Tüm dünyada kriz alarmı

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #16
    Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

    BDDK’nın cevaplarıyla kamuoyuna rahatlatması gereken sorular şöyle;
    1) Yabancı bankaların orijin ülkede kredilendirme oranlarının düştüğü veya banka olarak kriz yaşadığı zamanlarda yatırımlarını çekme ihtimali nedir?
    2) Karlarını ana ül***e hangi kriterler çerçevesinde transfer edebilirler, çekebilirler? Veya Türkiye’de mevduat toplayıp, ana ülkede krediye dönüştürebilirler mi? Bunun önünde ne gibi engeller, düzenlemeler var?
    3) Yabancı sermayeli bankalar mevduat toplamaya devam edip, misafir ülkede kredi musluklarını çeşitli bahanelerle kısabilir mi?
    4) Kriz anlarında topladığı kaynağı nasıl kullandığı ne şekilde denetleniyor?
    5) Orijin ül***e bir vesileyle kaynak aktarılmasının veya gönderebilmesinin önündeki engel nedir? Olay vuku bulduktan sonra orijin ülkede BDDK ne yapabilir?
    Bu sorular da nerden çıktı şimdi?

    AB ülkelerinin bankalarındaki yabancı oranı (ortalama) yüzde 10’un altındayken, bizde bu oranın yüzde kırklara ulaşmasını ‘başarı’ olarak görmüyor muyduk?

    Boşa mı evhamlanıyoruz yoksa... :(

    Yorum

    • black belt
      Senior Member
      • 08-06-2004
      • 6523

      #17
      Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

      Originally posted by anterior View Post
      Bu sorular da nerden çıktı şimdi?

      AB ülkelerinin bankalarındaki yabancı oranı (ortalama) yüzde 10’un altındayken, bizde bu oranın yüzde kırklara ulaşmasını ‘başarı’ olarak görmüyor muyduk?

      Boşa mı evhamlanıyoruz yoksa... :(
      14 nolu mesajdaki alıntıda Yaman hoca (Törüner) olayı çok net izah etmiş..
      ----------------------------------------------------------------
      iktisatçılar hep kötümserdir..tamam..
      fakat bu sefer durum çok ciddi...
      yani önlem almaktan bir zarar gelmez...boşvermişlik (her konuda) ciddi zararlara yol açar...
      evham başka, önlem başkadır...
      Ekonomi en küçük ihmali af etmez... maalesef bu bir demir kanundur ( iktisadın bazı demir=değiştirilemez kanunları vardır)

      başarı ise görecelidir dostum...

      selamlar...

      Yorum

      • emrahbey
        Member
        • 03-06-2008
        • 2145

        #18
        Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

        düşüyoooooooooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !!! :D
        borsa!

        Yorum

        • black belt
          Senior Member
          • 08-06-2004
          • 6523

          #19
          Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

          1929'dan sonraki en büyük şok

          IMF Durum Raporu:" Karşılaşılan tehlikeli finansal şoktan dolayı, dünya ekonomisi önemli bir düşüşe giriyor"

          08.10.2008 16:29



          Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin, 1930'lardan bu yana karşılaşılan en tehlikeli finansal şoktan dolayı, önemli bir düşüşe girmekte olduğunu bildirdi. IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık Güz Toplantıları öncesinde yayımlanan Dünyanın Ekonomik Görünümü raporunda, küresel büyümenin, 2008'de önemli ölçüde yavaşlaması ve mütevazı bir toparlanmanın, ancak 2009'un erken olmayan aylarında başlamasının beklendiği dile getirildi.
          Raporda enflasyonun, enerji ve gıda fiyatlarındaki artıştan dolayı halen yüksek olmayı sürdürdüğü, ancak bunun yumuşamasının beklendiği belirtildi.
          Raporda, "durum, olağanüstü belirsiz ve kayda değer olumsuz risklere maruz. Politikada acil sınav, finansal koşulların istikrara kavuşturulması ve bu arada yavaşlayan bir ortamda ekonomilerin sürdürülmesi ve enflasyonun kontrol altında tutulması" denildi. Bu gelişmeler ışığında, ortalama küresel büyümenin, geçen yılki yüzde 5 rakamından bu yıl yüzde 3,9'a gerilemesinin beklendiği bildirildi. 2009'a ilişkin küresel büyüme de yüzde 3 olarak tahmin edildi.

          ALINTI:
          - EKONOMİ - HABERTÜRK - Türkiye'nin En Büyük İnternet Gazetesi
          Son düzenleme black belt; 09-10-2008, 05:19.

          Yorum

          • black belt
            Senior Member
            • 08-06-2004
            • 6523

            #20
            Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

            1929 Dünya Ekonomik Bunalımı

            Vikipedi, özgür ansiklopedi






            Dorothea Lange'nin Göçmen Annesi; 32 yaşındaki yedi çocuk annesi Florence Owens Thompson üzerinde odaklanarak Kaliforniya'daki yoksul bezelye toplayıcılarını gösteriyor. (Mart 1936)


            1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, 1929'da başlayan (etkilerini ancak 1930 yılının sonlarında tam anlamıyla hissettiren) ve 1930'lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. Buhran, Kuzey Amerika ve Avrupa'yı merkez almasına rağmen, dünyanın geri kalanında da (özellikle de sanayileşmiş ülkelerde) yıkıcı etkiler yaratmıştır.
            Büyük Bunalım en çok sanayileşmiş şehirleri vurmuş, bu kentlerde bir işsizler ve evsizler ordusu yaratmıştır. Bunalımdan etkilenen birçok ülkede inşaat faaliyetleri durmuş; tarım ürünü fiyatlarındaki %40-60'lık düşüş, çiftçileri ve kırsal bölge nüfusunu kötü etkilemiştir.[1] Talebin beklenmedik düzeyde düşmesi nedeniyle madencilik alanı buhranın en fazla etkilendiği sektörlerden biri olmuştur. Büyük Bunalım farklı ülkelerde farklı tarihlerde sona ermiştir.


            1929 Bunalımı temelde Amerika’da borsanın çöküşüne ithaf edilse de; o yıllarda yeryüzündeki ekonomik koşullara, krizin büyüklüğü ve etkisine bakıldığında Büyük Dünya Bunalımı adını almayı hakettiği açıkça görülmektedir. Bunalım dünyada 50 milyon insanın işsiz kalmasına, yeryüzündeki toplam üretimin %42 oranında ve dünya ticaretinin de %65 oranında azalmasına neden olmuştur. 1929 yılına kadar dünyada oluşan diğer krizlere bakıldığında dünya ticaretinin en fazla %7 oranında düştüğü düşünülürse 1929 bunalımının ne derece etkili olduğu tahmin edilebilir.
            Dünyayı bu denli etkileyen büyük bunalımı sebep ve sonuçları ile anlayabilmek için öncelikle I. Dünya Savaşı sonrasında dünyada oluşan ekonomik ve sosyal koşulları göz önünde bulundurmak gerekir.
            I. Dünya Savaşı dolaylı ya da doğrudan tüm dünyayı etkilemekle beraber, savaş sonrasında oluşan dünya tablosundaki en önemli figürler gerek yaşadıkları değişimler gerek dünya ekonomisine etkilerinden dolayı Amerika, İngiltere ve Almanya oldu.
            Savaşa kadar dünyada hegemonik güç sayılan İngiltere, kanayan bir ülke durumuna geldi. Savaş sonrası Amerika’dan alınan borçla yeniden kurulan altın standardıyla değer kazanan pound, İngiliz ihracatının azalmasına sebep oldu. Daha az ihracat daha fazla altının dışa akımına bu da yeniden borçlanmaya neden oldu.
            O yıllarda Almanya ise Amerika’nın savaş sonrasında geri istediği tazminat sorunuyla karşı karşıyaydı. Ekonomisi durma noktasına gelen Almanya, tazminat sorununa çözüm olarak para basmayı denedi. Bu para Amerika tarafından kabul edilmediği gibi Almanya’da hiperenflasyona neden oldu. Daha sonra tazminat sorunu 1924 yılında Amerika’nın önerdiği Dawes Planı ile çözülmeye çalışıldı. Bu planda Amerika Almanya’ya yeniden yapılanması için kredi verecek; yapılanmasını tamamlayan Almanya daha sonra tazminatını ödeyecekti.

            Büyük Bunalım Öncesi Amerikan Ekonomisi

            Amerika ise 1924-29 yılları arasında bir stabilizasyon devresi geçirdi. Edindiği ihracat fazlası ile dünyanın net kreditörü konumuna geldi. Bu esnada ülkede otomobil, yapı, elektrik gibi yeni endüstriler gelişmeye başladı. Yeni gelişen endüstrilere talebin fazla olması borsanın spekülatif olmasına sebep oluyordu. Öyle ki 1928 yılında, Amerika verdiği kredileri New York Borsası için geri çekmek durumunda kaldı.
            1920’lerde borsa dışındaki ekonomik göstergeler oldukça iyi durumdaydı. Üretim ve işlilik oranı yüksekti. Ücretler çok fazla yükselmiyordu ve fiyatlar istikrarlıydı. Bir çok insan hala aşırı derecede fakirdi ancak halkın büyük çoğunluğu hiç olmadığı kadar rahat ve varlıklıydı. Ancak o yıllarda Amerikalılarda minimum fiziksel eforu sarfederek zengin olma isteği hakimdi. İnsanların bu ruh hallerinin ve spekülasyonun ne derece hakim olduğunun kanıtı, 1926 yılında Florida’da meydana gelen gayri menkul patlamasıydı. Bu olay klasik bir spekülatif balonun tüm özelliklerini kendi içinde barındırıyordu.

            Florida Gayrimenkul Spekülasyonu

            Olay şöyle gelişmişti: Floridalılar bölgede kış şartlarının kuzeydeki eyaletlere göre daha iyi olmasına, taşımacılık problemlerinin çözülmüş olmasına dayanarak Florida’daki gayrimenkullerin değer kazanacağını düşündüler. Eyalette Florida’nın bir tatil cennetine dönüşeceği inancı hakimdi. Bu durumda o gün aldıkları toprakların gelecekte birkaç kat değerleneceğini düşünenler hiç de az değildi. Halkın büyük çoğunluğu bu inançla gayrimenkule yatırım yaptı. Ancak 1928 yılının 18 Eylül’ünde hiç hesapta olmayan bir tropik kasırga 400 insanın ölümüne. binlerce evin hasar görmesine ve tonlarca deniz suyunun yatları parçalayıp sokaklara taşmasına neden oldu. Satın alınmış olan gayrimenkuller satılmaya çalışıldı ancak değerinin çok altına bile satılamadı. Bu durum bir spekülatif balonun patlayışıydı.

            Krizin Sebepleri

            Büyük kriz öncesindeki atmosfere bir göz attıktan sonra krizin sebepleri ve gelişimi üzerinde durmak gerekir. Dünyayı etkileyen pek çok olay üzerinde olduğu gibi bu olayın da sebepleri üzerinde çok sayıda araştırmalar ve değişik yorumlar yapıldı ancak bunların genelinde yer alan ortak birkaç sebebi şöyle sıralayabiliriz:
            Birincisi; Amerika’daki şirketlerin mali güçleriydi. 1870li yıllarda Amerika’da irili ufaklı pek çok şirket varken I. Dünya Savaşı’nın getirdiği zorluklar karşısında küçük şirketler birleşmek zorunda kalmış ve savaş sonrasında tekeller oluşturmuşlardır. Öyle ki 1929 yılına gelindiğinde Amerikan ekonomisinin %50’si üzerinde söz sahibi olan holding sayısı 200 kadardı. Bu da tek bir holdingin bile iflasının ekonomiyi sarsmaya yeteceğini gösteriyordu.
            İkinci bir sebep de bankaların kötü yapılanmış olmasıydı. Bankaların sermaye esaslarını, rezerv ve kredi oranlarını belirleyen yasalar yoktu. Örneğin şirketlerin mali tablolarının güvenilirliğini sağlayan yasalar yoktu. Bu yüzden yatırımcı senedini aldığı firma hakkında yeterince bilgiye sahip olamıyordu. Yine ticari bankaları yatırım bankalarından ayıran yasalar da mevcut değildi.
            Üçüncü bir sebebin de, başkan Hoover yönetiminin ekonomi alanındaki tecrübesizliği olduğu söylenebilir. Bu düşüncenin savunucularına göre başkan Hoover yönetimi 20lerde hüküm süren liberal ekonomi anlayışına göre ekonomiye devlet müdahalesi yapmamayı uygun görmüştü. Ancak 29 krizine müdahale etmemenin toplumsal maliyeti çok büyük olmuştu. Daha sonraları başkan müdahaleye karar verdiğinde ise hem çok geç olmuştu hem de müdahale başarılı değildi. Örneğin devlet bütçesini dengelemek için devlet harcamalarını kısması ve vergileri arttırmasının işsizliğe sebep olduğunu ve bunun da insanların satın alma gücünün azalmasına ve fiyatların düşmesine neden olduğu savunuldu. Hükümetin tecrübesizliğinin bir diğer göstergesi de altın standardına bağlı kalmakta ısrar edişiydi. Hükümet altına bağlı olmayan para basmayı reddederek sıkı bir para politikası izledi ve piyasada para bulunmayınca ekonomik faaliyetler durdu, reel sektör küçüldü. Bu da daha fazla işsizlik, daha az gelir demekti.
            Vurgulanması gereken son sebep ise; başta da belirtildiği gibi Amerika’nın dünya üzerindeki net kreditör olmasıydı. Bunun yanında I. Dünya Savaşı sonrası Almanya ve İngiltere’den istediği tazminatların altın olarak ödenmesini talep ediyordu. Ancak yeryüzündeki altın stoğu yetersizdi ve varolan stoğu da zaten Amerika kontrol ediyordu. Bu sebeple de bahsedilen tazminatların ve kredilerin mal ve hizmet olarak ödenmesi denendi ancak bu da Amerika’nın kendi mal ve hizmet sektörünü vurdu. Son çare olarak gümrük duvarları koyma yoluna gidildi ancak bu da yalnızca dış ticareti küçülttü. Sonuçta Amerika hesapsızca vermiş olduğu kredileri geri alamadı.

            Krizin Patlak Verişi: Kara Perşembe

            New York Borsası 1928 yılının başından 29 yılı Ekim ayının başına kadar olan süreçte gittikçe yükseliyor ve yüksek fiyat/kazanç oranı getiriyordu. Ancak 3 Ekim 1929 tarihine gelindiğinde, yukarıda sayılan sebepler doğrultusunda borsanın ilerlemesi durmuş hatta birkaç büyük holdingin hisse senetleri düşmüştü. Bu düşüş 21 Ekim günü yabancı yatırımcıların kağıtlarını ellerinden çıkarmalarıyla hızlandı ve “Kara Perşembe” olarak anılan 24 Ekim 1929 Perşembe günü borsa dibe vurdu. 1929 yılının fiyatlarıyla 4.2 milyar dolar yok oldu. 29 Ekim 1929 gününün fiyatlarına bakıldığında bir yıl öncesinin karının bile sıfırlandığı görülür. 21-29 Ekim 1929 tarihleri arasındaki fark Dow Jones sanayi ortalamasının 328’den 230’a düştüğünü gösterir. Bu süreçte 4.000 kadar banka batmış, binlerce insanın mal varlığı yok olmuştur. Bu insanlar açlığa sürüklendi ve sebze ve meyve yetiştirip satarak yaşamaya çalıştılar. Piyasadaki para bir anda yok olduğu için insanlar ihtiyaçlarını karşılamada takas yoluna giderek bir nevi değiş-tokuş ekonomisine geri döndüler. İnsanlar maddi varlıklarıyla beraber sosyal konumlarını ve ruh sağlıklarını da kaybettiler. Bunalımın etkileri II. Dünya Savaşı’na kadar yaklaşık 10 yıllık bir periyodda devam etti.

            Türkiye'ye Etkileri


            Türkiye 1929 bunalımı karşısında,kalkınmasını sağlayabilmek için ihracat ve ithalatını artırmak zorundaydı,Türkiye Cumhuriyeti bunu sağlayabilmek için çeşitli politikalar izledi.
            Türkiye 1933' de dış ödemelerde uygulamasına başlanan kliring ve takas sistemini uyguladı. Bilindiği gibi, kliring sistemi malını alanın,malını alma ilkesine dayanır. Bu sistemde ithalat ihracata bağlandığından, ihracat teşvik edilmiş olur. Nitekim,Türk Hükümeti mümkün olduğu kadar bütün ülkelerle kliring ve takas anlaşması yapmaya çaba harcadı ve Türkiye ile ticaret ve ödeme anlaşması yapan ülkelerden,ithalata öncelik tanıdı. Ayrıca ihraç mallarının standardizasyonuna önem verilerek ,ihracat bu yönden de teşvik edildi 10 /06/1930 tarih ve 1705 sayılı Kanun ile Hükümete tedbir alma yetkisi verilerek,ihraç edilen fındık ve yumurtadan başlayarak ,ihraç mallarında kalite konturulüne gidildi. Önceleri çeşitli merciler tarafından yürütülen bu iş 1934' te kurulan Türkofis' e devredildi. Ofise,kontrol ve teftiş görevi yanında piyasa araştırmaları yapma uluslar arası ticaret ve ödeme anlaşmalarını hazırlama görevi de verildi.
            Halen dünyada yaşanmış olan en büyük kriz 1929 Krizi’dir. Bu krizin dünyayı en az I. Ve II. Dünya Savaşları kadar etkilediği de açıktır. Büyük bunalımın yol açtığı 1930’lar dünya tablosuna bakıldığında ekonomik krizlerin bazen insanlık tarihini etkileyecek boyutlara varabileceği rahatlıkla görülebilir. Bu yüzden ekonomik krizlere yalnızca ekonomik değil aynı zamanda sosyal hatta politik bir olgu olarak da bakılmalıdır.



            ALINTI ve Ayrıntılı bilgi :


            1929 Dünya Ekonomik Bunalımı - Vikipedi
            Son düzenleme black belt; 09-10-2008, 05:25. Reason: Alýntý:

            Yorum

            • black belt
              Senior Member
              • 08-06-2004
              • 6523

              #21
              Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

              DOPİNGİN ETKİSİ KISA SÜRDÜ

              ABD ve İngiltere'nin hazırladığı paket ve faiz indiriminin piyasalar üzerinedeki etkisi kısa sürdü

              09.10.2008 09:15




              Küresel krizin etkisiyle sarsılan dünya borsalarında dopingin etkisi kısa sürdü. ABD'ni 700 milyar dolarlık paketinin ardından İngiltere hükümetinin hazırladığı 200 milyar sterlinlik destek paketinin yanı sıra faiz indirimi kararları piyasalardaki düşüşü durduramadı.

              Krizin dalgalarının dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya kıyılarını da vurduğu yönündeki gelişmeler, dün borsalara tam bir şok yaşattı. Amerika'nın durgunluğa sürüklendiği endişeleriyle art arda beşinci günü de kayıpla kapatan New York Borsası, Asya ve Avrupa borsalarında yüzde 10'a varan düşüşlere yol açtı. Açılışta yüzde 15'ten fazla değer kaybeden Rus borsasında işlemler cuma gününe kadar durduruldu. 30 bin sınırının altına düşen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda kayıplar yüzde 8'i geçti. Dolar 1,43, Euro 1,95 YTL'ye çıkarken faiz de yüzde 21'i buldu.
              Almanya başta olmak üzere Avrupa borsalarında yaşanan büyük düşüş üzerine dün Amerika, İngiltere, İsviçre, İsveç, Kanada ve Çin merkez bankaları, faiz indirimine gitti. Bu, dünya borsalarında kısa süreli bir toparlanma getirse de, gerilemeyi durdurmaya yetmedi.
              Küresel piyasalardaki şok, Amerikan borsalarındaki rekor düşüşlerin etkisiyle devam etti. ABD borsaları hızla yayılan kredi krizinin ekonomiyi resesyona sürüklediği endişeleriyle art arda beşinci günde de düşüşünü sürdürdü. Dow Jones endeksinin beş günlük düşüşü rekor seviyede oldu. Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin ekonomik büyümeyi etkileyen aşağı yönlü risklerin arttığı uyarısı piyasaları olumsuz etkiledi. Ancak Bernanke faiz oranlarını düşürebileceğinin sinyalini de verdi. Akşam saatlerinde Fed'in şirketlerin kısa vadeli finansman sağladığı ticari menkul kıymet piyasasındaki sıkışıklığın giderilmesi için tedbirler aldığı açıklaması ise borsalarda kısa süren bir yükselişe sebep oldu. Asya borsaları global resesyon ihtimalinin artması ve ülkelerin global resesyona karşı koordine bir karşılık hazırlamamalarının etkisiyle beşinci gün de düşüşünü sürdürdü. Dow Jones endeksi yüzde 5,11, Japonya borsası yüzde 9,38 değer kaybederken Avrupa borsaları da güne sert düşüşle başladı. Almanya Borsası uzun süre sonra ilk kez 5 bin seviyesinin altına inerken, değer kaybı yüzde 7'yi aştı. Rus Borsası'nda günlük düşüş yüzde 15, üç günlük yüzde 32'yi geçince işlemler cumaya kadar tatil edildi.
              Piyasalarda süren küresel krize merkez bankaları el koydu. ABD Merkez Bankası Fed, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere, İsviçre, İsveç, Kanada merkez bankaları ile koordineli olarak faiz indiriminde bulunduklarını açıkladı. Çin Merkez Bankası da eşzamanlı faiz indirimine gitti. Fed, ECB, BOE, İsveç ve Kanada Merkez Bankası gösterge faiz oranını 50 baz puan indirerek, sırasıyla yüzde 1,5, 3,75, 4,5, 4,25 ve 2,5'e indirdi. Diğer merkez bankalarıyla koordineli hareket ettiğini açıklayan Çin Merkez Bankası da senelik banka kredisi faiz oranını yüzde 7,20'den yüzde 6,93'e, bir yıllık mevduat faiz oranını da yüzde 4,14'ten yüzde 3,87'ye indirdi. Fed, yaptığı açıklamada ekonomik aktivitenin zayıflaması ve enflasyon baskısının azalması nedeniyle harekete geçtiklerini belirtti. Finansal piyasalarda artan çalkantının tüketim harcamalarını daha fazla baskı altında bırakmasının muhtemel olduğu da kaydedildi. Merkez bankalarının hamlesi sonrasında borsalardaki kayıplar yerini toparlanmaya bıraktı. Avrupa borsalarında hafif artışlar görülürken İMKB 31 bin puanın üzerine çıktı. ABD vadeli işlem piyasalarında da hızlı toparlanma görüldü. Ancak faiz indiriminin yeterli olmayacağı beklentisiyle Avrupa borsalarındaki kayıplar yeniden yüzde 4'ün üzerine çıktı. ABD borsaları da yüzde 2'yi aşan düşüşlerle aşıldı ve Ağustos 2003'ten beri en düşük düzeye geriledi.

              DÜNYA BORSALARI ÇAKILDI
              Kayıp (yüzde)
              Rusya* 15,02
              Japonya 9,38
              Fransa 6,31
              Almanya 5,88
              İngiltere 5,18
              Brezilya 3,10
              Türkiye 2,50
              ABD (Dow Jones) 2,02
              (*) Hızlı düşüş üzerine Rusya Borsası cuma gününe kadar kapatıldı.


              Alıntı:
              Son düzenleme black belt; 09-10-2008, 09:51.

              Yorum

              • black belt
                Senior Member
                • 08-06-2004
                • 6523

                #22
                Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                İzlanda hükümeti en büyük bankaya da el koydu

                Hükümet daha önce ülkenin ikinci ve üçüncü büyük bankaları olan Landsbanki ve Glitnir'e el koymuştu

                09.10.2008 09:21



                İzlanda Finansal Denetleme Kurumu (FME), yaptığı açıklamada, Kaupthing bankasına el konulduğunu ve ülkedeki bütün mevduatların garanti altında olduğunu bildirdi. Açıklamada, FME'nin kararının, içerde bakancılık operasyonlarının devam etmesini ve mevduatların güvenliğini garanti altına almak için parlamento ve hükümetin amaçlarının sağlanmasında gerekli bir adım olduğu vurgulandı.

                FME, bankanın ülkedeki bütün şubelerinin, çağrı merkezlerinin, otomatik para çekme makinalarının ve internet operasyonlarının olağan çalışmalarını sürdüreceğini de ifade etti.

                İzlanda hükümeti daha önce ülkenin ikinci ve üçüncü büyük bankaları olan Landsbanki ve Glitnir'e el koymuştu.

                ALINTI:

                Yorum

                • black belt
                  Senior Member
                  • 08-06-2004
                  • 6523

                  #23
                  Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                  "Doların yükselmesi bizi endişelendirmiyor

                  "Erdoğan: "Kriz gelip geçici"

                  09.10.2008 00:04



                  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek'i kabul etti.

                  İki Başbakan, karşılıklı olarak heyetleri tanıştırdıktan sonra baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti. Görüşme bitiminde iki Başbakan açıklama yaptı:

                  Bir gazetecinin Bahçeli ve Baykal'ın Kuzey Irak'a tampon bölge kurulması önerisi konusunda sorduğu soru karşısında Erdoğan: "Tampon bölge konusunda değerlendirmeyi yapacak olan TSK'dır. Tampon bölge ifadesini kullananlar ise o bölgeyi bilmiyor.Hakikaten olması gereken bir şeyse bu adımı da atarız'" dedi.

                  Erdoğan, global krizle ilgili bir soruya ise şöyle yanıt verdi: "Dalgalı kur rejiminde yükselmiş olması endişe verici değil. Piyasalarda da endişe verici bir durum yok. İrtibatlarımız devam ediyor. Ekonomiden sorumlu devlet bakanı da ABD'ye gitti. Merkez Bankası heyeti de onlarla birlikte. Kriz gelip geçici. Orada bir dizi toplantıya katılacaklar. Bizde bir sıkıntı söz konusu değil. Geçmişten alınan derslerle dışardakikriz bizde görülmüyor”

                  "YATIRIMCILAR VE BANKACILARIN DİKKATSİZLİÐİ YÜZÜNDEN KRİZ ÇIKTI"

                  Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ise ekonomik krizle ilgili bir soru üzerine de Topolanek, ABD'deki krizin hem yatırımcı, hem de bankacıların dikkatsizliği yüzünden ortaya çıktığını söyledi.

                  Çek Cumhuriyeti için bu krizin ikincil etkileri olacağını belirten Topolanek, ihracat ve büyüme hızının etkileneceğini, ancak büyük bir trajedi beklemediklerini sözlerine ekledi.


                  ALINTI:

                  Son düzenleme black belt; 09-10-2008, 09:53. Reason: ALINTI:

                  Yorum

                  • black belt
                    Senior Member
                    • 08-06-2004
                    • 6523

                    #24
                    Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                    Yabancı bankalardaki mevduat takibe alındı

                    BDDK, denetim elemanlarını seferber etti. Özellikle büyük mevduatlardaki çözülme izleniyor

                    09.10.2008 09:25




                    Küresel piyasaları yangın yerine çeviren mali krizin sıcaklığı Türkiye'de de hissedilmeye başlandı. Ekonomi yönetimi IMF-Dünya Bankası toplantıları için tam kadro ABD'ye gitti. Ankara'da ise tüm mali kurumlarla "anlık bilgi paylaşımı" başladı. Okan Müderrisoğlu'nun Sabah gazetesindeki haberine göre, büyük mevduatlardaki çözülme, yabancı bankalardaki mevduat hareketleri yakından izleniyor. Çek, tüketici kredisi ve kredi kartı geri dönüşlerindeki öncü riskler günlük değerlendirmeye tabi tutuluyor. IMF ile Washington görüşmeleri sonrasında şekillenecek yeni ekonomik programa kadar küresel krize karşı uygulanacak direnç planının ana hatları arasında Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında, "etkin koordinasyon" bulunuyor. Uluslararası piyasalardaki gelişmeler 24 saat esasına göre izlemeye alındı. BDDK, denetim elemanlarını tüm bankalara seferber etti. Bu noktada öncelik, çeşitli AB ülkelerinde kamulaştırılan bankalar. Bu bankaların Türkiye ayağındaki mevduat hareketlerinin seyri günlük olarak takip ediliyor. Tasarruf mevduatına 50 bin YTL'ye kadar devlet güvencesi uygulayan Türkiye, ilk etapta büyük mevduat hareketlerini de yakın izlemede tutuyor. Mevduat kayması halinde, bankalarla görüşülerek gerekirse mevduat güvencesinin kapsamı ve sınırı gözden geçirilecek. Washington görüşmeleri kapsamında IMF ile sürdürülecek yeni programın yol haritası çizilecek.


                    ALINTI:

                    Son düzenleme black belt; 09-10-2008, 09:57. Reason: ALINTI:

                    Yorum

                    • black belt
                      Senior Member
                      • 08-06-2004
                      • 6523

                      #25
                      Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                      Borsa yükseliyor, dolar geriliyor

                      4 gündür sürekli değer kaybeden İMKB toparlanıyor, dolar 1.40 YTL sınırında

                      09.10.2008 10:03



                      Yüzyılın krizi olarak nitelendirilen mali kaostan en ağır yarayı alan borsalar 4 gün üst üste yaşadıkları rekor kayıplardan sonra bugün gelen tepki alımlarıyla hafif toparlanma sinyali verdi.
                      İMKB güne yüzde 1.23 artışla puandan 31 bin 150 başladı.
                      Dün 1.43 YTL'ye kadar yükselen dolar 1.40 YTL'den işlem görüyor. Euro ise 1.92 YTL seviyesinde
                      Altın fiyatları geriliyor. Dün 922 dolara kadar yükselen dolar/ons bugün 887 dolardan işlem görüyor.

                      Yorum

                      • black belt
                        Senior Member
                        • 08-06-2004
                        • 6523

                        #26
                        Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                        28 ülke krizin pençesinde


                        Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, mali krizle ilgili atılacak adımları açıkladı

                        10.10.2008 00:05



                        Küresel mali kriz derinleşirken Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerin “daha kötü günlere" hazırlıklı olmasını istedi. Dünya Bankası Başkanı Zoellick, 28 ülkenin risk altında olduğu uyarısında bulundu. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Batılı ülkeleri vuran finans krizinin, gelecek günlerde gelişmekte olan ülkelerde büyük bunalıma yol açabileceği uyarısında bulundu.
                        Reuters haber ajansının sorularını yanıtlayan Zoellick, küresel mali krizin yayılmakta olduğunu, bunun sonucunda gelişmekte olan ülkelerde, dış ödemeler dengesinde açık, bankacılık krizleri ve şirket iflaslarının görülebileceğini söyledi.
                        Zoellick, küresel mali krizin yanında artan petrol ve gıda fiyatlarının, gelişmekte olan ülkelerde yoksulları daha zor durumda bırakabileceğini söyledi.
                        Dünya Bankası’nın hazırladığı son rapora göre, artan fiyatlar nedeniyle dünya genelinde yetersiz beslenen yoksulların sayısı bu yıl 960 milyona çıkacak. Bu sarsıcı rapor, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin maliye bakanlarıyla hafta sonunda yapacağı zirveye sunulacak.
                        G-20’ler toplanıyor
                        ABD yönetimi, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın hafta sonunda yapılacak yıllık toplantıları çerçevesinde, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G-20 platformunu toplantıya çağırdı.
                        ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, G-20’lerin acil toplantısında, küresel finans krizine karşı atılacak adımların eşgüdümünün ele alınacağını söyledi. G-20 platformunda Türkiye de bulunuyor.
                        Dünyanın sanayileşmiş 7 ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları da yarın Washington’da bir araya gelecek. G-7 grubunda ABD ve Almanya’nın yanı sıra, Japonya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada bulunuyor.

                        ALINTI:
                        28 ülke krizin pençesinde - EKONOMİ - HABERTÜRK - Türkiye'nin En Büyük İnternet Gazetesi

                        Yorum

                        • black belt
                          Senior Member
                          • 08-06-2004
                          • 6523

                          #27
                          Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                          Ülke battı devlet başkanı hastanelik oldu

                          İzlanda küresel mali krizden en çok etkilenen ülke oldu

                          10.10.2008 00:04



                          İflasın eşiğindeki ülke İzlanda Devlet Başkanı Olafur Ragnar Grimsson'a anjiyoplasti yapıldı. Devlet Başkanlığı makamından yapılan açıklamada, Grimssom'a bu hafta başında kaldırıldığı hastanede anjiyoplasti yapıldığı ve kendisine birkaç gün işe gitmemesinin tavsiye edildiği belirtildi. Açıklamada, operasyonun başarılı geçtiği kaydedildi.

                          Ülke battı devlet başkanı hastanelik oldu - EKONOMİ - HABERTÜRK - Türkiye'nin En Büyük İnternet Gazetesi

                          Yorum

                          • black belt
                            Senior Member
                            • 08-06-2004
                            • 6523

                            #28
                            Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                            Çelik kasaya hücum!

                            Parasını bankadan çeken artık kendi evinde saklıyor

                            09.10.2008 09:56




                            İngiltere;de kasa satışlarının, bankacılık krizinin başlamasından bu yana yüzde 25 arttığı, İngilizler;in paralarını, iflas etme ihtimali bulunan bankalarda tutmak yerine evlerinde korumayı tercih ettikleri bildirildi.

                            İngiltere;nin en büyük kasa üreticileri, krizin başlamasından bu yana kasalara olan ilgide büyük artış olduğunu bildirdi.

                            Bankacılık sektöründeki krizin derinleşmesine yönelik işaretleri değerlendiren kasa üreticisi firmaların, noel öncesinde talepte artış bekledikleri de kaydedildi.

                            Kasa satışlarındaki talebin yüzde 25 arttığını kaydeden kasa üreticisi firmalar, müşterilerinden gelen, kasaların evlerinin duvarlarına ya da zeminlerine monte edilmesi isteğine de yetişmeye çalıştıklarını belirtti.

                            Leigh adlı kasa üreticisi firmanın direktörü Russ Reader ';kasalara olan talep artışının nedeni belli. Bankalara olan güven azalmışsa, halkın güvenliği sigorta şirketleri tarafından da kabul ve tescil edilmiş ev kasalarını tercih etmesi doğaldır;; dedi.

                            ALINTI:

                            Yorum

                            • black belt
                              Senior Member
                              • 08-06-2004
                              • 6523

                              #29
                              Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                              Pakete rağmen bankalar batabilir

                              ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, "Finansal kriz heme sona ermeyecek ve önemli sorunlar önümüzde duruyor" dedi.

                              09.10.2008 14:58

                              ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, küresel finansal piyasalardaki ciddi gerilimin sürdüğünü söyledi.

                              Paulson, düzenlediği basın toplantısında, finansal piyasadaki sıkıntının ekonomiyi olumsuz etkilediğini, yönetimin tarihteki en büyük mali sistemi kurtarma planının uygulanması için hızlı hareket ettiğini belirtti.

                              Paulson, ''Mali kurumların batık varlıklarını satın alma programı olsa bile bazı bankalar batabilir. Finansal kriz heme sona ermeyecek ve önemli sorunlar önümüzde duruyor'' dedi.

                              ABD Merkez Bankası (Fed) ile diğer merkez bankalarının dün eş güdüm içinde faiz oranlarını indirmesiyle ilgili olarak da Paulson, ''Bunun, dünyadaki merkez bankalarının, bu zor zamanda küresel ekonomiyi desteklemede gerekli adımları atmaya hazır olduğunu gösterdiğini'' ifade etti.

                              Kurtarma planı yasasının bankacılık sistemine sermaye pompalaması için geniş yetki verdiğine dikkati çeken Paulson, ''Azami etkinlik için, her büyüklükteki mali kurumun sermayesinin güçlendirilmesi dahil bize verilen bütün araçları kullanacağız'' diye konuştu.

                              Gazetecilerin geçen ay yatırım bankası Lehman Brothers'ın batmasına izin verilmesinin hata olup olmadığı sorusuna Paulson, kendisi ve hükümet yetkililerinin başka seçeneği bulunmadığı yanıtını verdi.

                              Paulson, ''Geriye bakıldığında, doğru kararlar aldık. Lehman Brothers için alıcı yoktu'' dedi.

                              ALINTI:
                              Pakete rağmen bankalar batabilir - EKONOMİ - HABERTÜRK - Türkiye'nin En Büyük İnternet Gazetesi

                              Yorum

                              • black belt
                                Senior Member
                                • 08-06-2004
                                • 6523

                                #30
                                Konu: Tüm dünyada kriz alarmı

                                Berlusconi: UniCredit'de sorun çözüldü

                                İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, hisselerini satmamalarını istedi

                                09.10.2008 16:48


                                İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İtalya'da bankalar arasında sadece UniCredit'de sorun olduğunu, onun da çözüldüğünü söyledi.

                                Berlusconi, bankalara sermaye enjekte etmeyi de içeren ve dün açıklanan önlemler sonrasında düzenlediği basın toplantısında, İtalyanlar'dan hisselerini satmamalarını isteyerek, hisse fiyatlarının 18-24 ay içinde tekrar iyileşebileceğini ifade etti.

                                Yorum

                                İşlem Yapılıyor
                                X