AB'nin vana korkusu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    AB'nin vana korkusu

    AB’nin vana korkusu

    Zeynel LÜLE / BRÜKSELKafkas krizini görüşmek üzere dün Brüksel’de bir araya gelen AB liderleri, Rusya’nın ’doğalgaz ve petrol’ kartı karşısında sert bir tavır alamadı. Rusya’nın kasım ayı ortalarına kadar geri adım atmaması halinde ortaklık görüşmeleri ertelenecek.

    AB liderleri zirveye böyle geldi
    Almanya ve Fransa’nın da etkibiyle Rusya’ya karşı ılımlı bir tavır alan AB, Moskova’nın ateşkes koşullarına uyması yönünde uyardı. Ayrıca Gürcistan’a hem siyasi hem de ekonomik destek verdiğini ve ülkenin bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün önemine vurgu yapıldı.

    AVRUPA Birliği ülkeleri, Rusya’yı, Gürcistan’a yönelik saldırıları nedeniyle kınadı. Ancak herhangi bir yaptırım kararı alamadı. AB, kasım ayı ortalarına kadar, bölgedeki gelişmeleri yakından gözlemleyeceğini, bu tarihe kadar Rusya’nın, Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıma kararını gözden geçirmesini talep etti. Bu tarihe kadar Rusya’nın geri adım atmaması halinde AB, bu ül***le yapmayı planladığı "Ortaklık Anlaşması"nı erteleyecek.

    Ilımlı tavır

    Avrupa Birliği’nin, petrol ve doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlı durumda olması, dün Brüksel’de bu ül***e karşı "açık yaptırım" kararı alınmasını engelledi. AB’nin Rusya’ya, petrol ve doğalgaz bağımlılığı manevra alanını daraltıyor. Dünkü zirvede, başta AB Dönem Başkanı olan Fransa olmak üzere, 27 ülkenin çoğunluğu, Rusya’ya yönelik "daha ılımlı" bir tavır alınması yönünde görüş belirtti. Sadece İngiltere, Baltık ülkeleri ve İsveç gibi ülkeler, Rusya ile AB arasında imzalanması planlanan ortaklık anlaşmasının "askıya alınması" teklifinde bulundular. Çoğunluğun tavrı, AB’nin dünkü kararını şekillendirdi.

    2.5 aylık süre

    Buna göre AB, Rusya’yla ilişkilerinin geleceğini daha çok Moskova’nın tutumuna endeksledi. AB dönem başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gelecek hafta Moskova’ya gidecek. 14 kasımda, Fransa’nın Nis kentinde toplanması daha önce planlanan AB-Rusya zirvesinin beklenmesi, bu tarihe kadar Rusya’nın Güney Osetya ve Abhazya’dan askerlerini çekmesi ve bu bölgeleri tanıma kararını gözden geçirmesi talep edildi. Kasım ayı ortalarına kadar herhangi bir değişiklik olmaması halinde ise AB, şu aşamada elindeki yaptırımın en yüksek seviyesini oluşturan, bu ül***le imzalanması planlanan ortaklık anlaşmasını erteleyecek. AB ayrıca Rusya’dan, Gürcistan ile vardığı ateşkes anlaşmasına tam anlamıyla uymasını istendi. Gürcistan’a ise hem siyasi hem de ekonomik anlamda destek verdiğini, Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına verilen önemi duyurdu

    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor
X