Bush'dan İran'a örtülü savaş

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Bush'dan İran'a örtülü savaş

    Bush’tan İran’a örtülü savaş

    Kasım CİNDEMİR / WASHINGTONABD Başkanı George W. Bush’un, altı hafta önce verdiği bir direktif ile İran’a karşı örtülü bir savaş başlattığı ileri sürüldü.

    ABD’nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile ilgili bir kitabı bulunan Amerikalı yazar Andrew Cockburn, Başkan Bush’un gizli talimatının Lübnan’dan Afganistan’a kadar uzanan bir alanı kapsadığını belirtti. Bu talimatın bazı yetkililere yönelik suikastları bile içerdiğini ileri süren yazar, ABD Dışişleri’nin "terör örgütleri" listesinde yer almasına rağmen, Tahran rejimine karşı savaşan İran Halkın Mücahitleri’ne yardım yolunun açıldığını ifade etti. Yazar, İran’ın Beluçistan bölgesinde faaliyet gösteren "militan Sünni" örgüt Jundullah’a destek verilebileceğini de belirtti.

    Cockburn, ABD’nin yardım ve desteğinden İran’daki Kürt milliyetçi unsurlar ile "Ahvazi" Araplar’ın da yararlanacağını ifade etti. Lübnan’da Hizbullah’a karşı operasyonlar ile Suriye rejimini istikrarsızlaştırmanın yine gündemde olduğunu belirten Cockburn, bu planların uygulanması amacıyla öncelikle kullanılacak 300 milyon dolar için Kongre’den onay alındığını da kaydetti.

    Andrew Cockburn, geçen Ocak’ta Basra Körfezi’nde yaşanan olayı da anlattı. Buna göre, İran devriye botlarının bir ABD gemisine çok yaklaşması sonucu ateş açılmasına çok az kalmıştı. İran botlarına ateş açılmasını dönemin CENTCOM Komutanı Amiral William Fallon önledi. Beyaz Saray ise bu durumu öğrenince deliye döndü.

    İran ile savaşa karşı çıkan Fallon istifa etmiş, yerine Başkan Bush’un çok sevdiği General David Petraeus atanmıştı. Cockburn, Haziran ayında Basra Körfezi’ne gitmesi planlanan bir amfibi Deniz Piyadesi gücünün çok kısa bir süre içinde bölgede olacağını da belirtti.
    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor
X