mide ve röflü

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • kanarya1958
    Member
    • 01-06-2008
    • 1306

    mide ve röflü

    Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı


    Gastroözofajiyal Reflü Nedir?

    Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı (GÖRH), oldukça yaygın bir sorun olmakla beraber, hazımsızlığın en sık rastlanan nedenlerinden biridir. Midedeki asit içeriğinin yemek borusuna (özofagus) geri kaçması ile kendini gösterir. Buna bağlı olarak, zaten ince bir yapıya sahip olan yemek borusu çeperi zarar görür.

    Yemek borusunun en alt ucunda alt özofagus sfinkteri olarak adlandırılan bir kas halkası vardır. Alt özofagus sfinkteri tek yöne açılan bir kapı gibi işlev görür ve gıdaların yalnızca mide tarafına geçmesine izin verir. Zayıf bir alt özofagus sfinkteri asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri geçmesine neden olur; bu duruma reflü denir.

    Yemek borusu az miktardaki mide asidiyle başa çıkabilir, ancak bazı insanlar reflüye karşı daha hassastırlar. Çoğu insanlar zaman zaman reflü durumu ile karşı karşıya kalırlar, ancak bu durum çok sık tekrarlandığı takdirde yemek borusunun çeperine zarar verebilir. Böyle bir durumda basit mide yanmaları Gastroözofajiyal Reflü Hastalığı'na dönüşür. Yemek borusunda oluşan hasar iltihaplanmaya neden olursa, buna özofajit adı verilir. Özofajit olmadan da GÖRH görülebilir. Ancak reflü uzun süre tedavi edilmezse, yemek borusunun hasar görerek iltihaplanması sonucu özofajit oluşma riski artar.

    BELİRTİLERİ NELERDİR?

    GÖRH'nın en yaygın belirtisi mide yanmasıdır. Mide yanması ise hazımsızlığın bir formudur. Genellikle göğüs kemiğinin arkasında yanma hissi olarak hissedilir ve mide asidi yemek borusuna zarar verdiği zaman ortaya çıkar. Yemekten sonra veya sırt üstü uzanma durumunda daha sık görülür. Mide yanması özellikle gebelerde, sigara içenlerde ve aşırı kilolu olan kişilerde meydana gelir.

    Diğer belirtiler arasında;

    Ağza kadar geri kaçan acı ve ekşi sıvı
    Boğazda yanma hissi
    Mide ağrısı
    Şişkinlik ve geğirme
    Zor veya ağrılı yutkunma
    Mideden geri gelen yemekleri çıkarma isteği
    Mide bulantısı ve kusma
    Kan kusma yer alır.
    Özellikle yağlı ve ağır yemeklerden sonra belirtiler şiddetlenebilir.

    Daha az rastlanan belirtiler arasında;



    Özellikle geceleri öksürme
    Ses kalınlaşması
    Şiddetli göğüs ağrısı yer alır.

    SEBEPLERİ NELERDİR?

    Bazı insanlarda alt özofagus sfinkteri'nin gerektiği gibi çalışmaması reflü'ye neden olur. Mide de çok fazla baskı olduğunda da reflü görülebilir. Bu baskı çok fazla yemek yenmesi, hamilelik dönemi, kabızlık, beli sıkı kıyafetler kullanılması veya öne doğru eğilme durumunda oluşabilir.

    GÖRH olasılığını artıran gıdalar;
    >
    Kahve, çay ve kolalı içecekler
    Karbonatlı içecekler
    Yağlı veya baharatlı gıdalar
    Nane
    Çikolata
    Soğan ve domates

    NASIL TEŞHİS EDİLİR?
    Endoskopik muayene ile yemek borusunun içi, mide ve yemek borusu bileşkesi doğrudan görerek değerlendirilir. Endoskopide yemek borusunda mideden gelen asit ve safranın açtığı yaralar, ülserler görülebilir. Bazı reflü vakalarında hastanın şikayeti olmasına rağmen Endoskopik bulgular yetersiz olabilir bu tür vakalarda yemek borusunun 24 saat boyunca asit ölçümü yapan kateterle değerlendirilmesi gerekebilir.

    TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    GÖRH tedavisi için eczaneden elden alınabilecek ilaçlar mevcuttur. Ancak belirtiler çok şiddetli ise ve uzun süre devam ediyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

    GÖRH tedavisi için kullanılan ilaç grupları;


    Antiasitler
    H2 Reseptör Antagonistleri
    Proton Pompası İnhibitörleri

    Antiasitler mide yanması şikayetlerini geçici olarak ortadan kaldırır ancak hastalık nedenlerini tedavi edemezler.
    Şiddetli mide yanmalarında, H2 Reseptör Antagonistleri'nden daha etkili ve hızlı çalışan Proton Pompası İnhibitörleri tercih edilmelidir.

    İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

    KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

    GÖRH seyrek olarak daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

    Yemek borusunda şiddetli iltihaplanma durumu söz konusu ise, alt özofagus sfinkterinde yaralar ve genişleme görülebilir. Buna bağlı olarak yutkunmadan sonra yemeklerin boğaza yapışma durumu oluşabilir. Oldukça nadir rastlanmakla beraber ameliyatla tedavi edilebilir bir durumdur, ancak hekime mutlaka yutkunma sırasında ağrı veya zorluk durumundan bahsedilmesi gerekir. Özofajit'e bağlı olarak yemek borusunun içinde ağrılı ülserler meydana gelebilir. Bu ülserler kanayarak, kan kaydından dolayı anemi'ye sebep olabilirler.

    Sık sık görülen ve uzun süreli olan reflü durumlarında özofagus kanserinin gelişme olasılığı biraz artar.

    NASIL ÖNLENEBİLİR?

    GÖRH'nın gelişmesini önlemek veya basit bir mide yanmasının GÖRH'na dönüşmesini engellemek için yaşam tarzında yapılabilecek küçük değişiklikler söz konusudur. Bunlar arasında;


    Alkol ve sigaradan kaçının
    Daha sık ve küçük öğünler yiyin
    Başka şikayetler için kullanılan ilaçların reflü belirtilerine yol açtığını düşünüyorsanız doktorunuzla görüşün
    Midenizdeki baskıyı azaltmak için fazla kilolarınızdan kurtulun
    Sıkı giysilerden ve dar kemerlerden kaçının
    Eğer belirtiler çoğunlukla gece oluyorsa, yemekten en az üç saat sonra yatın.

    ŞEHİTLERÖLMEZ,,VATANBÖLÜMEZ,,BAYRAKİNMEZ,EZAN SUZMAZ

İşlem Yapılıyor
X