Urfa'da büyük kertenkele

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Urfa'da büyük kertenkele



    Urfa'da dev kertenkele


    Doğa Derneği Uzmanı Turan Çetin, bu nadir canlı türünü doğal yaşam ortamında ilk kez fotoğraflamayı ve filme almayı başardı.





    Bu sonuç, Şanlıurfa bozkırlarında yaşayan ve nesli tükenmekte olan canlıların korunmasına yönelik umutları artırdı.

    Doğa Derneği'nin 'Şanlıurfa'nın Bozkırları Projesi' kapsamında yapılan arazi çalışmalarında tespit edilen Çöl Varanı'nın boyu ortalama bir metre olmakla birlikte bir metre 30 santime kadar yükselebiliyor.

    Derneğin bölgede daha önce yaptığı çalışmalar sonucunda Çöl Varanı'nın bulunduğu son yerler saptanmış, ancak bu nadir kertenkele türü tam olarak görüntülenememişti. Doğa Derneği'nin köylerde yaptığı çalışmalar sonucunda bölge halkı bu nadir canlıyı korumaya başladı.

    Derneğin Genel Müdürü Güven Eken, 'Bu hayvanı korumak için okullarda Çöl Varanı'nı tanıtan ve doğadaki önemini anlatan oyunlar oynandı, köylülerle sohbet edildi. Bölgede yaşayan Ahmet Demir, Doğa Derneği gönüllüsü olarak son iki yıldır bu dev kertenkele için arazi çalışmaları yapıyor ve görüldüğü yerleri kayıt altına alıyor.' dedi.

    Çöl Varanı gibi çok nadir canlıların doğal alanlarında görüntülenmesi, doğanın yalnızca mavi ve yeşilden oluşmadığını Türkiye'ye hatırlatmak için önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Eken, ceylan, telli turna, yaban koyunu ve buğday gibi kültürümüzde önemli yer oluşturan canlı türlerinin tümü bozkır canlıları. Tehlike altındaki bozkır yaşamını tanıtmaya ve korumaya devam edeceğiz.' diye konuştu.

    Çöl Varanı, Kuzey Afrika'dan Güneybatı Asya'ya, Afganistan, Pakistan ve Kazakistan'a kadar yayılım gösterir. Türkiye'de ise Varanus griseus griseus alttürü yaşamaktadır. Bu alttür Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşamaktadır.

    Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa, Birecik, Ceylanpınar, Şırnak ve Silopi'de yaşadığı belirtiliyor.


    18.06.2008
    kaynak:haberbusiness.com






İşlem Yapılıyor
X