Kredi kartlarına ilişkin yasal düzenleme, neler içeriyor?

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Kredi kartlarına ilişkin yasal düzenleme, neler içeriyor?

    KREDİ KARTINDA FAHİŞ FAİZE SINIR GELİYOR

    Parti kapatma tartışmaları ve erken seçim beklentileri arasında Meclis yasama faaliyetlerini son sürat sürdürüyor. Hatta, yeni hazırlıklar da yapılıyor. Bunlardan biri de yeniden sosyal yara haline gelmeye başlayan bankaların kredi kartlarına ilişkin düzenleme... Bankaların verdiği kredi kartları, üç yıl önce de sorun haline gelince yasal düzenlemeye gidilmek zorunda kalınmış Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu çıkarılmıştı.

    Batık 10 kat arttı

    Kanunun çıktığı 23 Şubat 2005'te, "bankaların tüketici kredisi ve kredi kartlarından kaynaklanan alacakları", toplam 14 milyar 477 milyon YTL idi. Aynı tarihte, "sorunlu tüketici kredisi" miktarı ise 101 milyon YTL'ye ulaşmıştı.

    Aradan üç yıl geçti. 23 Şubat 2008'de tüketici kredisi ve kredi kartı borçları toplamı 71 milyar 960 milyon YTL'ye çıktı. Sorunlu tüketici kredileri ise 1 milyar 130 milyon YTL'ye yükseldi; tam 10 kat arttı...

    Durum böyle olunca sayıları 1 milyonu aşan kredi kartı sahipleri de ödeyemediği kart borcu için yeni bir yöntem buldu. Bir kredi kartının borcunu, bir başka bankadan aldığı kredi kartı ile veya tüketici kredisi çekerek ödemeye başladı. Çünkü, mevcut yasanın 9'uncu maddesi yeni kredi kartı almasının önünde engel oluşturmayan şu hükmü taşıyordu: "Kart çıkaran kuruluş tarafından bir gerçek kişinin sahip olduğu tüm kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartları limiti, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci yıl ise dört katını aşamaz... "

    Faize tavan geliyor

    Problemin gitgide sosyal patlama yaratacak hale doğru gitmesi üzerine iktidar partisi bu maddede yeni bir kanuni düzenlemeye gitme kararı aldı. Kanun teklifi hazırlığını da Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya yapıyor...

    Başkan İyimaya, dünkü sohbetimizde "kredi kartına ilişkin teklifi ilgili bakanlara da danışarak" hazırlayacağını belirtip şu noktanın altını çizdi: "Bugün bankalardan alınacak tüketici kredi faizi en fazla % 24; kredi kartında ise % 78... Kullanıcı için tam anlamıyla yıkım..."

    İyimaya bundan dolayı teklif ile ilk olarak kredi kartları faizine tavan sınır getireceklerini belirtti. Henüz oranını belirlemediklerini söyleyen İyimaya ekledi: "Merkez Bankası'nın, Bankalar Birliği'nin tepkisine bakamayız. Faize bir tavan sınır getirmekte kararlıyız. Bu tavan sınır tüketici kredi faiz oranının belki biraz üzerinde olabilir. Ama katları olmamalı. Sosyal yara çözülmeli..."

    İyimaya, getirecekleri yeni düzenlemede, "Bankaları kredi kartı vermekten caydırmayan, tüketiciyi de bezdirmeyen bir adalet dengesini" gözeteceklerini de vurguladı.

    Havuz sistemi

    Başkan İyimaya, ikinci yeniliği de "havuz sistemi sınırı" olarak açıkladı. Buna göre, mevcut yasada da yer alan maddede düzenleme yapılacak. Bir kişi her ne zaman diliminde olursa olsun, aldığı kredi kartının limiti gelirinin 4 katını aşamayacak. Eğer bir kişinin kredi kartı limiti gelirinin 4 katını aşmış ise bir başka banka yeni kart veya tüketici kredisi veremeyecek. Böylece bir kredi kartı ile diğerinin borcunun ödenme süreci de sona erecek. Oysa mevcut yasa, iki yıllık kart kullanımı sonunda limit sınırını kaldırıyordu.

    Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya, teklifi getirip düzenlemeyi çıkarma konusunda kararlı. Konunun ilgilileri ise düzenlemenin serbest piyasa ekonomisine aykırı olacağı inancında. Ortadaki sosyal sorun ise patlama noktasında...

    Ensonhaber
  • tusem
    Banned
    • 08-07-2005
    • 492

    #2
    Konu: Kredi kartlarına ilişkin yasal düzenleme, neler içeriyor?

    hükümet ne yazıkki yıllık kart aidatlarına dokunmamış veya dokunamamış. bu aidatları kaldırmak okadar zor birşeymiki yanaşamıyorlar.

    Yorum

    • zigana
      Senior Member
      • 26-01-2004
      • 3796

      #3
      Konu: Kredi kartlarına ilişkin yasal düzenleme, neler içeriyor?

      Originally posted by tusem View Post
      hükümet ne yazıkki yıllık kart aidatlarına dokunmamış veya dokunamamış. bu aidatları kaldırmak okadar zor birşeymiki yanaşamıyorlar.
      zor değilde bankaları satmak için bu aidatlara ihtiyac var.ne kadar cok kar ediyorsa bir kuruluş o kadar yüksek fiyatla satılıyor.vatandaş mı o da kim.secim zamanlarında kapılarına dilenci gibi biraz şeker biraz prınc biraz makarna birazda kömür birakınca unuturlar.

      şimdi yıllık olarak bankaların kart aidatlarının miktarının vergisi nasıl veriliyor.kime bu aidatlar için makbuz veriyorlar ve kim işletmelerinin giderine yazabiliyor.
      tabiki kimseye makbuz vermedikleri için kimse yazamıyor.


      ha kanun mu zaten alıncak diye bir kanun yok .***fe keder alınan bir para ve tüketiçi mahkemeleri buna karşı kanunların ilgili maddelerini gösterp kart aidatlarının geri verilmesini istiyorlar.
      peki uygulayıcı kim burada.
      hükümet ve yetkili kurumları yıllarca bu soyguna göz yummuyorlar mı.
      peki kart faizlerine
      peki bankaların hizmet bedellerine
      hepsine göz yumuyor.
      birde işlemlerinizi bankalardan yapın diye bazı mecburiyetleri işletmelere kanuni olarak şart koşmadılarmı

      yani bunların nesini konuşalım.vatandaş bu tarafta
      hükümet ve sermaye diğer tarafta

      artık vatandaş karar versin

      Yorum

      • ASIM MAVZER
        Member
        • 14-05-2007
        • 1601

        #4
        Kart kullanıcılarına müjde!


        Kart kullanıcılarına müjde!
        23 Mayıs 2008 Cuma 09:30
        Kredi kartı kullananlara müjde geldi! Milyonlar sevinecek ama en çok kara listedekiler mutlu olacak...




        ZÜBEYİR KINDIRA
        İNTERNETHABER


        ANKARA/ Türkiye’de tam bir kredi kartı kaosu yaşanıyor. Vatandaşın yıllardır süren kredi kartı mağduriyetini bir nebze dindirebilmek için AK Parti hükümeti yeni bir adım atıyor. Meclis Adalet Komisyonu’nda bulunan Türk Ticaret Kanun Tasarısı’nda yapılacak değişiklikle kredi kartlarında faize tavan getirilerek, birleşik faiz frenlenecek.

        Şubat 2008 itibariyle Türkiye’de kredi kartı kullanan kişi sayısı 37 milyon 335 bini aştı. Bunların 585 bin 60’ı, "kara listede." Yeni düzenleme ile kart sahipleri sevinecek ama en çok da kara listedeki 585 bin kartzede mutlu olacak.

        FAİZE SINIR

        TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, hazırlıkları konusunda “Bankalardan alınacak tüketici kredi faizi en fazla yüzde 24, kredi kartında ise yüzde 78. Kredi kartlarında faize tavan sınırı getirilebilir. Henüz oran net değil. Tavan sınırı, tüketici kredi faiz oranının belki biraz üzerinde olabilir ama onun kat kat üzerinde olmamalı” bilgisini verdi.

        SINIRIN BİLMEYENE YENİ KART YASAK

        İyimaya, havuz sistemi konusunda da bir sınır getirileceğini anlatarak, kişinin aldığı kredi kartı limitinin, gelirin 4 katını aşamayacağını, eğer bu oran aşılmışsa yeni bir kart alınamayacağını bildirdi. Bir kredi kartıyla diğerini ödeme süresinin sona ereceğini de anlatan İyimaya, şu andaki yasada olduğu gibi iki yıllık kart kullanımı sonunda limit sınırı kaldırılmasına son verileceğini söyledi.

        BİLEŞİK FAİZE FREN

        Tasarı’nın "bileşik faiz"i düzenleyen 9’uncu maddesinde, "Üç aydan aşağı olmamak üzere faizin ana paraya eklenerek, birlikte tekrar faiz yürütülmesi şartı, yalnız cari hesaplarla, borçlu yönünden ticari iş niteliğindeki ödünç sözleşmelerinde geçerlidir" deniliyor. Bu maddeye, "kredi kartlarında bileşik faiz uygulanmaz" ibaresi eklenecek. Böylece kredi kartlarında vatandaşları zor durumda bırakan bileşik faiz uygulamasının önüne geçilmeye çalışılacak. Kredi kartı kullanımında mağduriyetlerin artması, başta BDDK olmak üzere çeşitli meslek kuruluşları ve tüketici örgütlerinin uyarı ve talepleri üzerine, "bileşik faiz" uygulamasının "katlanılabilir ve gerçekçi" bir düzenlemeye dönüştürülmesi hedefleniyor.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor
        X