Rusya'ya gümrük misillemesi

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Rusya'ya gümrük misillemesi

    Rusya'ya gümrük misillemesiTürkiye, Rusya ile gümrüklerde yaşanan krizde karşı atağa geçiyor.

    30.08.2008 09:17Kafkas krizi Türk-Rus ilişkilerine de darbe vurdu. Tür tırlarının işlemlerini yavaşlatıp Türk mallarının girişini önleyrek gizli ambargo uygulayan Moskova'ya aynenn cevap kararı çıktı.
    Rusya krizi nedeniyle daha önce “Rahatsız olursak rahatsız ederiz” diyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya’ya rahatsızlık verme adımını attı. Tüzmen, pazartesi gününden itibaren Türkiye’nin Rusya’nın kendilerine yaptığı uygulamaların aynısını uygulayacaklarını açıkladı. Buna göre, Rus TIR’ları da Türk gümrüklerinde bekletilecek. Rusya’ya karşı kendilerinin de bir tedbir paketini uygulamaya sokacaklarını belirten Tüzmen, “Pazartesi gününden itibaren biz de bunları uygulayacağız. İki ülke arasında 38 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Rusya için de Türkiye bir numaralı ticaret ortağı yazık” şeklinde konuştu.
    Biz de karşı tarafta yapılan uygulamaların aynısını mütekabiliyet esasından hareketle uluslararası anlaşmalara uygun bir şekilde etap etap uygulayacağız. diyen Bakan, “ Türk ihraç ürünlerine Rusya’da neler uygulanıyorsa biz de aynı şekilde Rusya’nın ürünlerine aynı şeyleri uygulayacağız” diye konuştu. Tüzmen, daha önce “Rahatsız edilirsek rahatsız ederiz” dediğini anımsatararak, “Ticaretin karşılıklı artmasını, zenginleşmeyi isterdik” dedi.
  • necatikaya
    Member
    • 20-12-2005
    • 1066

    #2
    Konu: Rusya'ya gümrük misillemesi

    Tüzmende artistliği bıraksın gırtlağa kadar olan borcun yasıl yapıldığını anlatsın.Rusya bir yerinden güler herhalde..

    Yorum

    • zigana
      Senior Member
      • 26-01-2004
      • 3796

      #3
      Konu: Rusya'ya gümrük misillemesi

      Rusya'dan ihracata yeni engel
      31 Ağustos 2008 Pazar 18:37
      Rusya, sadece Türkiye'den değil, Avrupa'dan gelen Türk mallarına karşı da ambargo koydu. Sorunun çözümü için Bakan Tüzmen devrede...

      Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Avrupa’nın lojistik merkezlerinden Rusya’ya gönderilen ürünler içinde Türk mallarına yönelik engellemeler yapılması konusunda, "Rusya’nın yaptığı tam anlamıyla tarife dışı engeldir" dedi.

      Tüzmen, Pekin’de Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

      Devlet Bakanı Tüzmen, bir gazetecinin, "Rusya’nın, Avrupa’nın lojistik merkezlerinden gelen ürünler içinde Türk mallarına yönelik engellemeler yaptığına ilişkin bilgiler alıyoruz, doğru mudur?" sorusuna yönelik olarak, "Ne yazık ki bu bilgileri biz de aldık" yanıtını verdi.

      Tüzmen, sadece Türkiye’den gelen ürünlere değil, Avrupa’nın lojistik merkezlerinden gelen kargoların içindeki Türk ürünlerine de zorluk çıkarıldığını ifade ederek, "Avrupa’dan gelen bu ürünler ayrıntılı denetime tabi tutuluyor, ikinci kez kontrol ediliyor. Bu ürünlerin Rusya pazarına girişi geciktiriliyor. Türkiye'de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem söz konusu marka hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor. Rusya'nın uygulaması tam anlamıyla tarife dışı engeldir" dedi.

      Bu sorunların çözülmesi için girişimleri sürdürdüklerini belirten Tüzmen, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını söyledi.

      Rusya;nın Türkiye'nin dış ticaretinde ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Tüzmen, sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini, bu yıl 38 milyar dolar seviyesine ulaşmasını bekledikleri dış ticaret hacmini daha da artırmayı hedeflediklerini bildirdi.

      Edinilen bilgiye göre, Rus gümrük yetkilileri, Avrupa'nın çeşitli lojistik merkezlerinden Rusya'ya ihraç edilen ürünlerin arasında yer alan Türk üretimi ürünlere zorluk çıkarmaya başladılar. Avrupa'daki lojistik merkezlerden Rusya'ya TIR’larla ihraç edilen ürünlerin kontrolü sırasında Türk ürünlerine rastlanırsa bu TIR’lar özel bölümlerde ayrıntılı denetimlere tabi tutuluyor.

      Konuyla ilgili olarak bilgi veren yetkililer, ünlü markalar koleksiyon parçalarının bir kısmını dünyanın çeşitli yerlerinde ürettiriyor ve bunları Avrupa'daki lojistik merkezlerde toplayıp çeşitli ülkelere ihraç ediyorlar. Çin'de Hindistan'da Türkiye;de üretilen mallar, Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde talebe göre paketlenip kargo veya TIR'lar yoluyla Rusya'ya ulaştırılıyor. Bu malların içinde Türkiye'de üretilen ürünlere rastlanması halinde Rus gümrük makamları zorluk çıkartıyor. Çok kısa sürede çözülmesi gereken gümrük işlemleri günler sürüyor. Bu nedenle Dünyanın büyük markaları Türkiye'de ürettikleri ürünleri Rusya'ya ihraç etmekte sıkıntı çekince, bu ürünleri Rusya'ya göndermemeye başladılar. Bu da Türkiye'de üretilen ünlü markaların ürünlerinin ihracatında sıkıntıları da beraberinde getiriyor.

      Yorum

      • cunuyil
        Senior Member
        • 27-09-2005
        • 7297

        #4
        Konu: Rusya'ya gümrük misillemesi

        Petrol ve doğalgaz kartımızı oynamanın tam zamanıdır.

        Yorum

        • zigana
          Senior Member
          • 26-01-2004
          • 3796

          #5
          Konu: Rusya'ya gümrük misillemesi

          BOMBANIN PİMİNİ ÇEKİP RUSYA’YA VERDİK’ Türk mallarını gümrükte tek tek sayan Rusya, Türkiye’nin karşılık vereceğini açıklayınca Avrupa’dan gelen ürüne de aynı işlemi yapmaya başladı. Tüzmen, bombanın pimini çekip Rusya’ya verdiklerini söyledi.. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Türkiye’nin de bugün karşı eyleme geçeceğini hatırlatarak "Pimi çektim ellerine verdim" dedi. Türkiye, bugünden itibaren Rusya’dan gelen TIR’lara uluslararası anlaşmaların dışına çıkmadan zorluk çıkaracak, Rusya’dan gelen birçok ürün tek tek sayılacak. Türkiye’nin bu eylem kararının ardından Rusya da engellemeye dönük tavrını daha da sertleştirdi. Avrupa’nın lojistik merkezlerinden gelen ürünler için Türk mallarına yönelik "tam sayım" uygulamasına başladı. Rus malları için Çin’de temaslarda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu gelişmelerden haberdar olduklarını, mütekabiliyet esasına dayalı olarak önlemlere hemen başlayacaklarını söyledi. Rusya’nın bu tutumu önceki akşam Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Oktay Özüye’nin Tüzmen’in onuruna verdiği resepsiyonda da konuşuldu. Konuklar "Kılıcı çektiniz" deyince Bakan Tüzmen de, "Aynen öyle, Pimi çektim ellerine verdim. Bundan sonrası onlara kalmış" karşılığını verdi.

          Yorum

          • CDD
            Senior Member
            • 06-07-2005
            • 5289

            #6
            Konu: Rusya'ya gümrük misillemesi

            Bomba elimizde patlamış bile.

            Yorum

            • A.dikmen
              Junior Member
              • 14-04-2007
              • 209

              #7
              Konu: Rusya'ya gümrük misillemesi

              Originally posted by necatikaya View Post
              Tüzmende artistliği bıraksın gırtlağa kadar olan borcun yasıl yapıldığını anlatsın.Rusya bir yerinden güler herhalde..

              katılıyorum dostum...

              Yorum

              • zigana
                Senior Member
                • 26-01-2004
                • 3796

                #8
                Konu: Rusya'ya gümrük misillemesi

                Ruslar Türklerle rulet oynuyor! 01 Eylül 2008 Pazartesi 10:04 Kafkasya'da işler karışıyor, Ruslar Türkler içi n neredeyle sınırlarda intikam timi kurdu. Hiçbir tırımız Rusya'ya giriş yapamıyor! Rusya’nın gümrüklerde Türk TIR’larını engelleme uygulamasına Türkiye de bugün karşılık vermeye başlıyor. Ancak, Türkiye’nin, yüzde 63.4’ü petrol ve doğal gaz olmak üzere, 23.5 milyar dolar ithalat yaptığı Rusya’ya bu yöntemle zarar vermesi imkansız. Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşlı gerginlikte ABD ve NATO ülkesi olarak ’iki arada’ kalan Türkiye bir kez daha bölgedeki bir gerginlikten çok büyük ekonomik zararlar görmek üzere. Rusya’nın, Boğazlar’dan NATO gemilerinin Karadeniz’e geçişine izin vermesine tepki olarak Türkiye’ye karşı başlattığı, gümrüklerde Türk TIR’larını engelleme eylemi 4.7 milyar doları bulan ihracatımıza büyük darbe vurdu. Şu sıralar Rusya'dan gelen tüm Rus malları Türkiye gümrüğünde kırmızı hatta alınıyor ve tek tek inceleniyor... Gümrük süreçlerinde sır, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı kontrol yapılıyor. Yeşil 'kontrolsüz geçiş', sarı 'döküman kontrolü' anlamına gelirken, kırmızı hat kontrolü ise fiziki kontrolü içeriyor. Türkiye'de aynısını yapacak! Öte yandan Çin'deki temaslarını sürdüren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den de benzer bir açıklama geldi. Tüzmen, Rusya'nın Türk ürünlerinin içinde bulunduğu TIR'ları gümrük kapılarında bekletmesiyle başlayan gerginlik sonrasında, Türkiye'nin de Rus ürünlerini bugünden itibaren kırmızı hatta aldığını açıkladı. Buna tepki olarak bugün Türkiye’nin başlatacağı karşı önlemler ise iki ülke arasındaki dış ticaretin yapısı nedeniyle anlamsız ve etkisiz kalacak. Çünkü, Türkiye’nin, yüzde 63.4’ü petrol ve doğalgaz olmak üzere 23.5 milyar dolar ithalat yaptığı Rusya’ya bu yöntemle zarar vermesi neredeyse imkansız. Rus ruleti gibi Rusya’ya karşı Türkiye’nin ’gümrük engelleme’ önlemlerini anlamsız bulan dış politika yorumcuları, "Bu, Rus Ruleti masasında, Türkiye’nin elinde neredeyse tamamı dolu bir tabancayla oyuna devam etmesi anlamına geliyor" diyor. Bu yoruma neden olan tablo ise şöyle: 2007’de 28.2 milyar dolara ulaşan dış ticarette Rusya’nın ihracatı Türkiye’ninkinin 5 katı. İlk etapta petrol ve doğalgaz ithalatında misilleme yapması mümkün olmayan Türkiye, Rusya’dan gelen demir-çelik, kömür, alüminyum, kereste ve kimyevi maddelerin girişini yavaşlatabilir. Ancak bu ürünler daha çok imalatta kullanıldığından, Türkiye’deki üretimi kötü etkileyebilir. Ayrıca Türkiye’deki elektriğin yarısı doğalgazdan üretiliyor. İthalat toplamı ise 200 milyar dolara yaklaşan Rusya’nın en çok ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye ancak 14’üncü sırada bulunuyor. Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin bu yıl 38 milyar dolara çıkması bekleniyordu. Öte yadan 2007’de Türkiye’ye Rusya’dan 2.5 milyon civarında turist geldi. 2008’in ilk 6 ayında ise 1.2 milyon turist ile Rusya en çok turist gelen ikinci ülke oldu. 2010’da Rusya’nın birinci sıraya çıkması bekleniyor. Avrupa’dan giden Türk malları da engelleniyor Rusya, gümrüklerinde Türk ürünlerine karşı başlattığı boykotu genişletti ve Avrupa’dan gelen Türk menşeili ürünleri de engellemeye başladı. Kötü haberi, Sincan-Uygur Özerk Bölgesi’ne ihracat çıkarması nedeniyle geldiği Çin’in başkenti Pekin’de alan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya’nın uygulamasının, tamamen tarife dışı olduğunu vurguladı. Tüzmen şunları söyledi: "Türk ürünlerine zorluk çıkarıyorlar. Türkiye’de dünya markaları için üretilen ürünlerin ihracatında da sıkıntı yaşanıyor. Bu uygulamadan hem Türk ihracatçısı hem dünya markaları hem de Rus ithalatçısı zarar görüyor. Rusya’nın bu tavrı doğru değil. Uluslararası ilişkilerde ’Mütekabiliyet (Karşılıklılık) İlkesi’ geçerlidir. Biz de Rusya’nın tavrına aynı şekilde karşılık vereceğiz. Bugünden itibaren benzer engellemeleri biz de Rus menşeili ürünler için başlatacağız. " Ruslar Türklerle rulet oynuyor! haberi - 01 Eylül 2008 Pazartesi 10:04 "
                Son düzenleme zigana; 01-09-2008, 12:08.

                Yorum

                İşlem Yapılıyor
                X