MİR. 4 - KILIÇDAR 0

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    #91
    Konu: MİR. 4 - KILIÇDAR 0

    TANIMIYORUM DEDİÐİ FİRMADAN 70 BİN DOLAR ALDI !
    Kılıçdaroğlu’nun, Dengir Fırat’a son yönelttiği "Amerikan Raiges’ı tanıyor musun, bu firmadan MENAS’a para geldi mi?" diye yönelttiği sorunun yanıtı, müfettiş raporundan çıktı. MENAS’ın o dönem Yönetim Kurulu Başkanı olan Gürüz’ün "fatura usulsüzlüğü" soruşturmasında alınan ifadesi sırasında "Tanımıyorum" diye ifade verdiği Raiges’ın MENAS’a Kıbrıs üzerinden 70 bin dolar gönderdiği belgelendi.

    MENAS
    ’ın o dönemde yönetim kurulu başkanı olan Abdülkadir Gürüz’ün, resmi soruşturma sırasında gümrük müfettişlerine "Tanımıyorum. İş ilişkimiz yok" diye resmi ifade verdiği Amerikan Raiges Inc. firmasının, Menas’a 70 bin dolar para gönderdiği ortaya çıktı. CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Fırat ile Uğur Dündar yönetiminde yaptığı tartışmanın ardından son basın toplantısında gündeme getirdiği yeni soru olan, "Amerikan Raiges’ı tanıyor musunun, bu firmadan MENAS’a para geldi mi?" sorusunun yanıtı, müfettiş raporunda yer alıyor.

    Gümrük müfettişi Bayram Çolak’ın 6 Aralık 2006’da tamamlayarak Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiği, ancak "zamanaşımı nedeniyle takipsizlik kararı verilen" suç duyurusu raporunda çarpıcı tespitler yer alıyor.

    Ukrayna kuşkulandı

    Ukrayna Gümrük İdaresi’nin Dışişleri Bakanlığı üzerinden Gümrük Müsteşarlığı’na gönderdiği inceleme talebiyle gerçekleştirilen soruşturmada, Ukrayna’nın belgeler üzerindeki kuşkuları incelendi. Ukrayna, Türkiye’ye ilettiği fatura, taşıma belgeleri, TOBB amblemli, mühürlü iki adet menşe şahadetnamesinin incelenmesini isteyerek, bu belgelerin sahteliğinden kuşku duyduğunu bildirdi.

    Raporda MENAS’ın Ukrayna’ya 2003’te yaptığı narenciye ihracatında, ABD’li Raiges’ın MENAS üzerinden gönderdiği narenciyenin Ukrayna gümrüğünde birim değerinin düşük gösterildiği belgelerle saptandı.

    MENAS: İş ilişkimiz yok

    Raporda, MENAS Yönetim Kurulu Başkanı Gürüz’ün Raiges’ı tanımadığına ilişkin ifadesi şöyle yer aldı:

    "Ukrayna Gümrük İdaresi’nin gönderdiği 15 Eylül 2003 ve 6 Aralık 2003 tarihli faturaları tanzim eden olarak gözüken Raiges firmasını tanımadıklarını, bu firmayla iş ilişkilerinin olmadığını... faturanın Amerikan firması adına kesilmiş olmasının sebebinin de bankacılık sistemi ve ödeme açısından kolaylığa dönük olabileceğini..."

    Bu ifadeye karşılık, soruşturma kapsamında müfettişlerin MENAS’tan istediği fatura ve belgelerde, Raiges’in MENAS’a gönderdiği para, şu ifadelerle yer aldı:

    26 Ağustos 2003 kontratı

    "İkinci SWIFT mesajında ise gönderici BKTRUSS33 koduyla, 4 Kasım 2003 tarihinde 69 bin 993 USD’nin Raiges Inc. firmasınca New York’taki Deutsche Bank Trust Company Americas bankası aracılığıyla, Lefkoşe’deki PrivatBank International Banking Unit Nicosia Bankası’nın ödeme emrine istinaden, Türk Ekonomi Bankası’nın Mersin Şubesi’ne MENAS A.Ş. Mersin/TUR*** adına gönderildiğinin ve bu ödemeye ilişkin kontratın 06/02 sayılı 26 Ağustos 2003 tarihli olduğunun belirtilmiş olduğu görülmektedir."

    Resmi evrak sahteciliği

    Gümrük müfettişi Bayram Çolak’ın 6 Aralık 2006’da tamamlayarak Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdiği suç duyurusu raporunda, MENAS’ın Ukrayna’ya 2003’te yaptığı narenciye ihracatında, Raiges’ın MENAS üzerinden gönderdiği narenciyenin Ukrayna gümrüğünde birim değerinin düşük gösterildiği belgelerle saptandı. Ukrayna Gümrük İdaresi’nin Dışişleri Bakanlığı üzerinden Gümrük Müsteşarlığı’na gönderdiği inceleme talebiyle gerçekleştirilen soruşturmada, Ukrayna’nın belgeler üzerindeki kuşkuları incelendi. Raporda yer alan tespitler şöyle:

    Faturalardaki rakam farkları

    ABD’li Raiges Inc. firması, Ukrayna’ya, Fırat’ın MENAS şirketi üzerinden narenciye ihraç etti. Ancak Raiges’in Ukrayna Gümrük İdaresi’ne verdiği fatura ve resmi belgeler ile narenciyeyi Mersin limanından göndermiş gözüken MENAS’ın fatura bilgileri arasında önemli farklar saptandı.

    MENAS’ın Türk gümrüğüne ibraz ettiği 20 Ekim 2003 tarihli ilk faturada, gönderilen malın değeri 91 bin 908 dolar, ürün miktarı 222 bin kilogram olarak görünüyor. Oysa Raiges’in Ukrayna gümrüğüne verdiği 21 Ekim 2003 tarihli faturada malın kıymeti 149 bin 849 dolar, miktarı da 675 bin 950 kilogram gösterildi.

    MENAS’ın 5 Aralık 2003 tarihli ikinci faturada malın değeri 89 bin 585 dolar, miktar 205 bin 250 kilogram olarak görünüyor. Raiges’ın Ukrayna gümrüğüne verdiği faturada tutar 185 bin 363 dolar, miktar 865 bin 761 kilogram olarak yer aldı.

    Mersin Savcılığı’nın takipsizlik kararı verdiği raporda, Ukrayna Gümrük İdaresi’nin Türkiye’ye kontrol edilmesi talebiyle gönderdiği Raiges’ın düzenlediği ve MENAS adına işlem gören ihracat beyannamesi ve faturalardaki bilgilerin, Türk gümrüğüne gösterilen beyanname ve faturalardaki bilgilerle uyumsuz olduğu belirlendi.

    Memur isimleri bile sahteymiş

    Ukrayna gümrüğü ile Türk gümrüğüne ibraz edilen faturalar arasındaki kıymet farkının 58 bin dolar olduğu, Ukrayna’daki gerçek fatura değerinin çok daha yüksek olması gerektiği ifadesi de raporda yer aldı. Raporda ayrıca, "üzerinde TOBB amblemi bulunan ’menşe şahadetnamesi’ (malın kaynağı olan yer) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Zirai Karantina Müdürlüğü’nün mühür ve imzasının, Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenliği’nin mührünün sahte olduğu, Nermin Kurt, DKS denetmeni Ozan Güncan ve Ömer Muku isimlerinin sahte olduğu anlaşılmıştır" denildi.

    Yorum

    İşlem Yapılıyor
    X