Devlet sırrı yeniden düzenleniyor...

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    Devlet sırrı yeniden düzenleniyor...



    Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nın genel gerekçesinde, Anayasa ve çeşitli kanun ve düzenleyici işlemlerde devlet sırrı ve gizliliğiyle ilgili hükümlerin yer aldığı, ancak bu hükümlerde devlet sırlarının hangi usul gereğince belirlenip belirtileceği, hangi hususların devlet sırrı teşkil edeceği, devlet sırrı olgusunu belirlemeye yetkili makam ve mercilerin hangileri olduğuna dair yeterli açıklığa rastlanmadığı vurgulandı.

    Bu nedenle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun konuyla ilgili hükümlerinin uygulanmasında zorluklarla karşılaşıldığı ifade edilen gerekçede, basın ve yayın araçlarıyla devlet sırrı niteliğindeki konulara ilişkin olarak yapılan yayınlar sonucu devletin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından ciddi tehlikeler ortaya çıktığı belirtildi.

    Genel gerekçede, devlet sırları ve gizliliğiyle ilgili olarak mevzuattaki bu yetersiz düzenlemelerin, konunun bir özel kanunda düzenlenmesini gerekli kıldığı kaydedildi.

    -TASARI NE GETİRİYOR?-

    Gerekçeye göre, tasarıda, sır teşkil edebilecek konulara ilişkin koşullar belirtiliyor, devlet sırrına ve gizliliğe kimin karar vereceğine dair düzenlemeler getiriliyor.

    Tasarıda, ''devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgeler'' ve ''diğer gizli bilgi ve belgeler'' biçiminde iki ayrı kavram temel alınıyor.

    Buna göre, devlet sırrı, ''açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek, anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeler'' olarak kabul ediliyor. Diğer gizli bilgi ve belgeler ise, ''devlet sırrı niteliği taşımayıp da açıklanması veya öğrenilmesi halinde ülkenin ekonomik çıkarlarına, istihbarata, askeri hizmetlere, idari soruşturmaya ve adli soruşturma ve kovuşturmaya zarar verecek veya yetkili makamların faaliyetlerine ilişkin olarak gizli olduğu belirtilen bilgi ve belgeler'' olarak tanımlanıyor.

    Tasarıyla, iç ve dış güvenlik, askeri ve siyasi alanlar dışında ekonomik alanlardaki devlet sırları ve gizlilikleri de kapsama alınıyor.
    AA
İşlem Yapılıyor
X