Simetrik yüzler neden çekicidir?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Kadim
    Senior Member
    • 30-01-2004
    • 4782

    Simetrik yüzler neden çekicidir?

    Alıntı: bildirgec.com


    insanlar arasında yüzler önemli bir sosyal bilgi kaynağıdır. Yüzün bir özelliği çekiciliğinin hızlıca fark edilmesini sağlar. Yapılan araştırma yüzün çekiciliğinin ve güzelliğinin belirlenmesinde iki önemli değişkeni vurguluyor; simetri ve ****üel dimorfizm (erkeksi veya kadınsı yüzün nasıl olduğu).
    Fakat niçin bu yüz hatları çekicidir?
    Her iki yüz hattı, genetik kalitenin veya doğurganlık gibi “kalite”nin diğer yönlerinin habercisi olabilir. Başka bir görüşe göre ise; bu yüz hatları ile ilgili tercihler görsel deneyimlerin vasıtasıyla ortaya çıkmıştır ve bu yüzden altta yatan herhangi bir biyolojik faktörle ilintili değildir. Şüphesiz yüzler eş olarak “kalite”nin sergilenmesinde önemli bir potansiyele sahip.
    Stirling Üniversitesi’nden Anthony Little ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen araştırma PLoS ONE Dergisi’nin Mayıs sayısında yayımlandı.


    Yapılan çalışma, Afrikalı ve Avrupalı insan yüzlerinin yanında primat yüzlerinin de simetri ve ****üel dimorfizm ölçümlerini içeriyor. Tüm örneklerde simetrik erkeklerin daha erkeksi yüz oranlarına; simetrik kadınların daha kadınsı yüz oranlarına sahip olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar halen www.alittlelab.com sitesinde “yüz güzelliği konusunda insan algısı” hakkında data toplamaya devam etmekteler. Ayrıca bu sitede söz konusu araştırma hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
    Yüz simetrisinin ölçüm parametreleri ise aşağıdaki fotoğrafta gösterilmiştir:

İşlem Yapılıyor
X