İran'dan hava tatbikatı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    İran'dan hava tatbikatı

    İran, hava tatbikatına hazırlanıyor

    TAHRAN – İran'ın yeni bir hava tatbikatına hazırlandığı bildirildi.

    İran Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanı Tümgeneral Ataullah Salihi, "Ramazan ayı içinde büyük bir hava tatbikatı yapacaklarını" söyledi.

    İran Silahlı Kuvvetleri komuta kademesindeki görev devir-teslim töreninde konuşan Salihi, "Tatbikat, hava kuvvetlerinin savunma kabiliyetini ve gücünü göstermeye yönelik" ifadesini kullandı.

    İran Devrim Muhafızları ve Silahlı Kuvvetleri, geçen aylarda haftalarca süren hava, kara ve deniz tatbikatı yapmıştı.

    Tatbikatlarda, İran savunma gücüne katılan yeni donanımlar test edilmiş ve uzun menzilli füze denemesinde bulunulmuştu.

    'ABD GEMİLERİ AVUCUMUZUN İÇİNDE'

    İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Murtaza Saffari ise, "İran'a karşı olası bir ABD saldırısına ilk cevabı Basra Körfezi'nde vereceklerini" söyledi. Saffari, "ABD donanması, Basra Körfezi'nde kendince nara atıyor, tehditlerini hayata geçirecek olurlarsa sert ve ağır bir cevap veririz" ifadesini kullandı.

    İran'a saldırı fikrinin bir kenara bırakılması uyarısında bulunan Saffari, "Basra Körfezi'ndeki ABD savaş gemileri yağlı bir lokma gibi avucumuzun içinde" dedi.

    Saffari, Devrim Muhafızlarının deniz gücünün 1980-1988'deki savaş dönemine göre yüz kat arttığını ifade ederek, ül***i her türlü tehdit ve saldırıya karşı korumaya hazır olduklarını bildirdi.

    İhtiyaç halinde askeri, siyasi, kültürel ve güvenlik alanlarındaki tüm tehditleri bertaraf edeceklerini anlatan Saffari, savunma gücünün zirvesinde olduklarını sözlerine ekledi.

    SAVUNMA BÜTÇESİ ARTIRILACAK

    Bu arada İran'ın, maruz kaldığı askeri tehditler karşısında savunma bütçesini artırabileceği bildirildi. İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcülüğünden yapılan açıklamada, "İran'a yönelik askeri tehditlerin yüksek sesle dillendirilmesinin, savunma bütçesini artırmayı zorunlu kıldığı" belirtildi.

    İran Genelkurmay Başkanlığının, ordunun genel durumuna ilişkin bir raporu söz konusu komisyona sunduğu belirtilen açıklamada, ordunun her alanda gücünün zirvesinde olduğu, ancak bütçeden aldığı pay için bunun söylenemeyeceği ifade edildi.

    Açıklamada şu görüşlere yer verildi: Bütün tehditlere rağmen, savunma bütçesi genel bütçenin yaklaşık yüzde 10'u kadar. Halbuki bazı ülkelerin savunma bütçeleri yüzde 35 civarında ve kişi başına düşen savunma harcaması İran'dakinden çok daha fazla.

    Yeni bütçe görüşmelerinde konunun ele alınmasının istendiği açıklamada, "Hükümet ve meclis, yeni bütçeyi belirlerken bu konuyu ciddi olarak düşünmeli" ifadesi kullanıldı. (AA
İşlem Yapılıyor
X