Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ASIM MAVZER
    Member
    • 14-05-2007
    • 1601

    Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

    Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?



    Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile emeklilik yaşı 65’e çıkacak, hesaplama ile maaş düşe-cek. Çocuklarının geleceğini düşünenler SSK kuyruğuna girdi. Peki çocuğa siğorta olur mu?






    ALİ TEZEL-Deniz ÇİÇEK 'in haberi

    Yeni yasa yürürlüğe girmeden çocuklarını sigortalı yaptırmak isteyen anne-babalardan AKŞAM yazarı Ali Tezel'e mektup ve e-posta yağıyor. İşi abartıp 5 aylık bebeği 'amele' yapanlar var

    YENİ Sosyal Güvenlik Yasası ile emeklilik yaşı 65’e çıkacak, hesaplama ile maaş düşecek. Çocuklarının geleceğini düşünenler SSK kuyruğuna girdi. Ancak, yasal prosedürü bilmeyenler bebekleri ‘inşaat işçisi’ yapınca ‘sahtecilik’ davalarıyla yüz yüze kaldı.

    İŞTE kanuni olarak çocukların sigortalı çalışacağı alanlar: l Fabrika ve atölyelerde 14 yaşını doldurmuş çocuklar hafif işlerde çalışabilir. l Çıraklık sertifikası alan ya da sözleşme yapan çocuklar yaş sınırı olmadan bakkal, kasap, markette sigortalı olabilir...

    BEBEKLERİN bile SSK’lı olabileceği tek sektör reklam, sinema, casting alanında faaliyet yapan şirketler... SGK Başkanvekili Güney ise velileri uyardı: Çalışmadığı halde çocuğu sigortalı yaptırana ceza gelir. Sahtecilik ve haksız menfaat suçuna girer.

    Çocuğu dizide oynatmaya da çırak yapmaya da yaş sınırı yok

    Sosyal Güvenlik Reformu bu hafta sonuna doğru TBMM’den geçebilir ve onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilebilir. Reform gelmeden sigortalı olmak konusunda bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Hatta SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı’nın kapatılmasıyla kurulan SGK’nın (Sosyal Güvenlik Kurumu’nun) bazı yetkilileri bile konuyu bilmiyor. Kim olursa olsun sosyal güvenlik kanunları kapsamına girebilmek yani sigortalı olabilmek için kanunlarda belirtilen faaliyetlerde bulunmak bir nevi iş yapmak-çalışmak gerekir. Kanunlar gereğince de çocukların bazı iş ve işyerlerinde çalışmaları yasaktır ama bu yasak bütün faaliyetler için geçerli değildir.

    Çocuklar nerelerde çalışabilir?

    Çeşitli kanunlar gereğince çocukların çalışabilme yaşlar farklıdır ve bazı kanunlarda çocukların çalışabilmeleri için asgari yaşlar vardır

    1- Fabrika-atölyelerde sınır 14

    4857 sayılı İş Kanunu’nun 71’inci maddesi gereğince, İş Kanunu’nun uygulandığı işyerlerinde; “Onbeş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler...” Görüldüğü üzere fabrika-atölye çocukların çalışabilmelerinin alt yaş sınırı 14’tür. 14 yaşından küçük çocuk çalıştırılırsa yine SSK’lı olur ama işverene ceza uygulanır.

    2- Esnaf yanında yaş şartı yok

    4857 sayılı İş Kanunu’nun 4’üncü maddesine göre; “...Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 2’nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde...” İş Kanunu uygulanmaz dolayısıyla çocukların çalıştırılmaları konusunda İş Kanunu’ndaki gibi bir sınırlama esnaflar için geçerli değildir. Bu durumda, mahallemizde bulunan bakkal-market-kasap-manav-terzi-berber-kuaför gibi esnafların yanında meslek öğrenmek için işe girenlere iki farklı kanun uygulanır. Esnafın bulunduğu ilçe veya mahalde 3308 sayılı Kanun gereğince açılmış Çıraklık ve Mesleki Eğitim Merkezi yoksa esnaflık faaliyeti konusunda sınıf açılmamışsa, Borçlar Kanunu’nun 318’inci maddesindeki şartları içeren Çıraklık Sözleşmesi yapılmalıdır. Bu sözleşme gereğince de çırak kaç yaşında olursa olsun SSK’ya sigortalı olarak bildirilmelidir. Bu emeklilik için başlangıç sayılır.

    3- Çıraklık veya sanat okulunun sigortası hiçbir işe yaramaz

    3308 sayılı Mesleki Eğitimi Kanunu gereğince 14 yaşını tamamlamış olan çocuklara çırak denilmektedir. 3308 çıraklığı için yapılan SSK ise emeklilik için başlangıç değildir. 3308 sayılı Kanun gereğince meslek liselerinde okuyan öğrenciler ile Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı’nca çırak-öğrenci sigortası yapılmaktadır ve SSK’ya iş kazası-meslek hastalığı ile hastalık sigortası primi ödenmektedir. Bu priminin içinde emeklilik primi olmadığı için bu okul ve merkezlerde yapılan sigortalar emeklilik için başlangıç sayılmaz-bir işe de yaramaz.

    4- Sanatsal faaliyetlerde yaş sınırı yok

    5953 sayılı Basın İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu veya 4857 sayılı Kanun gibi henüz özel bir çalışma kanunu-düzenlemesi olmayan güzel sanatlar konularında Borçlar Kanunu’nun 353 üncü maddesi uygulanır. (Madde 353 - Bu babın hükümleri hizmet akdinin teşekkül unsurlarını havi olmakla beraber ilmi veya bedii malümatı mahsusayı haiz olanlar tarafından ücretle yapıla gelen mesai hakkındaki akitlere de tatbik olunur.)
    Borçlar Kanunu gereğince yapılacak hizmet akitlerinde ise belli alt yaş şartı yoktur bu nedenle güzel sanatlar konularında faaliyet gösteren, mesela-reklam filminde rol alan, katalog çekimlerinde görev verilen-hizmet akdi yapılan çocuklarımız KAÇ YAŞINDA OLURSA OLSUN 506 sayılı Kanun’un ek 10’ uncu maddesi gereğince sigortalı yapılmak zorundadır.

    5- 18 yaşından büyük bayanlar çalışmadan sigortalı olabilir

    SİGORTALI olabilmek için yani SSK’lı olabilmek için bir iş bir faaliyette bulunmak gerektirmekle birlikte 18 yaşını tamamlamış bayanların herhangi bir iş yapmalarına gerek kalmadan sosyal güvenlik kapsamına girme hakları vardır. 1479 sayılı Kanun’un 79 uncu maddesine göre; “...ev kadınları ... talepleri halinde isteğe bağlı sigortalı olabilirler... İsteğe bağlı sigortalılık, sigortalılık tescil talebinin Kuruma intikal ettiği tarih itibariyle başlar...”. Görüldüğü üzer ev kadını olup da 18 yaşını tamamlamış kim varsa Bağ-Kur’a isteğe bağlı sigortalı olmak için yeni yasa çıkmadan evvel müracaat ederse yeni yasanın getirdiği olumsuzluklardan kurtulabilir.
    Yeni yasadan önce sigortalı olmanın faydaları

    1- 65 yaşında emeklilikten kurtulun


    YENİ yasa yürürlüğe girmeden sosyal güvenlik kapsamına giren kadınlar 58 ve erkekler 60 yaşında, SSK’lı iseler 7000 gün, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi iseler 9000 günle emekli olacaklar. Öte yandan yeni yasadan sonra ise girenlerden SSK’lı olanlar 7200 günle emekli olacaklar.

    2- Emekli aylıklarınız 10 puan fazla olacak

    YENİ yasadan önce sosyal güvenlik sistemi kapsamına girenlerin ilk 3600 günlerinin her 360 günü için aylık bağlama oranları yüzde 3 olacak ama daha sonra girenlerin her 360 günleri için yüzde 2 olacak.

    3- Emekli olduktan sonra da çalışın

    YENİ yasadan önce sisteme girenler emekli olduktan sonra SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek hem emekli aylıklarını alıp hem de çalışabilecekler. Yasa çıktıktan sonra bu şans yok.

    4- Reformdan önce devlet memuru olanlar en şanslı kesim olacak

    YENİ yasadan önce memur olacak olanlar ise en şanslıları olacak. Çünkü, memurlar emeklilik zamanları ve şartları ile emekli aylığının hesaplanması yönünden eski 5434 sayılı Kanuna tabi olacaklar ama yeni yasadan sonra işe giren memurlar yeni yasaya (5510’a) tabi olacaklar. Mesela aylık bağlama oranları eski memurlar için (25 yıla kadar) yıllık yüzde 3 iken yeni memurları için yüzde 2 olacak. ALİ TEZEL

    Küçük çocuğa sigorta evrakta sahteciliktir!

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanvekili Tahsin Güney, çalışmadığı halde sigortalı olan çocuklar için müfettişlerin daha sıkı denetim başlattığını belirterek, anne, baba ile işveren için evrakta sahtecilik ve haksız menfaat temini suçlarından yasal işlem başlatılacağını söyledi

    Vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Reformu yürürlüğe girmeden 18 yaşın altındaki çocuklarını sigortalatmak için sıraya girerken, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) bu konuda uyarı geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almak için 18 yaş şartı arandığına dikkat çekti.

    DİZİ YILDIZI OLABİLİRLER

    Konuya yönelik olarak AKŞAM’a değerlendirmede bulunan SGK Başkanvekili Güney, çocukların, ‘çocuk yıldızlığı’ gibi bazı sektörlerde çalışmasında yasal olarak bir engel bulunmadığını kaydederek, çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacağını söyledi.

    SİGORTALILIÐI ETKİLEMEZ

    Güney, 18 yaşını dolduruncaya kadar geçen çalışma dönemlerinin yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almak için şart olan sigortalılık süresinden sayılmayacağını ifade etti. Güney, “Malullük aylığı almak isteyen bir çocuk, diyelim 600 gün çalıştı. Ancak bu aylığı alması için 18 yaşından sonra 10 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Yani bu çocuğun en az 10 yıl beklemesi gerekiyor” dedi.

    Güney, 18 yaşından önce sigortalı olanlar için sigortalılık süresinin geçerli olmayacağını kaydederek, ancak bu yaştan önce kazanılan prim ödeme gün sayısının kabul edildiğini ifade etti. Güney, emeklilik yaşı konusunda da 18 yaştan önce sisteme girmenin avantaj sağlayacağını ifade etti. Güney, yasa yürürlüğe girmeden önce sigortalı olan kişi için, 18 yaşın altında da olsa yaş şartının 58-60 olacağını aktardı.

    MÜFETTİŞLER TAKİP EDECEK

    Reformun yasalaşması sürecinde çalışmadığı halde küçük çocuklarını sigortalı yaptırmak isteyenlerin çok sayıda olabileceğini aktaran Tahsin Güney, suiistimalleri önlemek için müfettiş görevlendireceklerini kaydetti. Güney, şöyle konuştu:

    ANNE-BABA İMZASI ŞART

    “Müfettiş, gerçekten o çocuk çalışıyor mu, çalışmıyor mu diye bakar. Eğer çalışmıyorsa, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre evrakta sahtecilik ve haksız menfaat temin etme suçu işlenmiş olur. Müfettişler, bunu savcılıklara intikal ettirir. Çocuk 18 yaşın altında olduğu için anne ve babasının imzasıyla sigortalı olacak. Bu durumda anne ve baba da işveren gibi sorumlu olacak. Hem gerçekte çalışmayan bir çocuk çalışmış gibi gösterildiği için hem de yasa yürürlüğe girmeden haksız menfaat temin etme suçlarından yasal işlem başlatılır.”

    Sigortalı sayısı 700 bin arttı

    GÜNEY, sosyal güvenlik reformunun geçen dönemki yasalaşma sürecinde de böyle yığılmaların olduğunu ve sigortalı olanların sayısında birden 700 bin artış olduğunu hatırlattı. Tahsin Güney, bu yasa sürecinde de bu tür ani sigortalı olma durumuyla karşılaşmamak için müfettişlerin denetimleri sıklaştıracağını dile getirdi. Güney, okullarda vatandaşlık dersinde sosyal güvenlik sistemi ile ilgili bölümler olması için çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi.

    2 ÇOCUÐUM VAR AMA SİGORTA YAPTIRMAM

    Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Tahsin Güney, kendisinin de 7 yaşında ve

    8 aylık iki çocuğu olduğunu söyledi. Tahsin Güney, buna rağmen kendi çocuklarına sigorta yaptırmadığını da özellikle vurguladı.
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?



    Çocuklara sigorta telaşı cezaya davetiye çıkardı

    SGK Başkan Vekili Güney, “eski yasanın avantajından yararlansın” diye yeni yasa çıkmadan önce çocuklarını sigortalı yaptıran aileleri uyardı. Güney, “Aileye de işverene de ceza kesilebilir” dedi

    Sosyal Güvenlik Reformu’na ilişkin düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda görüşülürken, pek çok anne baba çocuklarını yasa yürürlüğe girmeden sigortalı yapmak için harekete geçti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney ise 18 yaşın altındaki çocukların sigortalı olabileceğini, ancak bu çocukların 18 yaşını dolduruncaya kadar geçen çalışma dönemlerinin yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almak için şart olan sigortalılık süresine sayılmayacağını anlattı.

    Güney, çocukların sigortalı olmasının yaş ve prim ödeme gün sayısı açısından ise avantaj sağlayacağını belirtirken, çalışmadığı halde sadece yasadan önce sigorta girişi yaptırılan çocuklar için ailesi ve işverenine ceza kesilebileceğini açıkladı.

    ‘Kayıtdışı için fırsat’

    Güney, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Güney, son günlerde birçok ailenin çocuklarını sigortalı yaptırdığının anımsatılması üzerine, bazı sektörlerde çocukların çalışmasının önünde yasal engel olmadığını, ancak erken sigortaya girmenin olumlu yönleri kadar olumsuz etkileri de bulunabileceğini anlattı. Güney, çocuklardan çok kayıtdışı çalışanların bir an önce sigortalı olmak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

    Yaşı kaç olursa olsun reklam filminde ya da dizi filmde oynayan bir çocuğun sigortalı olması gerektiğine işaret eden Güney, ağır işlerde çocukların çalıştırılamayacağını belirtti.

    ‘Ben çocuklarıma yaptırmam’

    Güney çalışmadığı halde kâğıt üzerinde sigortalı gözükenlere ilişkin denetimlerin artacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

    “5 aylık bir çocuğu bir fabrikada çalışıyor gösterirseniz bu elbette müfettişlerimizin denetimleri sonucunda ortaya çıkar. Çocukları çalışabilecekleri işlerin dışında ağır işlerde çalışıyor gösteren, sadece sigortası başlasın diye işle bağlantısı olmayan bir çocuğa sigorta yaptıran aileler de buna izin veren işyeri de ceza alabilir. Bunun hem idari para cezası hem de evrakta sahtecilikten dolayı ağır yaptırımları var. Ben 18 yaşın altındaki çocuklarımı sigortalı yaptırmıyorum. Çünkü hem çok fazla bir avantajı yok, hem de erken emeklilik ileride onları kayıtdışına itebilir.”

    Yaş ve prim günü avantajı

    Tahsin Güney’in verdiği bilgilere göre, 18 yaşın altında ya da üzerindeki bir kişi, şu anda sigortalı olursa yaş şartı açısından avantaj sağlayacak. Yani yasa yürürlüğe girmeden sigortalı olduğu için 65 değil, kadınsa 58 erkekse 60 yaş şartına göre emekli olacak. Ayrıca bu kişilerin aylık bağlama oranları yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sigortalı olanlara göre 10 yıl boyunca 1 puan yüksek olacak.

    Yeni yasa emeklilikten sonra SSK’lı olarak ikinci işte çalışanların aylıklarının kesilmesini öngörüyor. Hemen sigortalı olanlar emeklilikten sonra aylıkları kesilmeksizin işçi statüsünde çalışabilecekler. Ayrıca 7 bin 200 yerine 7 bin prim ödeme gün sayısı ile emekli olma imkanı kazanacaklar. Sigortalı olan 18 yaşın altındaki çocuklar da bu avantajlardan yararlanacak.

    İşe 18 yaşında girmiş sayılacak

    Mevzuata göre, bir kişinin sigorta girişi kaç yaşında yapılırsa yapılsın, 18 yaşında işe başlamış kabul edilecek. Yani 18 yaş öncesi çalışmaları sigortalılık süresini etkilemeyecek.

    Buna göre örneğin; 15 yaşında işe başlayan bir çocuk, 25 yaşında malullük sigortasından yararlanmak için başvurduğunda (diğer bütün şartları sağladığını varsayarsak) 10 yıl sigortalılık süresini sağlamadığı için aylık alamayacak. Çünkü ilk üç çalışma yılı 18 yaşı doldurmadığı dönemde geçtiği için dikkate alınmayacak. Ölüm, sakatlık, yaşlılık aylığı gibi sigortalılık süresini esas alan diğer ödemelerde de erken sigorta girişi avantaj getirmeyecek.

    JurnalTürk

    Yorum

    • ASIM MAVZER
      Member
      • 14-05-2007
      • 1601

      #3
      Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

      bu sigorta olayında çok karmaşık bir yapı var. işin içinden çıkılır gibi değil

      zaten en istismara açık devlet kurumuda burası.

      Yorum

      • anterior
        Senior Member
        • 06-11-2006
        • 6453

        #4
        Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

        Yeni yasadan önce sigortalı olmanın faydaları

        1- 65 yaşında emeklilikten kurtulun

        YENİ yasa yürürlüğe girmeden sosyal güvenlik kapsamına giren kadınlar 58 ve erkekler 60 yaşında, SSK’lı iseler 7000 gün, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi iseler 9000 günle emekli olacaklar. Öte yandan yeni yasadan sonra ise girenlerden SSK’lı olanlar 7200 günle emekli olacaklar.

        2- Emekli aylıklarınız 10 puan fazla olacak

        YENİ yasadan önce sosyal güvenlik sistemi kapsamına girenlerin ilk 3600 günlerinin her 360 günü için aylık bağlama oranları yüzde 3 olacak ama daha sonra girenlerin her 360 günleri için yüzde 2 olacak.

        3- Emekli olduktan sonra da çalışın

        YENİ yasadan önce sisteme girenler emekli olduktan sonra SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödeyerek hem emekli aylıklarını alıp hem de çalışabilecekler. Yasa çıktıktan sonra bu şans yok.

        4- Reformdan önce devlet memuru olanlar en şanslı kesim olacak

        YENİ yasadan önce memur olacak olanlar ise en şanslıları olacak. Çünkü, memurlar emeklilik zamanları ve şartları ile emekli aylığının hesaplanması yönünden eski 5434 sayılı Kanuna tabi olacaklar ama yeni yasadan sonra işe giren memurlar yeni yasaya (5510’a) tabi olacaklar. Mesela aylık bağlama oranları eski memurlar için (25 yıla kadar) yıllık yüzde 3 iken yeni memurları için yüzde 2 olacak.
        Şu kargaşaya son verecek, çocuklarımızın geleceklerinden duyduğumuz endişelerimizi giderecek birileri çıksa diyorum...

        Yorum

        • zigana
          Senior Member

          • 26-01-2004
          • 3796

          #5
          Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

          tabi yaptırmazsınız siz cocukları düşünmüş olsaydınız böyle kanunlara karşı cıkardınız.
          benden sonrası tufan mantıgıyla gidin bakalım.
          söyle 45 yaşında olmasın ama 65 yaşta oldukca fazla.
          şimdi 45 yaşından sonra işsiz kalan birisine yeniden kim iş verir.
          peki işsiz birisine devlet saglık yardımı yapıyormu.dogal olarak ailesinin tamamı magdur oluyor.peki o zaman oluşacak olan sosyal yıkımların sorumlusu kim.tabiki bugun bu kanuna olumlu oy verenler.
          nedir bu sosyal yıkımlar.
          aileniz zorda kaldıgında onlar için neleri yaparsınız.

          düşünün
          düşünün
          bir daha düşünün

          Yorum

          • TURGUT®
            Member

            • 04-03-2004
            • 2761

            #6
            Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

            çocuklarımızın geleceğini karartıyorlar, yazık.....

            Yorum

            • aaron_1212
              Senior Member
              • 03-11-2006
              • 4376

              #7
              Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

              kısaca okadar fazladan sigortalı varki memlekette
              birde sigorta kurumlarının dibi delik
              kocaman açıkları var
              açığın Kapanması için iki kat sigorta vergileri alınsa bile 10-15 yılda zor kapanır cinsten

              Yorum

              • anterior
                Senior Member
                • 06-11-2006
                • 6453

                #8
                Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?

                Originally posted by aaron_1212
                kısaca okadar fazladan sigortalı varki memlekette
                birde sigorta kurumlarının dibi delik
                kocaman açıkları var
                açığın Kapanması için iki kat sigorta vergileri alınsa bile 10-15 yılda zor kapanır cinsten
                Yine önce kümestekiler yani...

                Yorum

                • anterior
                  Senior Member
                  • 06-11-2006
                  • 6453

                  #9
                  Konu: Çocuğu sigortalı yapma şartları ne?



                  76 bebek ve 40 bin çocuk, reformdan etkilenmesin diye sigortalı yapılmış

                  Çocukların Sosyal Güvenlik Reformu'ndan etkilenmemek için sigortalı yapılmasına ilişkin tartışma sürüyor. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, reformdan etkilenmemek için sigorta girişi yaptıran çocuklara ilişkin çarpıcı rakamlar verdi.

                  Kanun tasarısının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında söz alan Bakan Çelik, mart ile nisan ayının ilk haftasında 0-5 yaş arasındaki 76 bebeğin sigortalı yaptırıldığını açıkladı. 5-10 yaş aralığında sigortalı olanların sayısı ise 183. Yine 10-15 yaş arasında 3 bin 762 çocuk, sigortalı olurken 15-18 yaş arasında sigortalı olanların sayısı 36 bin 513 olarak gerçekleşti. Son 2 ay içinde reformdan etkilenmesin diye sigortalı yapılan çocukların sayısı ise 40 bin 534.

                  Çocukların belli sektörlerde sigortalı olmalarını engelleyen bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Çelik, "Önemli olan bu çocukların fiilen çalışıp çalışmadıklarıdır. Eğer çalışmadıkları tespit edilirse sigortalılıkları iptal edilecek. Ödedikleri primler de devlete kalacak." dedi. Çelik, 2-3 yaşındaki bir çocuğun, sanatsal bir faaliyette, filmde yer alabileceğini, çocukların sigortalılığına ilişkin bir engel olmadığını, ancak çalışmıyorsa mevzuatta yaptırımların bulunduğunu kaydetti.

                  Genel Kurul'da AK Parti milletvekillerinin verdiği bir önerge ile kadınlara, doğum yaptıkları tarihten itibaren iki yıl, çalışmadıkları süreleri borçlanma hakkı verildi. Bu hak, iki çocuk için geçerli olacak. Böylece bayanlara, doğum sonrası dönemi, 4 yılı geçmemek üzere tıpkı askerlikte olduğu gibi borçlanarak emekliliğe saydırma imkânı tanınmış oldu. Genel Kurul'da yapılan bir değişiklikle de gazilerin katılım payı ödemeden tedavi olabilmelerine imkân tanındı. Terörle mücadele sırasında yaralanan gaziler, ortez ve protezleri de hiçbir katılım payı ödemeden alabilecek. Bu değişiklik, 66. maddenin görüşmeleri sırasında AK Parti milletvekilleri tarafından verilen önerge ile sağlandı. Bu arada, Sosyal Güvenlik Reformu'nun Meclis'teki görüşmeleri sürerken bazı sendikalar eylem yaptı. DİSK ile KESK'in öncülüğünü yaptığı sendikalar ile Türk Tabipleri Birliği ve TMMOB gibi bazı sivil toplum örgütleri Meclis'in Dikmen Kapısı'nda protesto gösterisi düzenledi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, reforma karşı itirazlarının devam edeceğini söyledi.

                  DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de tasarıyla ilgili talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi. Türk-İş başta olmak üzere Emek Platformu'nun eylemlere destek vermemesi ise protestoların etkisiz kalmasına yol açıyor.

                  Sigortasız işçi çalıştıran 3 bin YTL ceza ödeyecek

                  Sosyal Güvenlik Reformu'na kayıt dışıyla mücadele için ağır yaptırım getiren maddeler kondu. AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile getirilen düzenleme, sigortasız çalıştırılan her bir işçi için 3 bin YTL'ye kadar para cezası verilmesini öngörüyor. Bu düzenlemeyle yeni dönemde kayıt dışıyla mücadeleye ağırlık verecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) elinin güçlendirilmesi ve caydırıcılık sağlanması amaçlanıyor. Reforma önceki gün eklenen düzenlemeye göre sigortalının işe giriş bildirgelerini kuruma vermeyenlere, her sigortalı için aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak. Bildirgenin verilmediğine dair mahkeme kararı, denetim görevlilerince veya bankalardan alınan belgelerden anlaşılması halinde ise bu ceza her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı olacak. Bütün bunlara rağmen bildirge vermemeye devam edenlere ise her bir sigortalı için asgari ücretin 5 katı ceza kesilecek. Ayrıca işyerindeki kayıt dışı istihdamla ilgili denetimleri engellemeye çalışanlar için hapis cezası uygulanacak.

                  Zaman

                  Yorum

                  İşlem Yapılıyor