TOKİ, Meclis gündeminde

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    TOKİ, Meclis gündeminde



    Muhalefet basında yer alan haberlerden sonra harekete geçti. İşte TOKİ ile ilgili yanıt bekleyen sorular.

    Basında yer alan haberlerden sonra harekete geçen muhalefet soru önergesi üzerine soru önergesi veriyor. Ancak kamuoyunu aydınlatacak net bilgiler alınamıyor. Bugüne kadar TOKİ ile ilgili olarak verilen soru önergesine bir yenisi eklendi. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, ödenen komisyonları ve Eskidji ile kurum arasındaki ilişkiyi sorguluyor. Sosyal’ın yönelttiği önemli sorular, diğer önergeler gibi yanıtlarını bekliyor…

    İŞTE ÇETİN SOYSAL’IN SORU ÖNERGESİ ve YANIT BEKLEYEN SORULAR

    TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIÐI’NA

    Aşağıda yer alan soruların Başbakan Sn. Recep Tayyip ERDOÐAN tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini saygılarımla arz ederim.

    CHP İstanbul Milletvekili Çetin SOYSAL

    Ulusal basında yer alan habere göre Toplu Konut İdaresi İkitelli’deki arazisini Eskidji Şirketi üzerinden satışa çıkarmıştır. Araziyi TOKİ’nin iştiraki olan Emlak Konut Gayrımenkul Ortaklığı satın almıştır. Bu satış üzerinden Eskidji Şirketi’nin TOKİ İle yaptığı anlaşmada “alınmaz “ demesine rağmen satış üzerinde 1.7 milyon YTL komisyon aldığı belirtilmiştir.Dikran Masis’in olan Eskidji Şirketi’nin, 2003 yılından bu yana TOKİ’nin arsalarının reklam ve tanıtım faaliyetlerini yürüttüğünün belirtildiği haberde sözleşmede olmamasına rağmen komisyon alınan İkitelli’deki arsa dışında başka satışlar için de komisyon ödendiği ifade edilmiştir.

    Tüm bu gelişmelerden sonra TOKİ’nin, Eskidji Şirketi ile yaptığı sözleşmeyi dördüncü kez uzattığı belirtilmiştir.Bu çerçevede;

    1-TOKİ’nin arsa reklam ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek üzere 2003 yılında açılan ihaleye Eskidji Şirketi dışında başka hangi şirketler katılmıştır?

    2-Sözkonusu ihale, hangi usulle yapılmıştır? Bu ihale ne kadar bedelle Eskidji Şirketi’ne verilmiştir?

    3-TOKİ ile yapılan sözleşmeye rağmen, arsanın üstelik TOKİ’nin bünyesindeki bir ortaklığa satılmasında Eskidji Şirketi’ne 1.7 milyon YTL komisyon verilmesinin nedeni nedir?

    4-2003 yılından bugüne kadar TOKİ’nin Eskidji Şirketi’ne ödediği toplam komisyon ücreti ne kadardır?

    5-Sözleşmede özellikle “ALINMAZ” denilmesine rağmen komisyon alınması hukuka aykırı bir durumdur. Bu konuyla ilgili olarak herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır?

    6-Tüm bu gelişmelere rağmen Eskidji Şirketi ile sözleşmenin dördüncü kez uzatılmasının nedeni nedir?

    7-Sözleşmeyi uzatmaya kim ya da kimler hangi nedenlere dayanarak karar vermiştir?

    8-Dar gelirli kesime ev sağlamak amacıyla kurulan TOKİ’nin 1.7 milyon YTL gibi fahiş rakamları üstelik sözleşmesinde olmamasına rağmen komisyon olarak ödemesi kuruluş amacıyla örtüşmekte midir?

    HaberTürk
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: TOKİ, Meclis gündeminde



    'Suç bizde değil, ihale sisteminde'

    Hakkındaki iddialar soru önergesiyle TBMM gündemine taşınan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar HABERTURK.COM'u arayarak gündemdeki tartışmaları değerlendirdi.

    Bayraktar, şöyle konuştu: “Eskidji Müzayedeciliğe 1.7 milyon YTL ödenmesi var. Bu ihaleye 12 şirket girdi ve Maliye 50 milyon YTL kazandı. Denetleme Kurulu raporunda da, ‘bu komisyonlar ödenmese iyi olur. Personel sayısını azaltın. Hastaneleri parasız yapmayın’ deniliyor.”

    2 BİN 500 İHALE YAPTIK

    Günü birlik müteahhitlik belgesi alanların ihalelere girmesi konusunda ise sistemi eleştiren Bayraktar, İhale Kanunu’nda hata olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Devletten bir günde belge alıyorsa ben ne yapabilirim. 15 müteahhidin sözleşmesini feshettik, 50 milyon YTL’lik teminatı yaktık.” 400 müteahhitle çalıştıklarını vurgulayan Bayraktar, 2 bin 500 ihale yaptıklarını vurgulayarak, günü birlik belge alarak inşaat yapan kişilerle ilgili ellerinden geldikçe sıkı denetim yaparak usulsüzlüklerin önüne geçmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

    Diğer taraftan Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile ilgili haberler sonrası yapılan basın açıklamasında ise şu noktaların altı çizildi:

    “Hasılat paylaşım projeleri TOKİ’nin değerli arsaları üzerinde istekliler ve basın huzurunda “açık ihale yöntemi”yle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla, davetiye ile ihale imkanı olmadığı gibi şeffaf, tüm katılımcılara açık ve ilk tekliften sonra pazarlık yapılarak yükleniciler arasından en iyi teklifi verenin kazanabildiği bir ihale sistemi uygulanmaktadır. Arsa satışı niteliğinde olan gelir paylaşımı ve satışı işlerinde temel ilke, satışı amaçlanan arazilerin ekspertiz ve piyasa değerinin üzerinde bir fiyatla ihale edilerek kâr elde edilmesidir. Bu tür yapım ihalelerinde İdare’nin zarar riski bulunmamaktadır. İhale, İdareye en yüksek oranı verene değil, maksimum geliri teklif eden istekliye bırakılmaktadır. Ancak, isteklinin teklifi İdare tarafından kârlı ve uygun görülmezse ihale iptal edilmektedir.

    Haberinize konu olan, İdaremize bağlı Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 2003-2004 yılları arasında hasılat paylaşımı modeliyle ihale edilen 7 ayrı yapım işiyle ilgili Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu tarafından bir rapor oluşturulmuş ve bu rapor gerçekleştirilen işlemlere ilişkin inceleme amacıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na gönderilmiştir. Bunun üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, konu ile ilgili hususların incelenmesi için Başbakanlık Müfettişleri, Sermaye Piyasası Kurulu Denetçisi ve Bayındırlık Bakanlığı Başmüfettişi görevlendirilmiştir.

    Görevli Müfettişler tarafından gerçekleştirilen inceleme sonucu, 29 Temmuz 2005 tarihinde yazılan raporda, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin çalışmaları ile ilgili yapılan işlemlerde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmadığı; herhangi bir gelir kaybının ve devlet zararının olmadığı çok açık bir şekilde belirtilmiş ve inceleme süreci tamamlanmıştır.

    Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Denetçileri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün 2004-2005 yılı faaliyetlerini incelemesi neticesinde oluşan raporlarında, habere konu olan önceki raporlarıyla ilgili (2003-2004 raporu) herhangi bir tenkit ve temenni getirmemişlerdir. Ayrıca bu ihaleler Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumu müfettişlerince de incelenmiş, herhangi bir usulsüzlük saptanmamıştır.”

    HaberTürk

    Yorum

    • ozkandonmez
      Administrator
      • 30-12-2002
      • 47398

      #3
      Konu: TOKİ, Meclis gündeminde

      Demir fiyatlarındaki rekor artışlara rağmen TOKİ lerin devam etmesi dikkate alınması gereken bir konu ? varmı bu konuda araştırma ?
      Üyelere Özel Konuları Görebilmek İçin Lütfen ÜYE GİRİŞİ Yapınız



      HAYDI IPTV YAPALIM

      TBS 6991 Dual Tuner Dual CI Tv kartı linux sürücü yükleme

      LÜTFEN OKUYUN

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X