Son cennete de günahı sokuyorlar!

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Son cennete de günahı sokuyorlar!

    Bizim gazetenin binası İstanbul’un çok ilginç yerine rastgelmiş. Mecidiyeköy’ün hemen girişinde... Ben gazete binasına her gün sabah 9’da girerim, öğleye kadar çalışırım. Binadan öğleleri çıkıyorum, Maslak istikametine; Levent’e kadar yürüyorum, dönüyorum. Ertesi gün, Şişli istikametine; Bomonti’ye kadar adımlıyorum, dönüyorum.

    Etrafı gözlüyorum.

    İnsanları izliyorum.

    7 günah görüyorum.

    Biliyorsunuzdur.

    7 günah şunlardır:

    Çalışmadan zenginlik.

    Bilinçsiz zevk.

    Ahlaksız ticaret.

    İnsanlıktan yoksunluk.

    İnançsız ibadet.

    Sırt dönülmüş bilim.

    Katledilmiş kent.

    Bizim gazetenin binasının yükseldiği yer, Şişli Belediyesi sınırları içindedir. İstanbul’un ve Türkiye’nin aslında en gelişmiş, zengin ilçesidir. Yine de bu 7 günahın yedisini de yenip bütün Türkiye’ye “örnek olabilecek” başarıya henüz ulaşmamıştır. Önceki gün Şişli istikametine doğru yürürken karşı kaldırıma geçtim, 200 adım attım. Galatasaray Spor Kulübü’nün mülkü Ali Sami Yen Stadyumu’na bitişik eski Likör Fabrikası’nın bahçesine girdim.


    ***

    Bütün günahlar bitti.

    7 günah silindi.

    Sanki cennete girdim.

    Ulu çınarlar, ben diyeyim 100, siz söyleyin 150 yaşında manolyalar, erguvanlar, ıhlamurlar, karayemişler, kiraz ve malta eriği ağaçları... Bahçeyi dört tarafından sarıp sınır olsun diye 60 yıllık fıstık çamları, sedir çamlar, konik çamlar... Ortancalar, bahar dalları, oya çiçekleri, kartopular, mor salkımlar...

    1 metre ilerisi!

    Mecidiyeköy geçidi.

    Yüksek gürültü.

    Korkunç hava kirliliği.

    Ölümcül trafik.

    Egzoz dumanı, kokusu.

    Çıldırtan korna sesleri.

    Yürüyemeyen otomobiller, kamyonetler, şehir otobüsleri, birbirini ezerek, birbirine göğüs atarak, dirsek vurarak yol almaya çalışan insanlar.

    İşte sana cehennem!

    1 metre içerisi cennet.

    Bu cennet; TEKEL’in 1940 yılında yaptırdığı Mecidiyeköy Likör ve Kanyak Fabrikası’nın bahçesidir. 1940 yılından beri İstanbul çok büyümüş, haliyle Şişli İlçesi de şiştikçe şişmiş; batıdan Harbiye’deki Divan Oteli’ni sınır alıp Maslak’ta Park Orman’a kadar uzanmış, güneyden de Beşiktaş’taki Ihlamur Kasrı’ndan başlayıp Dolapdere’ye gelip dayanmıştır.

    30 kilometrekare yüzölçümü.


    ***

    Şişli’nin nüfusu gündüzleri 4-5 milyona kadar çıkıyor, geceleri 350 bine iniyor. Türkiye’nin hemen hemen bütün bankaların genel merkez plazaları, holdinglerin merkez binaları, çok sayıda yeni alışveriş merkezi, gece kulüpleri, eğlence mekânları, iki üniversite, yüz binlerce mağaza Şişli’dedir. Türkiye’nin moda merkezi Nişantaşı da Şişli’nin içindedir. Kişi başına düşen milli gelir açısından Türkiye’nin 81 vilayetinin 69’undan daha zengindir.

    İçinde bir cenneti var.

    Halka açılması lazım.

    Şimdi bu cennete Başbakan, iktidar partisine mensup Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi ve Turizm Bakanı, günahı sokuyorlar.

    Necati Doğru
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Son cennete de günahı sokuyorlar!

    Cennete günahı sokmaya 9 gün kaldı

    Dünkü yazıda anlatmıştım, okumamış olanlar için kısaca özetleyeyim: Türkiye’nin hemen hemen bütün bankalarının genel merkez plazaları, holdinglerin merkez binaları, çok sayıda yeni alışveriş merkezi, gece kulüpleri, eğlence mekânları, iki üniversite, yüz binlerce mağaza Şişli’dedir. Kişi başına düşen milli gelir açısından Türkiye’nin 81 vilayetinin 69’undan daha zengindir.

    Gündüz insan sel olur.

    Şişli’ye akar.

    Nüfusu 5 milyona çıkar.

    Geceleri 350 bine iner.

    Şişli İlçesi; başlı başına bir “bankacılık-ticaret-moda-alışveriş-eğitim” merkezi olduğu için zaman içinde çok büyümüş, binalarla, plazalarla, yüksek yapılarla dolmuştur. Bu kadar büyük zenginlik içinde Emirgân Parkı gibi, Yıldız Parkı gibi, Fenerbahçe Parkı gibi büyük yeşil alanı kalmamıştır.


    ***


    Sadece cenneti var.

    Bir cennet bahçesi.

    Bu; Ali Sami Yen Stadyumu’nun bitişiğindeki Tekel’e ait Likör Fabrikası’nın bahçesidir. Bahçede ulu çınarlar, ben diyeyim 100, siz söyleyin 150 yaşında manolyalar, erguvanlar, ıhlamurlar, karayemişler, kiraz ve malta eriği ağaçları... Ortancalar, bahar dalları, oya çiçekleri, kartopular... Burası aslında Likör Fabrikası’nın kurulduğu 1940 yılında toplam 48 bin metrekarelik (48 dönüm) geniş bir araziyidi.

    13 dönüm GS’ye verildi.

    Stadyum yapıldı.

    11 dönümü ise Karayolları Genel Müdürlüğü’ne verildi; Boğaz Köprüsü ve çevre yolları yapımına gitti. Likör Fabrikası’na 24 dönüm bu gizli, saklı cennet kaldı.

    Bugünlere geldi.

    Cennetin tapusunda “şerh” düşülmüş ve “Burası SİT alanıdır, bu bahçe tahrip edilmez, ağaçları kesilemez. Bu arsa İstanbul halkı için kültür ve turizm amacının dışında kullanılamaz” diye şart konulmuş.


    ***


    Cennet olarak kalmış.

    Şimdi, 9 gün sonra bu cennete günahı sokuyorlar. Likör Fabrikası’nı 24 dönümlük bahçesiyle Şişli ve İstanbul halkı için “nefes alınacak bir park ve kültür merkezi yapmak yerine” üzerinden rant yapsın, kazanç sağlasın, yüksek gelirler elde etsin; iş merkezleri, rezidans, çok katlı mağaza, alışveriş merkezi, ofis, büro, motel, lokanta yapsın diye özel sektöre satıyorlar.

    Fabrika Tekel’indi.

    Bahçe de Tekel’in.

    Tekel’den aldılar. Maliye Bakanlığı’na verdiler. Maliye Bakanlığı da 24 dönümlük son cenneti Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ’ye) devretti. TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak imar değişikliği yapılmasını ve bu cenettin içine “özel koşullu ticaret alanı yapılabilir” diye karar çıkarmasını istedi. Belediye İmar Komisyonu ile Belediye Meclisi’nden karar, yıldırım hızıyla geçti. Burayı alacak olana, 3 emsal yerin altında, 3 emsal de yerin üstünde olmak üzere 6 emsal imar izni çıktı. Ve bu 24 dönümlük cennet üzerine 142 bin 271 metrekare yani toprağın altına doğru ve üstüne doğru 11 Ali Sami Yen Stadyumu büyüklüğünde bina dikilecek.

    Günah işlenecek.

    Büyük günah.

    Başbakan’ın haberi var.

    Kültür Bakanı biliyor.

    Büyükşehir Belediye Başkanı haberli. Seslerini çıkartmıyorlar. Sadece CHP Şişli İlçe Başkanı Dursun Çaltı, buranın yeşil alan olarak kalması için “Bölge İdare Mahkemesi”ne başvurdu, çırpınıyor.

    9 gün kaldı.

    9 gün sonra!

    İhale yapılıyor. Son cennete de günah sokuluyor.

    Necati Doğru

    Yorum

    • Gondaray
      Senior Member
      • 27-08-2004
      • 3257

      #3
      Konu: Son cennete de günahı sokuyorlar!

      İhale tarihi belirlenmiş bu saatten sonra vazgeçileceğini sanmıyorum. Adamlara kaynak lazım sata sata nereye kadar satacaklar bakalım. Ellerinde satacak bir şey kalmayınca görecem ben onları.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor
      X