal okunduğu durumlarda müşterilerin tespit edilen sayaç işaretlerine göre okuma tarihlerindeki birim fiyattan yapılan faturalama işlemidir.
    Normal tahakkuk okuma kodları:
    11 (Normal), 12 (Devirli), 13 (Mühürlü), 26 (Damga Mühürü Kopuk), 27 (Tüketimi Şüpheli), 30 (Yeri Uygun Değil),
    71 (Şube Yolu Kapalı), 90 (Kullanım Yok)
    Normal grup müşterilere iki ayda bir fatura Yüksek Tüketimli Müşterilere ise ayda bir fatura yollanmaktadır.
    2)Kıyas Fatura:
    Normal grup müşterilerine 6 dönem,Yüksek Tüketim müşterilerine ise 12 dönem okumalı faturalarının ortalamasından basılan faturalardır.
    Kıyas tahakkuk okuma kodları:
    14 (Düşük İşaret), 21(Sayaç Çalışmıyor), 22(Sayaç Ters Takılı), 23(Sayaç Kırık), 24(Sayaç Kirli), 25(Sayaç Gövdeden Tahrip), 31(SayaçGömülü), 32(Sayaç Kilit Altında ), 33(Sayaç Üzerinde Malzeme Var), 50(Sayaç Buğulu), 63(Tesisat Karışık), 91(Kapı Kilitli, Kullanım Yok)
    14, 21 ,22, 23, 25, 26, 91 okuma kodlarında müşterinin sayaçları değişmektedir.
    3)Debi ve Katsayıdan Fatura:
    Arıtma tesisi olamayan veya olup ta bu tesisi çalıştırmayan abonelere kirlettikleri suyun Atıksu Arıtma Daire Başkanlığınca tespit edilen kirlilik debi ve katsayısına göre yapılan KIYAS tahakkuktur.
    4)Sabit Averajdan Fatura:
    İSKİ' nin sayaçsız su verdiği Tanker abonelerine Sanayi Mühendisliği tarafından tespit edilen sabit averajdan yapılan KIYAS tahakkuktur.Bu müşterilerimizin talep averajları gerektiğinde değiştirilebilir ve talep averajı sıfırlanarak faturaları durdurulabilir.

    FATURA TÜRLERİ
    1)Düzeltme Faturası:
    * El bilgisayarı ile müşteriye verilen fatura bilgileri her akşam İSKİ Bim'de kontrol edilmektedir.Kontrol neticesi el bilgisayarı ile verilen faturanın ana sistemde hesaplanandan farklı olması durumunda bu sisteme işlenmeyip, yerine düzeltme faturası basılmakta ve müşteriye gönderilmektedir.
    2)Beyan Faturası:
    Müşteriler kendi işaret ve okuma tarihlerini vererek hemen fatura isterlerse yapılan Normal Okumalı tahakkuktur.Bu işlem için İSKİ Şube Müdürlükleri İtiraz Servislerine başvurabilirsiniz.
    3)Keşif Teminat Fark Faturas:
    Müşteri beyanı ile mukavele yapılırken alınan birim adet ve birim niteliği ( ev/işyeri) ile müşteriye teminat hesaplanmaktadır.Daha sonra şebeke keşfinde bu adetler ve nitelikler farklı geldi ise aradaki fiyat farkı kadar teminatı hesaplayan faturadır.

    4)EK M3 Faturası:
    İdaremiz tarafından yapılan kontrollerde geçmiş dönemlerde müşterilerimize yapılan eksik tahakkuklar tespit edilmektedir.Tespit edilen bu eksik tahakkuklar itiraz yoluyla düzeltilerek EK M3 faturası basılmaktadır.
    5)Kartlı Sayaç Hesaplaşma Faturası:
    Ön ödemeli sayaç sitemine geçen mevcut müşterilere on-line olarak ''35-Kartlı Sayaç Tak '' işemri oluşturulmaktadır.Bu işemri üzerine sökülen sayaç ve takılan sayaç bilgisi alınmaktadır.İşemri cevap kodu olumlu girilerek sökülen sayaçtaki işarete göre yapılan tahakkuktur.Bu faturada müşteriye ait varsa geçmiş dönem borçlarıda basılır.
    6)Usülsüzlük Faturası:
    Tarifeler Yönetmeliği 41. ve 45. maddeleri gereği kesilen ceza faturasıdır.Müşterilerimize önemli duyurular bölümünde çok detaylı açıklaması vardır (Ayrıntılar için tıklayın).
    7)İtiraz Faturası:
    İtiraz servisleri tarafından müşterinin tahakkukları değerlendirildikten sonra iptal edilen faturalar yerine oluşan fatura itiraz faturasıdır.İtiraz faturasının arkasına hangi dönem faturalarının iptal edilerek yerine
    Değerlendirilmiş itiraz faturası olduğu yazmaktadır.
    8)Bakım Bedeli Faturası:
    Tüketimi olan Müşterilerden aylık olmak üzere tabii olduğu su satış tarifesine 1 m3 miktarı karşılığı BAKIM BEDELİ alınmaktadır.

    Bakım Bedeli Hesaplama:
    (Su Birim Fiyatı * 1.02 * Fatura günü) / 30
    9)Kesin Hesap Faturası:
    Mukavele servislerinde yapılan İsim değişikliği,İstek iptal,Tesisat iptal, Tesisat ayırma ve Borçtan iptal işlemlerinde müşterinin son okuma bilgisi ile KHF işleminin uygulandığı tarih aralığına yapılan tahakkuktur.Bu fatura müşterinin İSKİ ile hesabını kestiği faturadır.

İşlem Yapılıyor
X