İthal damar

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    İthal damar

    İthal damar sayesinde yürüyecek

    A.A

    Şanlıurfa'da sol bacağında ağrı hisseden ve yürüme güçlüğü çeken hasta, ABD'den ithal edilen sığır damarının ameliyatla bacağına yerleştirilmesiyle sağlığına kavuştu.

    Serbest çalıştığı öğrenilen evli ve 3 çocuk babası 41 yaşındaki Aziz Mermerkaya, 16 yıl önce sol bacağının damarlarındaki tıkanma nedeniyle ameliyat edildi.

    Bacağına suni damar takıldıktan birkaç yıl sonra varis ameliyatı da olan Mermerkaya'nın bacağında geçen yıldan bu yana oluşan ağrılar, hastanın yürüme güçlüğü çekmesine neden oldu.

    Bir süre ilaç tedavisi gören ancak bacağındaki ağrılar zaman zaman nükseden Mermerkaya, birkaç gün önce Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'ne müracaat etti.

    Tetkiklerin ardından anjiyo yapılan Mermerkaya'nın suni damarlarının işlev görmediğini belirlendi.Vücuttaki toplardamarların varis ameliyatında alındığını fark eden doktorlar, yeniden suni damar nakletmenin hastanın aynı sıkıntıları yaşamasına yol açabileceğini belirledi.

    Bilimsel araştırmalarda insan vücuduna çabuk uyum sağladığı belirlenen, yurt dışında sıkça kullanılan “sığırın meme atar damarı”nın hastanın bacağındaki suni damarla değiştirilmesine karar verildi.

    SIÐIR DAMARI İÇİN İHALE

    Durumu hastane başhekimi Opr. Dr. İdris Ahmet Çakır'a anlatan kalp ve damar cerrahisi bölümünde görevli doktorlar Fahri Hayri Atlı ile Mustafa Kemal Avşar, ameliyat için yurt dışında bazı sağlık merkezlerince bu tarz durumlar için hazırlanan sığır damarı ithal edilmesi gerektiğini bildirdi.

    Bunun üzerine ihale açan hastane yönetimi, bir şirket aracılığıyla ABD'den 10 günde, bir solüsyon içinde, istenilen damarı getirtti.
    40 santimetre uzunluğundaki damar, yaklaşık 2,5 saat süren ameliyatla hastanın kasığıyla dizi arasındaki bölüme yerleştirildi.

    “ŞANLIURFA'DA HER TÜRLÜ AMELİYAT YAPILABİLİYOR”

    Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Fahri Hayri Atlı, hastanın ithal sığır damarını kendi damarı gibi uzun süre kullanabileceğini, bu damarın vücutta tıkanmaya neden olmayacağını söyledi.

    Mermerkaya'nın daha önceki ameliyatlarında vücudundaki yedek damarların kullanıldığını ifade eden Atlı, yeniden suni damar yerleştirmenin bazı sıkıntılara yol açabileceği endişesiyle böyle bir karar aldıklarını kaydetti.

    Hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve damarın vücuda uyum sağladığını bildiren Atlı, “Hastamız birkaç günde taburcu edilebilecek duruma gelir” dedi.

    Dr. Mustafa Kemal Avşar da zor bir ameliyat gerçekleştirdiklerini belirterek, “Urfa'da her türlü ameliyatın yapılabildiğini herkesin bilmesini istiyoruz” diye konuştu.

    Aziz Mermerkaya ise son dönemlerde ayağındaki ağrıların iyice arttığını, adım atmakta zorlandığını ifade ederek, ameliyatın ardından kendini çok iyi hissettiğini söyledi.
    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor
X