Komutandan baskının detayları

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • emrahbey
    Member
    • 03-06-2008
    • 2145

    Komutandan baskının detayları


    Komutandan baskının detayları
    Genelkurmay İkinci Başkanı'nın ağzından Aktütün baskınının perde arkasında yaşananlar.

    Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hasan Iğsız'ın dün basını bilgilendirmek amacıyla Genelkurmay Başkanlığı İnönü Salonu'nda verdiği brifing baskınının perde arkasında yaşananları da gözler önüne serdi.
    Iğsız'ın saldırı anı ile ilgili açıklamaları:
    Doçka'lı saldırı
    Aktütün coğrafya olarak Şemdinli'nin en batı ucunda, sınıra bitişik, 73 haneli bir köydür. Köyün hemen yakınında jandarma sınır bölüğümüz bulunmaktadır. Bölge Irak'a geçiş bölgelerinden biridir ve en önemlilerindendir. İkinci Ordu kapsamında bölgede 865 adet böyle geçiş noktası vardır. Olaydan bir gece önce Bayraktepe'de hareketlilik fark edilerek jandarma özel timi, o gün sabah saat 5.00'de bölgeye gönderilmiştir. Olay günü öğleden sonra Bayraktepe'deki unsurlarımıza Irak'tan Doçka uçaksavar ve havan toplarıyla saldırı yapılmıştır. Çok yoğun ateş açılmıştır.
    62 asker vardı
    Bayraktepe'deki unsurlarımız kayalıklar üzerine taşlarla yapılmış mevzilerdir. Bayraktepe'de 62 asker var. Toprak kazma imkanı yoktur. Havan toplarının ateşiyle bu mevzilerde yıkılmalar olmuştur ve 13 askerimiz havan şarapneliyle burada hayatını kaybetmiştir. Dağ komando tugayından bir komando bölüğü de Bayraktepe'ye sevk edilmiştir. Saldırı sırasında Bayraktepe'de 6 lider konumundaki personelden biri şehit düşmüş, 4'ü yaralanmıştır. Bayraktepe'ye sevk yapılana kadar kısa süre idare yönünden sorun yaşanmıştır. Takviye bölüğü akşama doğru oraya ulaşmıştır ve olay kontrol altına alınmıştır.
    Planları bozuldu
    Saldırıda ilk isabet alan termal kamerayı kullanan askerimiz olmuştur. Saldırıların öğleden evvel başlamasının örgütün tercihi olduğunu düşünmüyoruz. Özel timin bölgede görevlendirilmesi erken çatışmaya girmelerine neden olmuştur. Örgüt planladığı saati öne çekmek zorunda kalmıştır. Teröristler havanları taşımışlardır, havanlar gece etkili kullanılamaz bu nedenle saldırıyı akşam saatlerine doğru planladıklarını düşünüyoruz. Bu noktada sızmaya da çalışmışlardır ama sonuç alamamışlardır. Bayraktepe'de sıcak takip oldu. Oldukça yakın mesafeden şiddetli çatışmalar meydana gelmiştir.
    2 kayıp şehit olabilir
    15 şehidin verildiği Bayraktepe'deki direnişte en ufak bir zaafiyet yaşanmamıştır, şehitlerimiz kahramanca mücadele ederek vazifelerini yerine getirmişlerdir. İki uzman erbaşımıza halen ulaşılamamıştır. Aramalara devam edilmektedir. Arama yapılan bölge kayalıklar ve uçurum. Şehit olduklarını düşünüyoruz. Çünkü kaçırılmanın emareleri olurdu, bir emare yok. Yaralanarak düşmüş olabilirler. Emniyetli tarama sürüyor. Şehitlerimizin 6'sı özel harekát timindendir.
    Aktütün uygun değil
    1990'lı yılların başından itibaren baskına uğrayan ve şehit veren karakolların taşınması mali koşullar nedeniyle gecikti. Aktütün'ün taşınma kararı 2007'de verildi. Bu karakol geçmişte, kaçakçılıkla mücadele için düşünülmüştür. Bu nedenle de tabana yapılmıştır. Buradan terörle mücadele yaparken tepeleri ayrıca kontrol etmeniz gerekmektedir. Aktütün karakolunun bulunduğu yer bu açıdan uygun değildir. Aktütün çok dar bir bölgededir ve tamamen mahkûmdur. Bu nedenle Beçar tepesine taşımak için inşaat faaliyeti sürmektedir. Bir yıl sonra tamamen taşınacaktır. Ancak bu Bayraktepe savunmasından vazgeçileceği anlamına gelmez. Derecik Üçgenindeki beş ayrı karakolun yeri taşınacaktır. Bunlar Samanlı, Yeşilova, Umurlu, Aktütün ve Alan karakollarıdır."
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR
    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Komutandan baskının detayları

    Baskının detaylarına gerek yok, bu konularda kimse şeffaflık da beklemiyor. Asker onlar ... olayların içerisinde olan ve aktif mücadele içerisinde olan onlar ...

    Herkesin istediği ve beklentisi şudur ki, bu baskınlar olmasın, sonlansın, fırsat verilmesin .... artık bu şehitleri vermeyelim.

    Askerden hiçbir açıklama beklemiyor ve istemiyoruz, Türk halkının onlara güvenlerinin gereklerini yapsınlar, tedbirler alsınlar, maddi sorunlarla, teknik imkansızlıklarla, bu şehitlerin verildiği açıklamaları yapılmasın, ..... zaafiyetler olmasın ...

    Bizlerin onlara ( askerlere ) işlerini öğretmek veya eleştirmek gibi bir çabası ve amacı yoktur, olamaz da.

    Bu ülke hepimizindir, asker bizim askerimizdir ve güvenimiz de layık olduğu şekilde değerlendirilmelidir.

    Siyasi olarak gerekli kararlılık da vardır ve bu kararlılık uluslararası zeminde de pekiştirilmeli ve gösterilmelidir.

    Askeri ve siyasi kararlılıkla, ciddi yaklaşım ve eylemlerle soruna yönelmek, çözüme ulaşmada etkendir.

    Yorum

    • AYRIMSIZLAR
      Junior Member
      • 16-04-2008
      • 439

      #3
      Konu: Komutandan baskının detayları

      Can alıcı nokta burası...

      İkinci Ordu kapsamında bölgede 865 adet böyle geçiş noktası vardır.
      865 i en az 3le çarparsak (zira geçiş güzelgahları boyunca çevredeki dağlar da tepelerde tutulur )2000den fazla böyle tutulan sakat ama tutulmak zorunda yer olduğu anlamına gelir...

      Dipnot olarak ekleyeyim...

      Yorum

      • Kadim
        Senior Member
        • 30-01-2004
        • 4782

        #4
        Konu: Komutandan baskının detayları

        Baskının detaylarına gerek yok, bu konularda kimse şeffaflık da beklemiyor.
        Sen beklemiyorsun ben beklemiyorum ama kimi fırsat düşkünü hain her fırsatta orduyu karalamak için elinden geleni yapıyor. Halkımızın aklına girmek için sihirli cümleler kullanıyorlar. Askeriyenin bu dönemde halkı bilinçlendirme amaçlı konuşmalarının olumlu etkisi olabilir bence.

        Yorum

        • ybæl©ik
          ADMINISTRATOR
          • 25-01-2003
          • 30775

          #5
          Konu: Komutandan baskının detayları

          Originally posted by Kadim View Post
          Sen beklemiyorsun ben beklemiyorum ama kimi fırsat düşkünü hain her fırsatta orduyu karalamak için elinden geleni yapıyor. Halkımızın aklına girmek için sihirli cümleler kullanıyorlar. Askeriyenin bu dönemde halkı bilinçlendirme amaçlı konuşmalarının olumlu etkisi olabilir bence.
          Dikkat çekmeye çalıştığım nokta verilen önem ve güvenin sonucu olarak eğer söylendiği gibi Türk halkı askeri ile bir bütün ise ve güven de daim ise bu anlamda ben de dahil kimsenin bir açıklama beklemesi sözkonusu değildir. Bu yapılırsa da birileri tarafından malzeme olarak kullanılmaya devam edecektir. Elbette ki şeffaflık olmalıdır ancak zaafiyetlerin açıklanması da bizlere zarar vermektedir.

          Halk askeri şeffaflıktan öte siyasi şeffaflık ve kurumlar arası eşgüdüm, koordinasyon beklemektedir.

          Yorum

          • AYRIMSIZLAR
            Junior Member
            • 16-04-2008
            • 439

            #6
            Konu: Komutandan baskının detayları

            Ybalcik doğru söylüyor...

            Birde açıklamalar yapılırken kurumlar hatayı diğerlerine de atmakta , bu da kurumlara güveni azaltmakta , sonuçta mesela karakolların taşınmasının maddiyatı konusu hem askeriyeye hem de hükümete güveni sarstı... 2 tarafta birşey kazanmadı...

            Halk'a gerçekleri her zaman anlatamazsın , ne kadar ayrıntıya girersen de o kadar açık verirsin sorgulattırır...

            2 cümle açıklama yeterli idi..

            ''Aktütün karakolu bayraktepe mevkinde çıkan çatışmada şu kadar asker şehit olup şu kadarıyda yaralanmıştır ...''

            Nasıl niçin olduğunu kısmen açıkladılar , insanların içine hepten acaba ve şüphe girdi..

            İhmarkarlık olduğu çıktı..
            Bölgenin ne kadar asker silah teknoloji olursa olsun coğrafyası açısından güvenilir olmadığı anlaşıldı...
            Askerin çözümü artık tartışılır ve şüphe edilir oldu...Yani silahlı mücadele ne kadar olursa olsun dağlar kamplar ne kadar vurulursa vurursun pkk nın isterse çok ağır yanıt verebilceği görürdü..
            pkklıları korkutmak için abartılı cümlelerle bbg evi gibi izliyoruzların yalan olduğu anlaşıldı..

            açıklama kısa ve öz olsaydı...belki insanlar bu denli sorgulamıyacaklarıd... hayallerinde sardırıya ,baskına uğramış değil , dağda girilen bir çatışmada öldüklerini düşünecektiler...

            Ne kadar asker ve terörist ölürse ölsün..tek askerin ölümü bile evinde mağlubiyetle eşdeğerdir..dost acı söyler ama pkk o gün ülkemizin askeriyesine gol atıp yenmiştir..

            Gerçek ve doğru haberden yanayım ama bazı şeyleri yanlış anlamayın halk anlayamaz...görmediği , bölgeyi bilmediği için...

            Dediğim gibi isterse 1 milyon askeri olan düzgün coğrafyası olan bir ül***le savaşsanız bu denli bir zor bir savaş gibi olmaz...sadece 2 bine yakın aktif 3 binden fazla pasif elemanı olan bir terör örgütüne o coğrafyada binlerce askere , karakola , silaha , teknolojiye kadar engel olamıyorsun yok edemiyorsun...

            Bırakın sınır dışını içeriyi dahi kurutamıyorsun...ve böyle bir açıklama halkın nezdinde askeriyeyi hepten küçük duruma düşürmektedir..

            G...b. lu 3-5 terörist kısıtlı imkanlarla gündüz sardırıp sana bu denli ağır zarar verebiliyor..

            Ne kadar acıklı değil mi..?

            ve sen bunu halka belli ediyorsun...

            Yorum

            İşlem Yapılıyor
            X