İstanbul-İzmir otoyolu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    İstanbul-İzmir otoyolu



    İstanbul'dan İzmir'e otoyolla 48 yeni liraya gidilecek

    Ulaştırma Bakanlığı'nın yapım ihalesine çıktığı yeni dönemin ilk otoyolu olacak Gebze-İzmir Otoyolu'ndan başlangıç tavan geçiş ücreti 13 YTL olarak belirlendi. Güzergâhtaki Körfez Köprüsü'nün de kullanılması halinde en yüksek geçiş ücreti 48 yeni lira olacak.

    Yap-işlet-devret yöntemiyle inşa edilecek Gebze-İzmir Otoyolu'nun ihale şartnamelerinin satışına başlandı. Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, ihaleye yerli ve yabancı firmaların ilgisinin oldukça fazla olduğunu, ilginin daha da artmasının beklendiğini söyledi. Otoyolun yapım, işletim ve devri işi için geçen ay açılan ihale, kapalı teklif alma usulüyle 7 Ekim 2008 tarihinde yapılacak. Projeye otoyol, devlet yolu ve çelik asma köprü konusunda tecrübeli firmalar katılabilecek. Daha önce devlet yolu yapan firmaların iş deneyimi olarak kabul edilebilmesi için köprü ve tünel içeren 2x2 şeritli yol yapmış olması ve bu yolun üstyapısının bitümlü sıcak karışımla gerçekleştirilmiş olması gerekiyor. Firmalarda, son 3 yıldaki en yüksek yılın cirosunun 500 milyon dolar olması şartı aranacak.

    Gebze-Orhangazi arasında Körfez Köprüsü'nün yapımını da içeren otoyol, toplam 377 kilometre ana gövde, 44 kilometre bağlantı yollarından oluşacak. Üç kesime ayrılan otoyol, 5 yıl 6 ay içinde bitirilecek. Karayolları Genel Müdürlüğü, kesimlere göre günlük araç geçiş garantilerini de şartnameye koydu. Karayolları Genel Müdürlüğü, günlük araç garantisinin altında kalınması halinde farkını işletmeciye ödeyecek. Şartnamede, otoyol ve Körfez Köprüsü'nden başlangıç tavan geçiş ücretleri de yer alıyor. Şartnameye 2008 yılı için başlangıç ücreti KDV hariç otoyolda kilometre başına 0,035 yeni lira olarak konuldu. Otoyolun uzunluğu 377 kilometre olarak dikkate alındığında başlangıç tavan geçiş ücreti 13 yeni lira olarak belirlendi. Körfez Köprüsü'nden tavan geçiş ücreti ise KDV hariç 35 yeni lira olarak tespit edildi. Böylece, Gebze-İzmir Otoyolu ve Körfez Köprüsü'nün birlikte kullanılması halinde toplam en yüksek 48 yeni lira ödenecek.

    Karayolları Genel Müdürü Mehmet Turhan, bu yıl içinde yap-işlet-devret modeli ile Üçüncü Boğaz Geçiş Köprüsü dahil Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin yapılmasını da planladıklarını bildirdi. Turhan, 2003-2007 yılları arasında ve 2007 sonu itibarıyla toplam 7,766 km bölünmüş yol yapıldığını ve bu yıl sonuna kadar toplam 3.000 km bölünmüş yolun bitirilmesinin planlandığını kaydetti. Turhan, mevcut ödenekler dahilinde Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu (Gaziantep Çevre Yolu dahil), Kemerhisar-Pozantı Otoyolu (Kemerhisar ve Niğde bağlantı yolu dahil), Bursa Çevre Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu ( İzmir Çevre Yolu dahil) ve İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu (İkiztepe-Konak-Doğanlar kesimi) inşaatında çalışmaların devam ettiğini söyledi. Turhan, şunları söyledi: "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2008 yılı yatırımları için 490 milyon yeni lirası otoyol projeleri, 1.159 milyar yeni lirası devlet ve il yolları, 110,6 milyon yeni lirası da diğer projeleri olmak üzere toplam 1,76 milyar yeni lira ödenek ayrıldı."

    Zaman
  • cemal344
    Senior Member
    • 03-11-2005
    • 3977

    #2
    Konu: İstanbul-İzmir otoyolu

    Hadi bakalım

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: İstanbul-İzmir otoyolu

      Duyduğum en güzel haberlerden biri Edirneden Ege sahili boyunca Akdenize son durak iskenderun bir otoban yapılmalı bu ülke gelirine gelir katar arkadaşlar .

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X