Tiyatro eleştirmenleri onur ödülü

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Tiyatro eleştirmenleri onur ödülü

    Tiyatro Eleştirmenleri onur ödülü D.Gürün’ün


    Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin onur ödülüne İKSV Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Prof. Dr. Dikmen Gürün layık görüldü. Gürün’e ödülü, önümüzdeki günlerde verilecek.



    AA
    Güncelleme: 09:08 TSİ 31 Ekim 2008 Cuma




    AA



    İSTANBUL - Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO’ya bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi (TEB), “2008 Onur Ödülü”nün, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Prof. Dr. Dikmen Gürün’e verilmesini kararlaştırdı.
    İKSV’den yapılan açıklamada, Gürün’e ödülün, tiyatro dünyasına katkıları, alanındaki başarıları ve topluma karşı sorumlu bir akademisyen, yönetici ve eleştirmen kimlikleriyle yaşamı boyunca tiyatro dalında üzerinde yürüdüğü tutarlı çizgisini sürdürmesinden dolayı verilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

    Açıklamada, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi’nin tüm üyelerine açık bir oylama sonucu ödüle layık görülen Prof. Dr. Gürün’ün, yıllardır Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin direktörü olarak dünya tiyatrosunun belli başlı topluluklarını ve yorumcularını sanatseverlerle buluşturması, yerli tiyatro toplulukları ve sanatçılarını dünyaya tanıtmayı amaçlayan çalışmaları, genç tiyatrolara yeni açılımlar sağlaması, ortak yapımlarla uluslararası ilişkileri güçlendirecek zeminler oluşturması ve her geçen yıl çıtasını yükselten İstanbul Tiyatro Festivali’ni dünyanın saygın festivalleri arasına sokmasının da bu ödülü almasının gerekçeleri arasında yer aldığı kaydedildi.

    Açıklamaya göre, ABD’de tiyatro üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayıp Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde doktorasını yapan Dikmen Gürün, 1992 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün kuruluş ve gelişim aşamasında görev aldı. 1997’de bölüm başkanı olan Gürün, pek çok öğrenci yetiştirdi, yurt dışında çeşitli staj olanakları ve belli başlı üniversitelerin tiyatro bölümleriyle değişim programları gerçekleştirdi.

    Gürün, genç meslektaşlarının yanında durarak onların uluslararası eğitim programlarına, konferans ve festivallere katılmalarını destekledi.

    “Tiyatro Yazıları” adlı kitabının yanı sıra uluslararası bilimsel toplantılarda Türkiye’de tiyatronun gelişimine yönelik sunumlar yayımlayan Prof. Dr. Dikmen Gürün, halen “Eleştirilerle Türk Tiyatrosu” adlı kitabı üzerinde çalışıyor.

    Başta Cumhuriyet Gazetesi olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde tiyatro eleştirileri yazmaya devam eden Prof. Dr. Dikmen Gürün, 1993 yılından bu yana İKSV’de Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Direktörlüğü’nü de yürütüyor.

    Prof. Dr. Gürün’e ödülü, önümüzdeki günlerde verilecek.
İşlem Yapılıyor
X