İşte yeni ekonomik paket

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ATmaCA_53
    Member
    • 12-11-2004
    • 1945

    İşte yeni ekonomik paket

    Hükümetin küresel malî krizin etkilerini azaltmak için hazırladığı yeni ekonomik paketin ayrıntıları netleşmeye başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hindistan dönüşü açıklaması beklenen paket ile halen 50 bin Yeni Türk Lirası (YTL) olan banka mevduatına garanti sınırı 100 bin YTL'ye çıkarılacak.


    Böylece bankalardaki toplam mevduatın yaklaşık yüzde 70'i devlet garantisi altına alınmış olacak. IMF desteğinin de alınacağı pakete göre, İşsizlik Sigortası Fonu etkin olarak kullanılacak.

    Vatandaşın işini kaybetmesi ve iş sahibinin iflas etmesi durumunda sözleşmeyi yenileme, iki yıl dondurma veya tamamen iptal etme gibi düzenlemeler getirilecek. İşsizlik maaşı alma süresi bir yıla çıkarılırken, kamu alımlarında tümüyle yerli ürün kullanılması sağlanacak.




    Eximbank aracılığıyla ihracatçıya 1 milyar dolarlık ilave kredi kullandırmayı amaçlayan hükümet, kira sertifikası aracılığı ile Körfez ülkelerinden fon temin edecek. Buradan gelmesi planlanan rakam ise 1 milyar YTL. Yıl sonunda sona erecek Teşvik Yasası'nın yerine getirilmesi planla-nan bölgesel ve sektörel teşvikler bir an önce uygulamaya geçirilecek. Hindistan gezisine katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın verdiği bilgilere göre, paketle birlikte bankaların kullandırdığı kredilerden alınan Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) da düşürülecek. Böylece konut ve otomobil kredilerinin maliyeti azalacak. Bankaların teminatsızlık sebebiyle uygun kredi kullandırmaması durumunda Kredi Garanti Fonu sistemine işlerlik kazandırılacak.

    Bankalardan kredi kanallarını açık tutmaları ve kredileri geri çağırmamaları istenecek. İşsizlik Sigortası Fonu etkin olarak kullanılacak. Vatandaşın işini kaybetmesi ve iş sahibinin iflas etmesi durumunda sözleşmeyi yenileme, iki yıl dondurma veya tamamen iptal etme gibi düzenlemeler getirilecek.
    İşsizlik maaşı alma süresi bir yıla çıkarılırken, kamu alımlarında tümüyle yerli ürün kullanılması sağlanacak. Eximbank aracılığı ile ihracatçıya 1 milyar dolarlık ilave kredi kullandırmayı amaçlayan hükümet, kira sertifikası aracılığı ile Körfez ülkelerinden fon temin edecek. Buradan gelmesi planlanan rakam ise 1 milyar YTL. Yıl sonunda sona erecek Teşvik Yasası'nın yerine getirmesi planlanan, bölgesel ve sektörel teşvikler bir an önce uygulamaya geçirilecek. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve KOBİ'lere yeni kaynaklar getirilmesi planlanıyor. Reel sektörü rahatlatması beklenen desteklere önümüzdeki çarşamba toplanacak olan Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilmesi bekleniyor.

    Ekonomiyi canlandırmak amacıyla hazırlanan yeni pakette yurtdışı finansman kaynaklarının da etkin bir şekilde kullanılması planlanıyor. Buna göre Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası kaynaklarından, düşük maliyetli, uzun vadeli ve uygun şartlarda kaynak sağlanarak, KOBİ'lere kullandırılacak. Avrupa Bankası'ndan gelecek yıl toplamda 200-250 milyon Euro'luk bir kaynak sağlanması hedefleniyor. Ayrıca KOBİ'lerin finanse edilmesine yardımcı olmak amacıyla, Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kaynakları ağırlıklı olarak kullanılacak. AYB, gelecek yıl için 2,2 milyar Euro kredi kullandıracak. Yine KOBİ'lerin finansmanı için Dünya Bankası'ndan 150 milyon dolarlık proje kredisi sağlanacak. İç pazarın kuvvetlendirilmesi için çalışmalar yapıldığını aktaran Sanayi Bakanı Çağlayan, ihracatta yeni pazar desteğinin de önemine vurgu yaptı. KOSGEB'i daha da güçlendireceklerini dile getirdi.

    Başbakan Erdoğan, Hindistan gezisine çıkmadan bir gün önce gece yarısı ekonomi bakanlarını Subayevleri'ndeki evine çağırarak paketle ilgili son talimatları vermişti. Erdoğan, paket hazırlığını ilk kez uçakta telaffuz etti. Reel sektörü canlandırmaya yönelik bir paket hazırlığında olduklarını belirten Erdoğan, hazırlıkların sürdüğünü ve Hindistan dönüşünde yeni adımların atılacağı bilgisini verdi. Yurtdışındaki paraların Türkiye'ye getirilmesine ilişkin yasanın çıkarıldığını hatırlatan Erdoğan, "Yasayı çıkardık işi sağlama aldık, hiçbir endişeniz olmasın. Getirin ister reel ister finans sektöründeki şirketlerinize bunları enjekte edin. Dolayısıyla bu işi rahatlatalım." çağrısında bulundu. Aynı şekilde iç piyasa için de yasalarla teminat getirildiğini vurgulayan Başbakan, şunları aktardı: "Bazı adımlar daha atacağız.

    Arkadaşlarım gerekli çalışmaları ben dönene kadar yapacaklar. Ama bizim elimizde de sihirli bir değnek yok. Biz kalkıp da bütün kuruluşlarımızı abad edeceğiz diye bir şey söz konusu değil. Herkes yine programını ciddi, kararlı bir şekilde yürütecek. Reel sektörümüzün de finans sektörünün de arkasında, yanındayız. Ama hiçbir zaman tehdit unsuru olarak bunu kendileri için bir fırsata dönüştürme gayreti içine girmemeli. Girerlerse de o zaman karşılarında bizi bulurlar. Bunu açıkça söylüyoruz."

    Başbakan da YouTube'a giriyormuş
    Hindistan'a gidiş yolunda uçakta gazetecilerle Başbakan Erdoğan arasında 'YouTube' diyaloğu yaşandı. Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın 'çarşaflı kadınlara parti rozeti takmasını değerlendirirken, YouTube'a girdiğinden bahsetti. Erdoğan, "Eğer youtube'a bir girerseniz aynı partinin bazı toplantılarında maalesef bırakın çarşaflıyı başörtülülerin dahi oralara nasıl sokulmadığının onlara karşı nasıl bir mücadele yürütüldüğünün belgeleri elimizde var." deyince bir gazeteci erişimi mahkeme kararıyla engellenen video paylaşım sitesi YouTube'a girilemediğini hatırlattı. Erdoğan bu sefer, "Ben giriyorum siz de girin." diye karşılık verdi. Gazetecinin 'dolanarak mı girelim' sözünü önce 'Tabii' sözüyle tasdik eden Başbakan, daha sonra Youtube sitesine girişin önündeki engelin kaldırılması için çalıştıklarını aktardı. Erdoğan'ın heyetinde işadamlarının yanı sıra Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve milletvekilleri de yer alıyor. Osman Ünalan, Yeni Delhi, Cihan
    Gandhi'nin yakıldığı yeri ziyaret etti


    Erdoğan, Hindistan temaslarına Başbakan Manhoman Singh'i ziyaret ederek başladı. Başbakan ve eşi Emine Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı girişinde atlı askerler eşlik etti. Erdoğan ardından Hindistan'ın bağımsızlık mücadelesinin simge ismi Mahatma Gandhi'nin yakıldığı Raj Ghat'ı ziyaret etti. Erdoğan çifti, alana geldiğinde geleneklere uyarak ayakkabılarını çıkarıp gezdi. Emine Erdoğan ise terlik giydi. Raj Ghat'a asılı olan Gandhi'nin eserinden alıntı 7 felsefesini içeren bir bez afiş Başbakan Erdoğan'a hediye edildi. Erdoğan kendine hediye edilen Gandhi'nin felsefelerini ilgiyle okudu. Afişin üzerinde "prensipsiz politika, çalışmadan zenginlik, ahlaksız ticaret, vicdansız zevk ü sefa, karaktersiz eğitim, insanlık dışı bilim, feda etmeden tapmak" ibareleri yer alıyor. Başbakan Erdoğan ardından Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee ve Cumhurbaşkanı Pratipha Patil'le ayrı ayrı görüştü. Türk-Hint İş Forumu'nda konuşan Erdoğan, Hintli işadamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya davet etti.
    Hindistan'ın petrolü Türkiye'den gidecek


    Başbakan Erdoğan, kalabalık bir işadamı heyetiyle Hindistan'a çıkarma yaptı. 1,2 milyar nüfusa sahip Hindistan'la ilişkileri geliştirmek isteyen Türkiye'den bu ül***e Başbakan düzeyinde en son ziyaret 7 yıl önce Bülent Ecevit tarafından yapılmıştı. 4 gün sürecek gezinin ilk gününde Hindistan cumhurbaşkanı, başbakanı ve dışişleri bakanı ile görüşmeler yapan Erdoğan'ın gündeminde karşılıklı yatırımların artırılması ve enerji işbirliği yer aldı. Samsun-Ceyhan Boru Hattı'ndan gelecek olan petrol, Ceyhan'dan İsrail'e oradan da Kızıldeniz'e giden hatta akıtılacak. Petrolün ilk etapta tankerlerle daha sonra da Kızıldeniz'den kurulacak hatla Hindistan'a taşınması konusunda mutabık kalındı. Hindistan, Türkiye'nin nükleer enerji tedarikçi grubu arasına alınırken, serbest ticaret anlaşması için çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Bilişimde öncü olan Hindistan'la işbirliği de hedefleniyor. Geçen yıl 2,6 milyar dolara yükselen iki ülke arasındaki ticaretin bu yıl 3 milyar doları aşması bekleniyor. 2010'da hedeflenen rakam ise 6 milyar dolar.
    Erdoğan: Rifat yine ipe un serdin, 1,3 milyon kişiyi işe almadın


    İşte yeni ekonomik paket -  ZAMAN GAZETESİ [İnternetin İlk Türk Gazetesi]
  • necatikaya
    Member
    • 20-12-2005
    • 1066

    #2
    Konu: İşte yeni ekonomik paket

    YarasaSpor arkadaşım, hangi ekonominin paketi.Hangi ekonomiden bahsediyorsun.Millet kışı nasıl geçirebilirim diye kara kara düşünüyor.Bankadaki paraya garantiymiş.Bunlar masal arkadaşım.Doğalgazın ve elektriğin vatandaşa attığı kazıktan bahsedelim.Bana ne paraya garanti.Neyse, boş konuşuyoruz..

    Yorum

    • TURGUT®
      Member
      • 04-03-2004
      • 2761

      #3
      Konu: İşte yeni ekonomik paket

      Originally posted by necatikaya View Post
      YarasaSpor arkadaşım, hangi ekonominin paketi.Hangi ekonomiden bahsediyorsun.Millet kışı nasıl geçirebilirim diye kara kara düşünüyor.Bankadaki paraya garantiymiş.Bunlar masal arkadaşım.Doğalgazın ve elektriğin vatandaşa attığı kazıktan bahsedelim.Bana ne paraya garanti.Neyse, boş konuşuyoruz..
      Sanıyorum yastık altı paraların açığa çıkması ve bankacılık sektörünün canlanması ve akabinde ekonomide biraz hareket olması için atılan bir adım olsa gerek, fakat parası olmayanı ilgilendiren bir durum değil, dediğiniz gibi bankada parası olmayan kışı nasıl geçirebilirimin derdinde, parası olan için sorun yok zaten..

      Yorum

      • hikmet24
        Member
        • 28-11-2005
        • 1724

        #4
        Konu: İşte yeni ekonomik paket

        karapara temizleme operasyonu: yeterki getir ne olursa olsun,ne olursan ol getir bas,bas paraları kemoya
        saygılar

        Yorum

        • cemal344
          Senior Member
          • 03-11-2005
          • 3977

          #5
          Konu: İşte yeni ekonomik paket

          Biz bu paketle uçarız.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor
          X