'Naziler bile Tanrı'nın İsrail'e verdiği sözü bozamadı'

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    'Naziler bile Tanrı'nın İsrail'e verdiği sözü bozamadı'



    Evanjelist Bush'tan İsraillilere tam destek

    ABD Başkanı George Bush, ABD ve İsrail'in ittifakının sarsılamayacak kadar güçlü olduğunu söyledi.

    İsrail'in 60. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in ev sahipliğinde düzenlenen "Yarına Bakış" konulu uluslararası konferans için geldiği bu ülkede parlamento (Knesset) üyelerine hitap eden Bush, sözlerine İbranice "Bağımsızlık gününüz kutlu olsun" diye başladı.

    Bush, "Burada bulunmaktan onur duyuyorum. Amerika, dünyada İsrail'in en yakın müttefiki ve en iyi dostu olmasından gurur duyuyor. İttifakımız, sarsılamayacak kadar güçlüdür" dedi.

    Nazilerin bile, Tanrı'nın Yahudilere verdiği sözü bozamadığını, İsrail'in kutsal topraklarda canlı bir demokrasi kurduğunu ifade eden Bush, İsraillilere "Masada bir daha asla düşmeyecek, Amerika yanınızda olacaktır" diye seslendi.

    Bush, terör olaylarına değinirken de "teröre karşı savaşımın, döneme damgasını vuran sınavlardan" biri olduğunu belirtti, masum insanların siyasi nedenlerle hedef alınmasının yanlış olduğunu söyledi. Bush, aşırı uçların ideolojilerine karşı, alternatif yollar bulmaları gereğinin altını çizdi, El Kaide, Hizbullah ve Hamas'ın bozguna uğrayacağını ifade etti.

    Bush, konuşmasında İsrail'in, ilelebet sürecek güçlü bir demokrasi inşa ettiğini söylerken, İsrail'i diğer uluslara ışık tutan bir ülke olarak niteledi.

    Parlamentoda Bush'un hitap etmesinden önce konuşan İsrail Başbakanı Ehud Olmert de ABD ile ittifakın yıllar içinde daha da ileriye gittiğini belirtti ve ABD'nin İsrail'e yardım elini uzatan ve aynı zamanda İsrail'i tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı.

    Olmert, Bush'un ziyaretinin, İsrail-Filistin barışını ileriye götürmek için büyük bir fırsat yarattığını ve Filistinlilerle "Allah'ın izniyle" iki devletli bir vizyon doğrultusunda bir barış anlaşmasına varıldığında, önce Knesset'e sunulacağını ifade ederek, "Bu müstakbel barış anlaşması, sizi temin ederim, Knesset'in ve İsrail halkının çoğunluğu tarafından da onaylanacaktır" diye konuştu.

    Olmert'in bu sözleri, salonda bir süre sessizlik ve ardından gülüşmelere yol açtı, İsrail muhalefetinden, Ulusal Birlik-Ulusal Dinci ittifakı üyelerinden iki milletvekili Aryeh Eldad ile Zvi Hendel, tepki göstererek meclis salonunu terk etti.

    Knesset Başkanı Dalia İtzik de Filistinlileri, "İsrail ve Filistin çocuklarının geleceğini, barış sürecinde bir rehin olarak kullanmamaya" çağırdı. İtzik, "Filistinlilerin İsrail'e sürekli saldırdıkları bir dönemde barışın kolay mümkün olmadığını" söyledi.

    BUSH'U PROTESTO

    İsrail parlamentosunun Arap milletvekillerinden Talib El-Sana, Ahmed Tibi ile Abbas Zakur da daha önce Bush'u protesto için Knesset'teki oturuma katılmayacaklarını açıklamışlardı.

    Bu milletvekilleri, ABD'nin İsrail'in işgalci ve saldırgan politikasına verdiği desteği protesto ettiklerini kaydederek, ABD'nin terörün kuvvetlenmesine neden olduğunu ve aynı zamanda dünya istikrarını bozduğunu belirtmişlerdi.

    Bush'un İsrail parlamentosunda konuşması sırasında, Gazze'de İşgale Karşı Halk Komitesi üyelerinden bir grup, Bush'un ziyaretini protesto için meclis binası önünde gösteri yaptı. Grup, "Bush, burada istenmiyorsun", "Bush ve Olmert, Gazze'deki çocukların katili" sloganları attılar.

    Vatan
İşlem Yapılıyor
X