Nükleer Santrale Tek Teklif

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Gondaray
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 3257

    Nükleer Santrale Tek Teklif



    Nükleer santral ihalesi sıkıntılı başladı. Kritik ihaleye ilgi sönüktü. 13 firma içinde tek firma teklif verdi. Diğerleri teşekkür etti.

    Mersin-Akkuyu’da kurulacak ilk nükleer santral ihalesi sancılı başladı. 13 firmanın şartname aldığı ihaleye tek firma teklif sundu.

    7 firma ihaleye hiç girmedi, diğer 6 firmadan 5'inin zarfından teşekkür metni çıktı. İhaleye sadece Rus firması Atostroyexport teklif verdi.

    TEKLİF 15 GÜN İÇİNDE DEÐERLENDİRİLECEK

    Kapalı zarflar saat 14.30'dan itibaren açılmaya başladı. Kapalı teklif usulüyle yapılan ihalede Rus şirketi Atostroyexport'un ikinci zarfı, yani Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ölçütlerine uygunluk belgeleri TAEK'e gönderilecek. TAEK, daha önceden belirlediği teknoloji ölçütlerine göre 15 gün içinde teklifi değerlendirecek.

    TAEK'in ikinci zarfta yapacağı değerlendirmenin ardından teklif uygun bulunursa üçüncü zarf açılacak. Fiyat teklifi Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.

    6 FİRMA ZARF VERDİ

    Suez Tractebel (Fransa-Belçika)
    AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada)
    Atostroyexport (Rusya)
    Unit Investment N.V. (Hollanda)
    Hattat Holding (Türkiye)
    Ak Enerji (Türkiye)

    Türkiye elektrik enerjisi üretimi içinde nükleer santrallerinin payının 2020 yılına kadar asgari yüzde 8, 2030 yılına kadar ise yüzde 20 olmasını hedefliyor

    TAEK’İN NÜKLEER KRİTERLERİ NELER?

    İhalede TAEK’in nükleer santral kriterlerini yerine getirmeyen firmanın teklifi kabul edilmeyecek. TAEK’in kriterlerine göre, nükleer güç santrali güncel ve kanıtlanmış teknolojik yenilikleri kapsayacak. Başta uluslararası atom enerji normları olmak üzere uluslararası normlara uygun olacak. Santralin ciddi kaza sınıfına giren kazalara karşı da radyolojik sonuçları hafifletecek önlemleri alacak şekilde tasarlanmış olması değerlendirmede dikkate alınacak.

    EN AZ 40 YIL HİZMET EDECEK
    Nükleer güç santralinin hizmet edeceği süre en az 40 yıl olacak. Yerli katkı payına yönelik plan ve program önerilecek. Plan ve programda en az yüzde 60 yerli katkı payına ulaşılacak süreç gösterilecek.

    İşletme deneyimi, santralların işletme deneyimi değerlendirmede dikkate alınacak. İkinci nesil santrallerin işletme deneyimini gösterir tedarikçinin ülkesine veya diğer ülkelerdeki referans örnek ve örneklerinin belgelenmesi gerekecek.

    Değerlendirmeye alınacak santral tipleri teknolojik olarak sınanmış olacak. Bu nedenle 4. nesil nükleer santraller değerlendirmeye alınmayacak. Teknolojik sınanmışlık ölçütüyle üçüncü nesil santrallerin önünün açılması hedefleniyor.

    Alıntıdır.
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

    Nükleer... İsmi bile ürkütücü... (Enerjide dışa bağımlılık, ekonomik üretim değerleri, çağı yakalamak... )

    Yorum

    • ATmaCA_53
      Member
      • 12-11-2004
      • 1945

      #3
      Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

      nükleer santrala bende karşıydım ama çevre bakanlığından edindiğim bilgiye göre bir çevre kirliliği yaşanmayacağını, binlerce kişi bu santralde çalışacağını yani işsizlere iş imkanı olanağı sağlanacağını söyleniyor, ayrıca bu nükleer santralın kurulması durumunda elektirik fiyatlarında düşüş bekleneceği söylentiler arasındadır.

      Yorum

      • NicK-EL
        Member
        • 14-07-2008
        • 1137

        #4
        Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

        HOMER gibileri almasınlar işe :D:D

        Yorum

        • ATmaCA_53
          Member
          • 12-11-2004
          • 1945

          #5
          Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

          Originally posted by NicK-EL View Post
          HOMER gibileri almasınlar işe :D:D
          homerin anlamı nedir ? :D

          Yorum

          • Gondaray
            Senior Member
            • 27-08-2004
            • 3257

            #6
            Nükleer Santrallerin Önemi Yararları ve Zararları

            1)Santral Türleri

            Bir ülke elektrik enerjisini hemen hemen her alanda kullanır.Bu elektrik enerjisini santrallerden sağlanır.Santraller üç gruba ayrılır.
            a)Hidroelektrik santralleri
            b)Termik santraller
            c)Nükleer santraller

            Hidroelektrik santrallerde suyun potansiyel enerjisinden, termik santrallerde yakacaklar yakılmasından ve nükleeer santrallerde atomun çekirdeğinin parçalanmasından açığa çıkan enerji kullanılılır.

            2)Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi

            Nükleer santralde enerji,istasyonun merkezindeki reaktörün içinde üretilen ısıyla sağlanır.Bu ısı,uranyum atomunun zincirleme reaksiyonu sonucu elde edilir.Bu reaksiyon kontrollü bir şekilde yapılır.Nötronların sürati önce modülatörden geçirilerek yavaşlatılır ve böylece diğer çekirdekleri parçalamaları kolaylaştırır.Reaktörde açığa çıkan nötronlar emme yeteneği olan kontrol çubukları vardır.Buradan nötronları bırakarak veya çekerek reaksiyonlar kontrol altına alınır.Bölünen uranyumatomları ısı verir.

            Çubuklardan çıkan bu ısı reaktörün çevresini saran gaz tabakası tarafından emilir.Isınan gaz,ısı değiştiricisi de denilen ısı eşanjörüne alınır.Bunlara ısı değiştiricisi de denmesinin nedeni,gazda bulunan ısıyı ufak boruların içindeki suya vermeleridir.Isı eşanjörünün üstündeki su,aşırı ısınma sonucu buharlaştırılır.Bu şekilde oluşturulan buhar sadece yüksek bir ısıya değil,aynı zamanda yüksek bir Basınca da sahiptir.Bu yüksek Basınç ve Sıcak buhar kalın borular aracılığıyla türbinlere yollanıTürbin içinde bulunan pervane basınlı Gazla döner,türbin jeneratöre bağlıdır ve süratle dönünce enerji üretir.Oluşan buhar yeniden ısı haline gelir,su yine buharlaşır.

            Uranyum sadece Su üretmez,radyasyon da üretir ve radyasyon insan sağlığı için son derece zararlı ve tehlikelidir.Bu nedenle reaktör içindeki reakasiyonu dışarıya çıkaramayacak şekilde çelik ve çok kalın betonla örtülüdür.Kontrol odasında herşey büyük bir dikkatle monitörden izlenir.Burada çalışanlar oluşan elektrik enerjisinin büyük bir kentin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar olmasını sürekli bir şekilde denetler.

            Atıkların Korunması ve Saklanması

            Sonunda reaktörün içinde yeterli ısıyı üretecek enerji kalmaz. Uranyum atomlarındaki enerji tükenmiştir.Bu çubuklar son derece sıcak hem de taşıdıkları radyasyon nedeniyle tehlikelidir. Bu nedenle özel,kalın muhafazalı yöntemlerle alınırlar.

            Uranyum çubukları soğuyuncaya,radyasyon normal seviyeye gelinceye kadar suyun altında muhafaza edilirler.Zamanı gelince de bunlar kalın muhafazalar içinde dikkatle analizlerinin yapılacağı istasyonlara nakledilirler.Burada yapılan analizler sonucu radyasyon seviyesi yüksek olanlar ayrılır. Radyasyonu normal düzeye inen katı cisimler toprağa gömü- lürken,sıvı denize verilir.Radyasyonu yüksek olanlar,bu amaçla yapılmış özel binalara alınır.Reaktörümüzde uranyum atomlarının bölünmesiyle elektrik üretmeye daha yıllarca devam eder.

            1kg uranyumun vereceği enerjiyi ancak 25ton kömürün yanmasıyla elde edilir.Uranyum çok daha fazla enerji üretebilir ama işlem sırasında sadece %1'i kullanılır.

            Bugün İngiltere'nin elektrik enerjisinin %20'sini ve gelecekte daha çok bu enerjiyi karşılayacak olan uranyum sağlar.
            Nükleer Santrallerin Önemi ve Zararları
            Nükleer santrallerde Atom çekirdekleri parçalanarak enerji sağlanır.Atomun çıkardığ ısı enerjisi yüksektir,ama çıkardığı radyasyon ancak özel binalarda veya kurşun mezarlarda saklanır ve uzun yıllar radyasyon yayar.

            1970'li yıllarda yaşanan petrol darboğazında Nükleer enerjiyle kurtulunmuş ama saklanması da çok pahalı olduğundan talep azalmıştır.

            Ayrıca santraldeki ufak bir sızıntı milyonlarca Canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacaktır.Örneğin;1986 yılında Rusya'da Çernobil Nükleet Santrali'ndeki sızıntıdan 3milyon insan radyasyona maruz kalmış,radyasyon,Karadeniz kıyılarına kadar ulaşmıştır.

            Türkiye'de de 1976'dan beri Akkuyu'da nükller santral kurulması gündeme gelmiştir ama çevre örgütlerinin baskılarıyla ertelenmiştir.Ayrıca 25km açığından geçen Ecemiş Fayı'da burayı tehdit etmektedir.
            Son düzenleme Gondaray; 24-09-2008, 22:04.

            Yorum

            • NicK-EL
              Member
              • 14-07-2008
              • 1137

              #7
              Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

              Originally posted by YarasaSpor View Post
              homerin anlamı nedir ? :D
              HOMER SIMPSON

              çizgi karakterdir :D

              NOT: Nükleer Santral de çalışır :D, yazmayı unutmuşum:D

              FOX Broadcasting Company: The Simpsons

              THE SIMPSONS

              Son düzenleme NicK-EL; 24-09-2008, 22:04. Reason: not ekledim

              Yorum

              • ATmaCA_53
                Member
                • 12-11-2004
                • 1945

                #8
                Konu: Nükleer Santrallerin Önemi Yararları ve Zararları

                Originally posted by Gondaray View Post
                1)Santral Türleri

                Bir ülke elektrik enerjisini hemen hemen her alanda kullanır.Bu elektrik enerjisini santrallerden sağlanır.Santraller üç gruba ayrılır.
                a)Hidroelektrik santralleri
                b)Termik santraller
                c)Nükleer santraller

                Hidroelektrik santrallerde suyun potansiyel enerjisinden, termik santrallerde yakacaklar yakılmasından ve nükleeer santrallerde atomun çekirdeğinin parçalanmasından açığa çıkan enerji kullanılılır.

                2)Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi

                Nükleer santralde enerji,istasyonun merkezindeki reaktörün içinde üretilen ısıyla sağlanır.Bu ısı,uranyum atomunun zincirleme reaksiyonu sonucu elde edilir.Bu reaksiyon kontrollü bir şekilde yapılır.Nötronların sürati önce modülatörden geçirilerek yavaşlatılır ve böylece diğer çekirdekleri parçalamaları kolaylaştırır.Reaktörde açığa çıkan nötronlar emme yeteneği olan kontrol çubukları vardır.Buradan nötronları bırakarak veya çekerek reaksiyonlar kontrol altına alınır.Bölünen uranyumatomları ısı verir.

                Çubuklardan çıkan bu ısı reaktörün çevresini saran gaz tabakası tarafından emilir.Isınan gaz,ısı değiştiricisi de denilen ısı eşanjörüne alınır.Bunlara ısı değiştiricisi de denmesinin nedeni,gazda bulunan ısıyı ufak boruların içindeki suya vermeleridir.Isı eşanjörünün üstündeki su,aşırı ısınma sonucu buharlaştırılır.Bu şekilde oluşturulan buhar sadece yüksek bir ısıya değil,aynı zamanda yüksek bir Basınca da sahiptir.Bu yüksek Basınç ve Sıcak buhar kalın borular aracılığıyla türbinlere yollanıTürbin içinde bulunan pervane basınlı Gazla döner,türbin jeneratöre bağlıdır ve süratle dönünce enerji üretir.Oluşan buhar yeniden ısı haline gelir,su yine buharlaşır.

                Uranyum sadece Su üretmez,radyasyon da üretir ve radyasyon insan sağlığı için son derece zararlı ve tehlikelidir.Bu nedenle reaktör içindeki reakasiyonu dışarıya çıkaramayacak şekilde çelik ve çok kalın betonla örtülüdür.Kontrol odasında herşey büyük bir dikkatle monitörden izlenir.Burada çalışanlar oluşan elektrik enerjisinin büyük bir kentin enerji ihtiyacını karşılayacak kadar olmasını sürekli bir şekilde denetler.

                Atıkların Korunması ve Saklanması

                Sonunda reaktörün içinde yeterli ısıyı üretecek enerji kalmaz. Uranyum atomlarındaki enerji tükenmiştir.Bu çubuklar son derece sıcak hem de taşıdıkları radyasyon nedeniyle tehlikelidir. Bu nedenle özel,kalın muhafazalı yöntemlerle alınırlar.

                Uranyum çubukları soğuyuncaya,radyasyon normal seviyeye gelinceye kadar suyun altında muhafaza edilirler.Zamanı gelince de bunlar kalın muhafazalar içinde dikkatle analizlerinin yapılacağı istasyonlara nakledilirler.Burada yapılan analizler sonucu radyasyon seviyesi yüksek olanlar ayrılır. Radyasyonu normal düzeye inen katı cisimler toprağa gömü- lürken,sıvı denize verilir.Radyasyonu yüksek olanlar,bu amaçla yapılmış özel binalara alınır.Reaktörümüzde uranyum atomlarının bölünmesiyle elektrik üretmeye daha yıllarca devam eder.

                1kg uranyumun vereceği enerjiyi ancak 25ton kömürün yanmasıyla elde edilir.Uranyum çok daha fazla enerji üretebilir ama işlem sırasında sadece %1'i kullanılır.

                Bugün İngiltere'nin elektrik enerjisinin %20'sini ve gelecekte daha çok bu enerjiyi karşılayacak olan uranyum sağlar.
                Nükleer Santrallerin Önemi ve Zararları
                Nükleer santrallerde Atom çekirdekleri parçalanarak enerji sağlanır.Atomun çıkardığ ısı enerjisi yüksektir,ama çıkardığı radyasyon ancak özel binalarda veya kurşun mezarlarda saklanır ve uzun yıllar radyasyon yayar.

                1970'li yıllarda yaşanan petrol darboğazında Nükleer enerjiyle kurtulunmuş ama saklanması da çok pahalı olduğundan talep azalmıştır.

                Ayrıca santraldeki ufak bir sızıntı milyonlarca Canlının radyasyona maruz kalmasına sebep olacaktır.Örneğin;1986 yılında Rusya'da Çernobil Nükleet Santrali'ndeki sızıntıdan 3milyon insan radyasyona maruz kalmış,radyasyon,Karadeniz kıyılarına kadar ulaşmıştır.

                Türkiye'de de 1976'dan beri Akkuyu'da nükller santral kurulması gündeme gelmiştir ama çevre örgütlerinin baskılarıyla ertelenmiştir.Ayrıca 25km açığından geçen Ecemiş Fayı'da burayı tehdit etmektedir.
                çok güzel özetlemişsiniz sayın hocam işte bu sızıntı türkiyede aynısı olmayacaktır, çok dikkat isteyen bir çalışma ortamı olacaktır, ben karşı çıksamda türkiyenin eketirikte, enerjiye ihtiyacı vardır.

                Yorum

                • ssevers
                  Junior Member
                  • 21-01-2008
                  • 329

                  #9
                  Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

                  south park ta güzeldir ben onu daha çok izlerimbeer


                  hıı pardon konu nükleerdi dimi aman konuyu amacından saptırtmayalım. cunuyil buralarda:D

                  valla ucuza enerji olduğu söyleniyor. bence güzel olur. ama rus firmaya verilmesin ihale maazallah onların kötü bir tecrübesi var. türk firmaya da verilmesin çünkü onların da pek tecrübesi yok :D
                  iyi olan kazansın (ihale'de):D
                  Son düzenleme ssevers; 24-09-2008, 22:15.

                  Yorum

                  • delphin
                    Senior Member
                    • 27-12-2005
                    • 15279

                    #10
                    Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

                    Ben diyorumki bende istemiyorum bu Nükleer santralleri çünkü tasarıda olan 1 bölgede bizim burada resmen afedersiniz .ötümüzün yanında şimdi ben diyorum istemiyorum her ilde oylama yapılsın hangi ilde isteyen fazlaysa oraya kurulsun haksızmıyım .

                    Ben Nükleer istiyorum deyipde istemeyen kişilerin kaldıkları yerlere santral yapmasınlar bana katılan varmı .

                    Madem çok istiyorsunuz alın sizin oraya kurulsun sizin vatandaşlar iş imkanı bulsun radyosyonlu yerlerde .

                    Bu nükleer santral çalışırken iyide niyadını 30 yıldan sonra dolduruyor orada bir daha çalışma olmuyor ve komple göümlmesi gerekiyor yani bu gömme işlemide kurma masrafından çok tutuyoruş biizm buralarda bu masrafı kim karşılar bilmiyorum .

                    Yorum

                    • ATmaCA_53
                      Member
                      • 12-11-2004
                      • 1945

                      #11
                      Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

                      Originally posted by delphin View Post
                      Ben diyorumki bende istemiyorum bu Nükleer santralleri çünkü tasarıda olan 1 bölgede bizim burada resmen afedersiniz .ötümüzün yanında şimdi ben diyorum istemiyorum her ilde oylama yapılsın hangi ilde isteyen fazlaysa oraya kurulsun haksızmıyım .

                      Ben Nükleer istiyorum deyipde istemeyen kişilerin kaldıkları yerlere santral yapmasınlar bana katılan varmı .

                      Madem çok istiyorsunuz alın sizin oraya kurulsun sizin vatandaşlar iş imkanı bulsun radyosyonlu yerlerde .

                      Bu nükleer santral çalışırken iyide niyadını 30 yıldan sonra dolduruyor orada bir daha çalışma olmuyor ve komple göümlmesi gerekiyor yani bu gömme işlemide kurma masrafından çok tutuyoruş biizm buralarda bu masrafı kim karşılar bilmiyorum .
                      çok haklısında bu nükleer santralin ne şekilde yararlanabileceğini, zararı ne olup, olmayacağını bakanlık tarafından anlatılması lazım veya medya bunu yansıtması lazım, nükleer santrali doğru bulmasakta gelecek olan elektirik, enerji fiyatlarınada katlanmamız lazım yani şikayet etmemiz lazım, diye düşünüyorum, bide binlerce işçinin işsizlere iş imkanı sağlayacağı için güzel bir gelişme bence.

                      neyse arkadaşlar hadi iyi geceler, hayırlı ramazanlar...
                      Son düzenleme ATmaCA_53; 24-09-2008, 22:56.

                      Yorum

                      • gmteknik
                        Banned
                        • 17-07-2004
                        • 6887

                        #12
                        Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

                        Arkadaşlar...

                        Bu konu ilgi alanımdır nükleer enerji...
                        Ama şu bir gerçek türkiye daha önceden bir çernobil gördü ve hala onun rüyasında....
                        Ve hala o çernobilin kabuslarını yaşıyor....
                        Ama olaya birde madalonun diğer yönünden bakmak lazım... Şu an Türkiyede enerjinin büyük bir bölümünü Doğalgaz santrallerinden karşılıyor... Yani Rusya veya İran vanayı kapatsa güm..... yine enerjinin büyük bir kısmı ise hidrolik santrallerden karşılanıyordu... Ama küresel ısınma diye birşey icat edildi artık, içme suyu bile bulamayacağız.... Türkiyede yenilenebilir enerji kanakları şu anda yok denilecek kadar az çok küçük bir gölgenin enerji ihtiyacını ancak karşılar...
                        Nükleer santralin kurulmasına sadece santral olarak bakmamak lazım... Yanıbaşımızda İran nükleere büyük yatırım yapıyor neden... Askeri araştırmalar yapıyor... Eğer ülkemizde bir nükleer santral kurulursa bunun yanı sıra nükleer tekniğide ülkemize girmiş olacaktır. Olaya birde bu yönden bakmak lazım....

                        Konu ile ilgili bir haber Grubunda çıkan dünya istatistikleri....
                        Dünyada 439 nükleer reaktör varABD, elektrik üretiminin yüzde 19'unu nükleer reaktörlerden karşılıyor

                        24.09.2008 18:48Dünyada toplam 439 nükleer reaktör bulunurken, ABD 104 adetle en fazla nükleer reaktöre sahip ülke konumunda. Bu ül***i 59 adetle Fransa, 55 adetle Japonya ve 31 adetle Rusya takip ediyor.

                        Fransa nükleer reaktörlerden elektrik ihtiyacının yüzde 78'ini, Çin ise sadece yüzde 2'sini karşılıyor.

                        Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (IAEA) göre, küresel nükleer kapasite 1960 yılından 1980 yılının ortalarına kadar hızlı bir büyüme gösterirken, 1986 yılında nükleer reaktörlerden elektrik üretimi küresel çapta yüzde 16'ya ulaştı. Kapasitedeki büyüme daha sonra yavaşladı, ancak nükleer güçten elektrik üretiminin payı sonraki 20 yılda da pek değişmedi.

                        Nükleer endüstri alanında 1990'lı yıllarda teknolojide, idari alanda ve güvenlikte önemli gelişmeler sağlandı, her sanayi alanında olduğu gibi nükleer sanayide de yeni malzemeler, yeni bilgisayarlar ve yeni kalite kontrol yöntemlerinin avantajlarından yararlandı. Çernobil'de 1986 yılındaki nükleer felaketten sonra güvenlik alanında önemli düzenlemeler yapıldı.

                        Ancak bu gelişmelere rağmen küresel elektrik üretiminde nükleer reaktörlerin kullanımı oranı 2006 yılında yüzde 15'e düştü.

                        -DÜNYADA DURUM-

                        Mart 2008 itibariyle dünyada 31 ülkede 439 nükleer reaktör bulunuyor. 439 nükleer reaktörün toplam kapasitesi yaklaşık 372 gigavata (GWe) denk düşüyor. Ayrıca 35 nükleer reaktör inşa ediliyor. ABD 104 adetle en fazla nükleer reaktöre sahip ülke iken, bu ül***i 59 adetle Fransa, 55 adetle Japonya ve 31 adetle Rusya takip ediyor. Rusya'da ayrıca 7 adet nükleer reaktörün inşası sürüyor.

                        Fransa nükleer reaktörlerden elektrik ihtiyacının yüzde 78'ini karşılarken, Fransa'yı yüzde 64,4 ile Litvanya ve yüzde 54,3 ile Slovakya takip ediyor. ABD elektrik ihtiyacının yüzde 19,4'ünü nükleer reaktörlerden karşılarken, Çin ise elektriğinin sadece yüzde 2'sini nükleer reaktörlerden üretiyor.

                        Nükleer enerji alanında düşük ve yüksek olmak üzere iki farklı tahmine dayanan senaryolar bulunurken, ilk senaryoya göre nükleer reaktörlerden elektrik üretiminin 2030 yılında yüzde 25'e, ikinci senaryoya göre ise yüzde 93'e çıkacağı ön görülüyor.

                        Her iki senaryoda gelecek birkaç on yılda nükleer enerjinin gelişmiş ülkelerde ve büyük gelişmekte olan ülkelerde varlığını sürdüreceği ifade ediliyor. İkinci senaryoda, 20 kadar ülkenin daha 2030 yılında nükleer reaktörlere sahip olacağı tahmin ediliyor.

                        -ASYA-

                        Nükleer enerji alanında önemli gelişme kaydeden Asya, inşaat halindeki 35 nükleer santraldan 20'sine ev sahipliği yapıyor.

                        Geçen yıl verilerine göre Hindistan elektriğinin yüzde 2,5'ini nükleer reaktörlerden karşılıyor. Halen 6 nükleer reaktörün inşa edildiği Hindistan, 2022 yılına kadar elektrik enerjisinin yüzde 10'unu ve 2052 yılına kadar ise yüzde 26'sını nükleer reaktörlerden karşılamayı planlıyor.

                        Hindistan gibi enerji talebi hızla artan Çin, nükleer enerji dahil mümkün olan bütün enerji kaynaklarından yararlanma kapasitesini artırmaya çalışıyor. Halen 6 nükleer reaktörün yapıldığı Çin, 2020 yılına kadar bu reaktörlerden elektrik üretimini karşılama oranını 5 kat artırmayı hedefliyor. Buna rağmen Çin'in enerji talebi o kadar hızlı artıyor ki 2020 yılına kadar elektrik üretimin sadece yüzde 4'ünü karşılıyor durumda olacak.

                        Japonya 55 nükleer reaktör işletiyor. Halen bir nükleer reaktörün inşaatının sürdüğü Japonya, 2006 yılında yüzde 30 olan nükleer reaktörlerden elektrik üretimini 2020 yılından önce yüzde 40'a çıkarmayı amaçlıyor.

                        Güney Kore'de 20 nükleer reaktör bulunuyor. Üç adet nükleer reaktörün inşaatının devam ettiği Güney Kore, elektriğinin yaklaşık yüzde 40'ını nükleer santrallerden karşılıyor.

                        -AVRUPA-

                        Rusya'da 31 nükleer reaktör bulunurken, 7 adet nükleer reaktörün inşaatı sürüyor. Geçen yıl verilerine göre, Rusya elektriğinin yüzde 16'sını nükleer reaktörlerden karşılıyor.

                        Avrupa'nın geri kalanında 167 reaktör bulunuyor ve 6 adet nükleer reaktörün inşaatı devam ediyor. İngiltere'de ise 19 nükleer santral bulunuyor.

                        Baltık ülkeleri Polonya ile birlikte Litvanya'ya 2015 yılına kadar nükleer santral kurmak için prensipte anlaşmış bulunuyorlar.

                        -AMERİKA KITASI-

                        ABD 104 adet nükleer reaktörden ülkenin elektrik üretiminin yüzde 19'unu karşılıyor.

                        Kanada ise 18 nükleer santralle elektriğinin yüzde 16'sını üretiyor.

                        Arjantin, Brezilya ve Meksika'da 2'şer adet nükleer reaktör bulunuyor. Arjantin'de ayrıca bir nükleer reaktör daha inşa ediliyor.

                        -AFRİKA VE DİÐERLERİ-

                        Afrika kıtasında nükleer reaktör işleten tek ülke Güney Afrika. Güney Afrika'da 2 nükleer reaktör bulunuyor. Bu arada İran, Buşehr kentinde bir nükleer reaktörün inşaatını sürdürüyor.

                        Ayrıca Endonezya, Mısır, Ürdün ve Vietnam nükleer santral kurma olasılığı üzerinde düşünüyor.

                        -DÜNYADA NÜKLEER REAKTÖRLERİN DURUMU-

                        2008 itibarıyla ülkelerdeki reaktör sayısı ve toplam kapasite şöyle:


                        ÜLKE ADI ÜNİTE SAYISI TOPLAM MweELEKTRİK ÜRETİMİNDE NÜKLEER ENERJİNİN PAYI (2007 Yılı Yüzde Olarak)
                        ABD 104 100582 19,4
                        Almanya 17 20470 27,3
                        Arjantin 2 935 6,2
                        Belçika 7 5824 54,1
                        Brezilya 2 1795 2,8
                        Bulgaristan 2 1906 32,1
                        Çek Cumhuriyeti 6 3619 30,3
                        Çin 11 8572 1,9
                        Çin Tayvan 6 4921 ...
                        Ermenistan 1 376 43,5
                        Finlandiya 4 2696 28,9
                        Fransa 59 63260 76,9
                        Güney Afrika 2 1800 5,5
                        Hindistan 17 3782 2,5
                        Hollanda 1 482 4,1
                        İngiltere 19 10222 15,1
                        İspanya 8 7450 17,4
                        İsveç 10 9014 46,1
                        İsviçre 5 3220 40,0
                        Japonya 55 47587 27,5
                        Kanada 18 12589 14,7
                        Güney Kore 20 17451 40,0
                        Litvanya 1 1185 64,4
                        Macaristan 4 1829 36,8
                        Meksika 2 1360 4,6
                        Pakistan 2 425 2,3
                        Romanya 2 1300 13,0
                        Rusya 31 21743 16,0
                        Slovakya 5 2034 54,3
                        Slovenya 1 666 41,6
                        Ukrayna 15 13107 48,1
                        Toplam 439


                        Buda başka bir muammma....

                        Dünya Nükleer Enerjiyi neden terkediyor


                        Nükleer Enerji Sonu Olmayan Bir Yoldur

                        Uranyum kısa bir süre sonra tükenecek, peki ya sonra?
                        Kaynağı sınırlı olan fosil yakıtlar gibi Nükleer enerji de sonu olmayan bir
                        yoldur. Çünkü nükleer santrallerde kullanılan uranyum doğada çok az miktarda
                        bulunan bir maddedir. Bu problemi çözmek için ortaya atılan, nükleer
                        atıklardan tekrar hammadde kazanmayı öngören teknolojik projeler ise teknik
                        ve ekonomik nedenlerden dolayı uygulanır duruma getirilemiyor. Birkaç on yıl
                        içinde atom endüstrisinin yakıtı tükenecek. Belli bir süre sonra uranyumunla
                        beraber petrol ve doğalgaz da tükeneceği için insanlık, enerji ihtiyacını
                        uzun vadede ancak yenilenebilir enerjilerle ve enerji kullanımında gereksiz
                        kayıpları önleyerek karşılayabilecek.

                        Nükleer Enerjinin İklimi Koruma Palavrası

                        Nükleer enerji dünyadaki iklim değişikliklerini durduramaz.
                        Nükleer enerji sektörü, nükleer santrallerin kömür, petrol ve doğalgazın
                        yerine geçemeyeceğini kabul ediyor. 2050 yılı itibarıyla, fosil kökenli
                        enerjinin sadece % 10 unun nükleer enerjiden sağlanması planlansa bile,
                        yaklaşık 1000 tane yeni Nükleer santralin kurulması gerekir (şu an dünya
                        genelinde yaklaşık 440 tane mevcut). 1000 yeni santralin kurulması mümkün
                        olsa dahi inşa edilmesi onlarca yıl sürer. Bu kadar çok santral kurulunca da
                        uranyum rezervleri çok kısa sürede biter. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı
                        nın da (IAEA) itiraf ettiği gibi, iklim değişikliğini durdurmak için hızla
                        müdahele etmek gerekiyor ama nükleer enerjinin bu hızla
                        yaygınlaştırılmasının imkânı yok. Dünya iklimindeki olumsuz gelişmeleri
                        durdurmanın çaresi başka: Dünya iklimini korumak sadece yenilenebilir enerji
                        ve bununla bağlantılı olarak enerjinin etkin kullanımı ve enerji tasarrufu
                        ile mümkündür.

                        Nükleer Santraller Nükleer Atık Üretiyor

                        Kim ister böyle bir mirası?
                        Nükleer santraller uranyumu işlerken bunu çekirdek parçalanması yoluyla
                        yüksek radyoaktivite taşıyan nükleer atıklar haline dönüştürüyor. Nükleer
                        atıklar, yaydıkları yüksek dozdaki radyoaktif ışınlar nedeniyle insanlar
                        için hayati tehlike taşıyor. Bu nedenle nükleer atıkların yüzbinlerce yıl
                        boyunca insanlara, tüm canlılara ve bitkilere ulaşamayacak şekilde
                        saklanması gerekiyor. Nükleer santraller, yaklaşık 50 yıldır faaliyet
                        gösteriyor. Ancak bu güne kadar kimse nükleer atıkların nasıl ve nerede
                        nihai olarak saklanabileceğini bilmiyor. Nükleer santrallerin ürettiği
                        yüksek radyoaktivite taşıyan atıkların güvenilir bir şekilde bertaraf
                        edilmesi için dünya çapında bulunmuş tek bir yöntem bile yok. İnsanlık
                        tarihinin çok küçük bir döneminde kullanılabilecek olan nükleer enerji,
                        yarattığı nükleer atıklarla dünya tarihinin çok uzun bir dönemine bela
                        olacak bir miras bırakıyor. Dünya yüzündeki ilk insanlar nükleer santraller
                        kurmuş olsalardı, o santrallerin yüksek radyoaktivite taşıyan atıklarının
                        bugün hâlâ bekçiliğini yapıyor olacaktık.

                        Nükleer Enerji Bir Atom Bombası Fabrikasıdır

                        Nükleer enerji, nükleer silahların yayılmasına zemin sağlıyor.
                        Son yıllarda, atom bombası geliştiren ve imal eden ülkeler, başlangıçta
                        sivil amaçlar taşıyan atom programı yürütüyorlardı. Fakat bu sivil
                        programlar, çoğunlukla askeri amaçları gizlemeye yarıyordu. Sivil programlar
                        yoluyla bu devletler, gerekli teknolojilere ve atom bombası yapmak için
                        gerekli bilgi birikimine ulaştılar. Sonuç: Nükleer teknoloji ihracı ve
                        nükleer teknolojinin yaygınlık kazanması nükleer silahların yayılması
                        riskini de önemli ölçüde arttırıyor.

                        Nükleer Enerji Yalanları

                        Enerji ihtaycının karşılanması için Nükleer santrallere muhtaç değiliz.
                        Nükleer enerjinin önemini vurgulamak için atom endüstrisi, nükleer enerjinin
                        elektrik üretimindeki payına dikkat çekiyor. Oysa nükleer enerjinin, dünya
                        genelinde enerji tüketimindeki payına bakıldığında, insanlığın enerji
                        ihtiyacının karşılanmasında hemen hemen hiç öneminin olmadığı ortaya
                        çıkıyor. 2001 yılında, nükleer elektrik, dünya enerji gereksiniminin % 2,3
                        kadarını karşıladı. Yenilenebilir enerjinin dünya genelindeki ihtiyacın
                        karşılanmasına katkısı halihazırda daha fazla. İnsanlık, nükleer enerjinin
                        sahip olduğu küçük bir paydan rahatlıkla vazgeçebilir. Nükleer kaza
                        riskleri, yüksek radyoaktivite yayan nükleer atıklar ve bunların güvenli bir
                        şekilde saklanmasının getirdiği masraflarda göz önünde tutulursa, nükleer
                        enerjinin kısa bir süre için sürebilecek olan küçücük getirisi hiç de
                        ekonomik olmayacaktır. Nükleer enerji tehlikeli ve gereksizdir.

                        Nükleer Enerji Hayatlarımızla Kumar Oynamaktadır

                        Avrupa reaktör kazası riski: % 16
                        Nükleer santrallerde, teknik eksiklikler ve insan hatalarından dolayı
                        çevreye büyük ölçüde radyoaktif maddelerin yayılmasına yol açabilecek çok
                        ciddi, felaket düzeyinde kazalar olabilir. Resmi "Alman Nükleer Enerji
                        Santaralleri Risk Araştırması Aşama B ye göre, 40 yıldır faaliyet gösteren
                        bir Alman nükleer santralinde reaktör patlaması riski oranı %0,1. Avrupa
                        Birliği ülkerinde, toplam 150 yi aşkın nükleer enerji santrali faaliyet
                        gösteriyor ve dolayısıyla Avrupa da bir reaktör patlama riski % 16 yı
                        buluyor. Bu ihtimal, zarla ilk atışta 6 atma ihtimaline eşittir. Dünya
                        genelinde 440 nükleer santral faaliyette, bu da 40 yıllık bir süre içinde
                        reaktör patlaması riskinin % 40 a çıkması anlamına geliyor. Çernobil
                        faciasınındaki reaktör patlamasının gösterdiği gibi böyle bir kaza
                        neticesinde onbinlerce insanın ölebileceğini hesaplamak gerekiyor.

                        Nükleer Enerjiye Alternatifler

                        Güneş, rüzgâr, su ve organik atıklardan elde edilecek enerji tüm ihtiyacı
                        karşılar.
                        2002 yılında parlamento, Almanya nın enerji ihtiyacının 2050 yılında tümüyle
                        yenilenebilir enerjiden sağlanabileceğini belirten bir plan sundu. Almanya
                        gibi küçük yüz ölçümüne sahip fakat, yoğun nüfusu ve enerji kullanımı olan
                        ve yüksek hayat standartına ulaşmış bir ülke için mümkün olan, her yerde
                        mümkündür. Şu an, dünyada kullanılan toplam enerji miktarından daha
                        fazlasının 2050 yılında sadece yenilenebilir enerjiden elde edilebileceğini
                        enerji sektörü ilgilileri dahi kabul ediyorlar. Dünyanın enerji ihtiyacı,
                        güneş enerjisiyle ısıtma ve elektirik üretme tesislerinden, rüzgâr
                        santrallerinden, barajlardan ve organik atıklardan enerji üreten farklı
                        teknolojilerden karşılanabilir. Aynı zamanda dünayanın enerji ihtiyacındaki
                        artışı sınırlandırmak için enerji kullanımında tasarrufu sağlayan
                        teknolojiler kullanılmalıdır. Güneş enerjisi sektörünün hızla gelişmesi,
                        yeryüzünde sınırlı miktarda bulunan petrol, doğalgaz, ve uranyum gibi
                        hammaddeler için savaşların çıkmasını engellemek yolunda önemli bir adım
                        olacak.

                        Nükleer Enerji Daha Az İş Demek

                        Rüzgâr enerjisi istihdam yaratmakta,nükleer enerjiyi geçti.
                        Nükleer enerji yüksek sermaye, yenilenebilir enerjiler ise yoğun insan emeği
                        gerektiriyor. Almanya örneğinde de görüyoruz ki, 2002 yılında nükleer enerji
                        sektöründe yaklaşık 30.000 insan çalışırken yalnızca rüzgâr enerjisinde
                        çalışan insan sayısı 53.000 i geçiyordu. Genel enerji üretimindeki payı
                        düşük olmasına rağmen, tüm yenilenebilir enerji dalında çalışan toplam insan
                        sayısı 120.000 civarındaydı. Yenilenebilir enerji sektöründe çalışan insan
                        sayısı her gün artıyor. Yenilenebilir enerji sektörü daha da gelişirse,
                        dünya çapında milyonlarca insana iş imkânı sağlanabilir.



                        Yorum

                        • eren511
                          Member
                          • 29-07-2006
                          • 2805

                          #13
                          Konu: Nükleer Santrale Tek Teklif

                          nükleer enerjinin artı ve eksi taraflarını hemen herkes biliyor....
                          bence türkiyede tam bir ihale ortamı oluşturamamış bence bu ihale düşebilir....
                          ilk olarak evet bütün dünya bu enerjiden çekilmeye çalışıyor ama hemde devletler silahlanma adına kullanabiliyor kullanıyor ben inanmıyorum tam vazgeçmiş değil ve vazgeçilmicek gibide görünüyor nükleer santrale sahip ülkeler çok farklı konuma gelebiliyor misal iran pakistan hindistan yani 2 dünya ve 3 dünya ülkeleri bunu güç semboli olrak görebiliyor.1 dünya ülkeleri durumun vahametinde ve çok kontrollü hareket edebiliyorlar ve koordineli bir şekilde bu işleri yürütebiliyorlar kendi aralarında örnek nükleer atık konusunda teknoloji transferi santral kapatımı
                          ülkemize gelicek olursak evet nükleer santralden üretilen elektrik enerjisi ucuz yani az hammadde ile çok ürün çıkarabilirsiniz ancakkk bize gelicek nükleer enerjinin hammaddesi zenginleşirilmiş uranyum dışarıdan gelicek yine dünyanın bile çözmekte güçlük çektiği nükleer atıkların durumu ne olcak ? yani hiç bir şeyi bizden olmucak bir santralin maliyeti işletmesi bize ucuz enerji diye gösterilen nükleer santralin üretim maliyetini geçer mi?
                          bence kamuoyunu iyi aydınlatılması gerekir bana geliyor ki bu santralin kurulumu olduğu kadar da işletimide pahalıya patlıcak....
                          artı ve eksiler tartılmalıdır...
                          biliniyor ki daha türkiye kullanılabilir enerji potansiyelini daha yüzde 80 lere çekememişken bu santral kurulmalımı
                          sanırım hükümet şuan için, bence ilerisi için kaçınılmaz olacak nükleer enerji olayında daha çok bizim coğrafya için stratejik kavramlar üzerinden planlamalarını yapıyor... umarım hayırlı olur ülkemize...

                          Yorum

                          İşlem Yapılıyor
                          X