Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ASIM MAVZER
    Member
    • 14-05-2007
    • 1601

    Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

    Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı


    Türkiye, hızlı nüfus artışının yanı sıra son yıllarda yüksek büyüme rakamları elde ederken, vergi mükellefleri sayısında ise tam tersi bir gerileme yaşandı.




    Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, 2003 yılı Şubat ayında 1 milyon 724 bin 754 olan Gelir Vergisi mükellef sayısı, bu yılın aynı ayında 1 milyon 720 bin 289 oldu.

    Esnaf ve sanatkarların oluşturduğu basit usulde vergiye tabi mükellef sayısı da, aynı dönemde 809 bin 174'ten 759 bin 558'e düştü. Son 5 yıllık dönemde en fazla mükellef erozyonu, Katma Değer Vergisi'nde ortaya çıktı.
    5 yıl önce 2 milyon 894 bin 190 olan KDV ödeyenlerin sayısı, 5 yıl sonra 2 milyon 273 bin 207'ye geriledi.
    Söz konusu süreçte sadece Kurumlar Vergisi mükellefleri ile gayrimenkul sermaye iradı için Gelir Vergisi ödeyenlerin sayısında artış görüldü.
    Kurumlar Vergisi mükellefleri, 589 bin 992'den 638 bin 695'e, kira geliri elde edip de, vergi verenlerin sayısı da 475 bin 811'den 697 bin 665'e yükseldi. Kira gelirleri için vergi ödeyenlerin sayısındaki bu artışta, Gelir İdaresi'nin kira geliri elde edip de, vergisini vermeyenlere yönelik Türkiye çapında başlattığı takibat etkili oldu. Vergi İstihbarat Merkezi'ndeki bilgilerden de faydalanılan bu takibat sırasında, kira geliri olup beyanda bulunmayan binlerce kişiye ulaşıldı ve bunlardan cezalı tarhiyat yapıldı. Aynı şekilde, otomasyon sistemi yardımıyla diğer vergi unsurları için de çok sayıda yeni mükellefiyet tesis ettirildi.

    Ancak bütün bu çabalara karşın son beş yılda toplam mükellef sayısında 404 bin 507 adet azalma meydana geldi. Beş yıl önce 6 milyon 493 bin 921 olan gelir, KDV, kurumlar, gayrimenkul sermaye iradı ve basit usule tabi mükellef sayısı, beş yıl sonra 6 milyon 89 bin 414'e geriledi. Buna karşılık bu dönemde Türkiye nüfusu 66,8 milyondan 70,6 milyona çıktı. Türk ekonomisinde de yeni seriye göre 2003 yılında yüzde 5,3, 2004'te yüzde 9,4, 2005'te yüzde 8,4, 2006 yılında yüzde 6,9, geçen sene ise yüzde 4,5'lik bir büyüme sağlandı. Ancak bu iyileşmeler, vergi ödeyenler sayısına yansımadı. Tam tersi bu süreçte vergi verenler azaldı. Maliye Bakanlığı yetkilileri, mükellef sayısının azalmasında; işini bıraktığı halde kağıt üzerinde hâlâ mükellef görünen kişilere yönelik re'sen silme işleminin yanı sıra kayıt dışı ekonominin yüksek oranlarda seyretmesi ve vergiye tabi gelir elde eden kişi ve kuruluşların vergi vermekten kaçınmasının etkili olduğunu belirtiyor.
    (Zaman - aa)
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

    Ancak bütün bu çabalara karşın son beş yılda toplam mükellef sayısında 404 bin 507 adet azalma meydana geldi.
    Neden acaba? stupidprv

    Yorum

    • cemal344
      Senior Member
      • 03-11-2005
      • 3977

      #3
      Konu: Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

      Biraz daha ekvergi koysunlar %25 daha azalsın nekadar çok vergi okadar az mükellef sistem aynen budur vergi miktarı arttıkça kaçakda okadar fazla olur hatta o güne kadar namusuyla bütün vergilerini ödeyen adam gün gelir ödeyemez olur kaçağa 1 kişi daha eklenir.

      Yorum

      • zigana
        Senior Member
        • 26-01-2004
        • 3796

        #4
        Konu: Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

        Originally posted by anterior View Post
        Neden acaba? stupidprv
        hocam bunlar boş laflar.ekonomimiz dimdik ayakta .öyleki mükellefler öyle kazanmışlar ki bu günlerde dükkanlarını kapatıp tatile gidiyorlar.etrafınıza bakınız bir sürü kiralık dükkan göreceksiniz.

        5 yılda esnaf mı kaldı türkiyede.

        kimseyi kandırmasınlar.bu iş öyle gaz verme magdurum edebiyatı işi değildir.yapamıyorsanız bırakın gidin.
        gecmişi karalayın aynen şu fıkradaki gibi

        Bir Başbakan, görevden ayrılırken kendisinden öğüt isteyen yeni başbakana üç zarf bırakır. 'Başınız sıkıştıkça sırayla bunları açarsınız' der.
        İktidarın ilk yılı geçtikten sonra yeni Başbakan bunalmaya başlar ve ilk zarfı açar. Zarfın içindeki öğüt şöyledir, “Sizden evvelkileri suçlayın.” Bir süre böyle idare ettikten sonra gene sıkışınca ikinci zarfı da açar. Oradaki öğüt de şöyledir, “Etrafınızdakileri ve medyayı suçlayın.”
        Bir süre de böyle geçer son zarfı da açmak durumunda kalır. Son zarfta, “Siz de üç zarf hazırlayın” önerisi vardır

        Yorum

        • anterior
          Senior Member
          • 06-11-2006
          • 6453

          #5
          Konu: Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

          Ağrı'da muayenehanesi bulunan diş hekimi bir arkadaşım var. Bir kaç ay önce, vergi dairesinden temasa geçmişler. Vergi matrahının az olduğunu, bunu yükseltmesi gerektiğini, aksi takdirde takibe alınacağını falan söylemişler.

          Vergi memurlarıyla uğraşmak zor. Yeter ki istesinler. Açık bulmamaları mümkün değil. Hiç olmadı, adına fatura kesilen müşterileri tek tek arayıp rahatsız ederler. Ağrı zaten küçük bir şehir.

          Halbuki bu arkadaş, 2005 yılında Ağrı ili vergi listesinde ilk yüz içine girmişti. Geçen sene de muayenehanesini bir ay mühürlemişlerdi. Belge eksikliğinden. "Hangi belgem eksik? İsteseydiniz de tamamlasaydım" demiş. "Mektupla bildirdik. Onbeş gün süre vermiştik ya" demişler. Yani; kendisine tebligat göndermişler, postayla ve adi mektup muamelesiyle. Süre sonunda gelip kapatmışlar. Ama süreden de, kapatma ihtarından da haberi yok. Bu kadar ciddiyetsizler yani.

          İşin ilginci; o dönem ondan fazla muayenehane kapatılmış, hepsine aynı muamele yapılmış ve muayenehanesi kapatılan diş hekimlerinin tamamı, şehrin dışından gelenler. Yerli hekimlere kimse bişey sormuyor. Onların nereden haberleri olmuşsa, belediyeden alınması gereken bir belgeyi tamamlayıvermişler. Hadi hekimleri geçtik, diş teknisyenleri ağızda çalışıyor, yani sahte diş hekimliği yapıyor, onlara da bişey yok. Henüz kümese girmemişler yani...

          Bir akşam şehrin ana caddesi Cumhuriyet caddesinde birlikte dolaştık. Her köşede seyyar satıcı var. Caddeden belediye başkanı geçiyor ve biliyor musunuz n'oluyor?

          Başkan onlara selam veriyor, onlar da başkana!

          Başkan biliyor ki, karşısındakiler seçmen veya seçmen ailesinden...

          Şimdi gelin, bu arkadaşa vergi adaletinden bahsedin.

          Arkadaşım kara kara düşünüyor şimdi.

          Onun yerinde siz olsanız, n'apardınız?

          Yorum

          • ali_ekber
            Member
            • 15-11-2004
            • 2525

            #6
            Konu: Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

            Originally posted by anterior View Post
            Vergi matrahının az olduğunu, bunu yükseltmesi gerektiğini, aksi takdirde takibe alınacağını falan söylemişler.
            Arkadaşa geçmiş olsun
            bizim burada da baya esnaf arkadaşlar bu matrah düşüklüğünden dolayı ek vergi adında ceza ödediler az kazanmak olmazmış.
            Ne kadar ayıp az kazanıp devlete az vergi ödüyonuz demedikleri kaldı.
            smile_nono smile_nono smile_nono

            Yorum

            • sarslan724
              Senior Member
              • 28-03-2005
              • 7947

              #7
              Konu: Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

              eee gelir vergisinin en üst diliminde 5 puanlık indirim, kurumlar vergisinde 10 puanlık indirim, çalışan ve emekliler için vergi iadesi uygulamasının kaldırılması gibi olaylara neden itiraz edildiği şimdi daha iyi anlaşılıyordur herhalde.

              Yorum

              • zigana
                Senior Member
                • 26-01-2004
                • 3796

                #8
                Konu: Nüfus milyon arttı ama vergi azaldı

                Originally posted by ali_ekber View Post
                Arkadaşa geçmiş olsun
                bizim burada da baya esnaf arkadaşlar bu matrah düşüklüğünden dolayı ek vergi adında ceza ödediler az kazanmak olmazmış.
                Ne kadar ayıp az kazanıp devlete az vergi ödüyonuz demedikleri kaldı.
                smile_nono smile_nono smile_nono

                birileri okusun da ülkede nasıl vergi alındıgını görsün.oyle onlarca kişi gösteririm.zorla vergi alınan.bu tip vergi cumhuriyet tarihinde savaş donemlerinde bile gorulmedi.

                evet vergi verilecek ama herkes için eşit.
                bircok küçük esnafı korkutarak zorla vergi aldılar.argumanlar elinizde bakın adamların mal varlıklarına ondan sonra adama deyin bakalım bu varlıgın vergisi ne dir diye.

                bu arada bazıları matrah artırımı kanunu ile beraber eski davalarından bile düştüler.matrah artırımı sadece birilerine yaradı.esnaf için kabus oldu.

                büyükler zaten işi biliyor bi şekilde cözümünü buluyor olan garibana oluyor.

                zaten esnafında yaşamasını istemiyorlar esnafın değil büyük magazaların yaşaması onlar için onemli.yani bir nevi avrupavari olsun diyorlar.
                daha cok kişi ile uyraşmak yerine daha az kişi ile aynı vergiyi toplamak.


                bu dönem gibi sıkıntı olamamış.4 yıllık bir donem di.gaz geldi gecti.şimdi kara göründü.artık eski gunler geri gelirmi bilemem ama
                bildiğim bir şey var ne 94 ne 2001 krizi ül***i bu kadar etkilemedi.bu dönemlerde ülkenin mal varlıklarıda bu ülkenin di bankaları da bu ülkenindi.
                oluşan borcumuz bile odenebilecek türdendi.şimdi 400 milyar usd.
                odeyin odeyebilirseniz

                Yorum

                İşlem Yapılıyor
                X