Adidas’la yatıp, Converse ile kalkıyoruz

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Adidas’la yatıp, Converse ile kalkıyoruz



    Spor ayakkabıları modanın da ötesine geçti, neredeyse yaşam tarzı haline geldi. Spor ayakkabıların bir statü sembolü olduğunu düşünen pek çok insan için bu ayakkabılar olmazsa olmaz bir değer taşıyor.

    Dünya gençliği arasında öyle bir spor ayakkabı tutkusu baş göstermiş ki “ben spor ayakkabısıyım, spor ayakkabısı benim” sloganıyla siteler, bloglar açılıyor. Spor ayakkabılara methiyeler düzen klipler, kısa filmler çekiliyor. Şehirlerin büyük meydanlarında spor ayakkabısı günleri düzenleniyor. Burada spor ayakkabılar satılıyor, konserler yapılıyor, sokak dansçıları spor ayakkabılarıyla hünerlerini sergiliyor. Spor ayakkabı tutkunları birbiriyle tanışıyor, kaynaşıyor. Yine dünyada kendilerine spor ayakkabı gurusu denilen uzmanlar türemiş. İşi sadece bulunduğu ülkenin ya da şehrin spor/lastik ayakkabı trendini takip etmek ve görüşlerini spor ayakkabı sitelerinde yazmak. İşin uzmanı olma sıfatları sebebiyle insanlar, spor ayakkabı hakkında merak ettikleri her şeyi onlara soruyor. Bu gurularla röportajlar yapılan, eski-yeni bütün spor ayakkabı modellerinin yer aldığı, spor ayakkabılarının bakımı, temizliği, hangi kıyafetle giyileceği, hangi tarzın kimlere göre olduğu gibi bilgilere yer verilen onlarca site var.

    Anlayacağınız spor/lastik ayakkabılar bir hayat tarzı oluşturmuş. Sitelerde yazılanlara bakılırsa bir felsefesi bile var. Spor ayakkabı trendleri, bir düşünce akımı gibi ülkeleri kıtaları aşarak nam salmış. İşte biz de size bu spor ayakkabı sitelerinden geçtiğimiz yılın trendlerini ve önümüzdeki yılın muhtemel modasını derledik. Spor ayakkabının temizliği hakkında bilgiler topladık. Dünyada hangi modeller çok beğeniliyor, onları araştırdık ve de bazı ülkelerin spor ayakkabı gurularını tanıttık. Buyurun piknikte, spor yaparken ya da hafta sonları giymeyi tercih ettiğimiz spor ayakkabının felsefi derinliklerine...

    Spor ayakkabının siyasi serüveni

    Lastik ayakkabılar plastiğin üretilmesiyle ortaya çıktı aslında. Sanayi devriminden sonra fabrikalarda çalışan işçilere sağlam ve rahat ayakkabılar gerekiyordu. Bu ihtiyacın sonucu olarak 19. yy’ın sonu 20. yy’ın başında lastikten ayakkabılar yapılmaya başlandı. O kadar beğenildiki kısa sürede yayıldı. Paris modasının dayattığı rahatsız ve topuklu ayakkabıların yerini yere sağlam basan esnek ve rahat lastik tabanlı deri ayakkabılar ve tabanı lastik, üstü bez ayakkabılar aldı. Yine bu dönemde yani 1900’lü yılların başında Alman bir ayakkabı tamircisinin iki oğlu ürettikleri spor/lastik ayakkabılarla büyük sükse yaptılar. Kardeşlerden birisi yoluna Puma markasıyla devam etti, diğeri Adidas. Aynı dönemde ise Amerika’da tabanı plastik üstü keten ayakkabı çılgınlığı baş göstermişti. All Star serisi basketbol ayakkabıları gençliğin gözdesi olmuştu. Bu süreç sonunda, günümüzde spor ayakkabılar özgürlüğün, her şeyden öte farklılığın simgesi haline geldi. Gençlik için “Yetişkin değiliz, çocuk da. Biz özgürüz, rahat yaşamayı tercih ederiz, her an kaçabiliriz.” demenin yolu oldular. Dolayısıyla gençliğin, kendini genç hissedenlerin, farklı olmak isteyenlerin üniforması oldu. Meşhur bir söz vardır ya ‘dost başa, düşman ayağa bakar’. Spor ayakkabı müdavimleri de herhalde herkesi düşman olarak görüyor ve mesajını da ayakkabılarıyla veriyor!



    İkinci el pazarları bile var

    Avusturya’da, Hollanda’da, Japonya’da, Kanada’da ve birçok ülkede şehirlerin meydanlarında spor ayakkabı pazarları kuruluyor. Çoğunlukla ikinci el ayakkabılar sahipleri tarafından satışa sunuluyor. Bu pazarlar bir nevi spor ayakkabı tutkunlarının sosyalleştiği, canlı konserleri ve sokak dansçıların gösterilerini izlediği, hayallerini süsleyen spor ayakkabıya sahip olduğu ortamlar haline geldi. Bu pazarlarda vakti zamanında ünlülerin giydiği spor ayakkabılara rastlayanlar da oluyor. Antika kıyafet-takı ve ayakkabılara vintage adı veriliyor. İşte bu pazarlarda birçok kişi vintage spor ayakkabılar da görebiliyor.



    Spor ayakkabı temizlemenin incelikleri

    Felsefesi bile olunca bu ayakkabıların temizliği için de özel objeler olması gerekir değil mi? Tabii ki var! Özel fırçaları, su geçirmezlik özelliği kazandıran kremleri, spreyleri, temizleme köpükleri-deterjanları, boyaları… Tüm bunlara rağmen en kolayı ve zahmetsizi çamaşır makinesi. Kısa ayarda, sıktırmadan yıkamanız yeterli. “Yok, vaktim bol, ayakkabım kıymetli.” diyorsanız, ayakkabıcılarda temizleme fırçası, su geçirmesini engelleyen spreyi ve temizleme deteryajanı mevcut. Pratik bir bilgi spor ayakkabı fırçası bulamadıysanız eski diş fırçanızı da kullanabilirsiniz.


    Zaman
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Adidas’la yatıp, Converse ile kalkıyoruz

    Tam da ihtiyaç olduğu bir dönemde bu konu düşündürdü beni !

    Yorum

    • anterior
      Senior Member
      • 06-11-2006
      • 6453

      #3
      Konu: Adidas’la yatıp, Converse ile kalkıyoruz

      Originally posted by ybalcik View Post
      Tam da ihtiyaç olduğu bir dönemde bu konu düşündürdü beni !
      Sahteleri çokmuş, dikkatli olun.

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR
        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Adidas’la yatıp, Converse ile kalkıyoruz

        Originally posted by anterior View Post
        Sahteleri çokmuş, dikkatli olun.
        Garanti belgesi olmadan almam zaten. Bir de alınan yer önemli tabi ki. Ama etiket fiyatını hak ediyorlar mı acaba ?

        Yorum

        • tusem
          Banned
          • 08-07-2005
          • 492

          #5
          Konu: Adidas’la yatıp, Converse ile kalkıyoruz

          insan bu ayakkabıları giyince işte ayakkabı bu diyor amma çok pahalı bence
          yani kararsız kaldım değermi,değmezmi...

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X