Cola savaşları yeniden başlıyor

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member
    • 26-01-2004
    • 3796

    Cola savaşları yeniden başlıyor

    " http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2008/11/24 "


    Cola savaşları yeniden başlıyorBaşta Ülker'in Cola Turka'sı olmak üzere bir çok firmaya milyon dolarlık cezalar kesen Şeker Kurulu lağvedildi! Metin Can'ın haberi

    24.11.2008 11:23
    Anayasa Mahkemesi, Bakanlar Kurulu'nun Şeker Kurumu ve organlarının görev, yetki ve görev süresini yeniden belirleme yetkisini iptal etti. Şeker İş Sendikası tarafından açılan davada yüksek mahkeme, Bakanlar Kurulu'nun Şeker Kanunu'nun 8. Maddesinde yer alan "idareye sınırları belirsiz bir düzenleme yetkisi verilmesi” gerekçesini hukuka aykırı buldu ve kaldırdı. Böylece Şeker Kurulu'nun görev süresinin uzatılmaması ve kurumun kapatılması kararı verilmiş oldu. Ve bu karar Resmi Gazete’de de yayımlandı. Mahkemenin bu kararı milyar dolarlık şeker sektöründe şok etkisi yarattı! Şeker fabrikalarının üretim kotaları, kaçakçılık ve şeker ithalatından tutun da üretim lisanslarına kadar her türlü yetkiye sahip kurulun ortadan kaldırılmasıyla sektörü büyük bir başıboşluk bekliyor. Öte yandan sektörün yeni sahibinin ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olabileceği konuşuluyor.
    ÜLKER’E KAÇAK ŞEKER ÜRETİMİNDEN 30 MİLYON YTL CEZA KESİLMİŞTİ
    Şeker Kurul’un tasfiye edilmesi ise en fazla Ülker’in Cola Turka’sını sevindirecek. Çünkü Şeker Kurulu, Ülker`e nişasta bazlı şeker kotasını aştığı için 33 milyon YTL ceza kesmişti. Kurul`un incelemesi Coca Cola ve Pepsi Cola'nın ihbarı sonucu başlamış ve Ülker’in yasak olmasına rağmen kendi şekerini kendisi üretecek bir tesisi kurduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine tesisin üretimi durdurulurken Ülker’e de rekor ceza kesilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ile Kurul’un Ülker’e yönelik aldığı kararlar da geçeriz oluyor ve Ülker’in kendi şekerini kendisinin üretmesinin yolu açılmış oluyor. Ancak Coco Cola ve Pepsi Cola, haksız rekabet iddilarını tekrar yineleyebilir. Çünkü Cola Turka, Sakarya Akyazı'daki fabrikasında kendi şekerini kendisi üreterek yüzde 25 maliyet avantajı yakalıyor.
    ÜRETİMDE KOTA SINIRI KALMADI ŞEKER FİYATLARI DÜŞER
    Öte yandan, şeker fabrikalarında da üretim kotası kalkıyor. Bu durumunda üretimin artmasına ve şeker fiyatlarının ise gerilemesine neden olacağı bekleniyor. Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Ayhan Teke de bu kararla birlikte şeker kotası sorunun ortadan kalktığını söyledi. Teke şunları kaydetti: "Böylelikle Şeker Kurumu’nun aldığı bütün kararlar geçerliliğini yitirdi. Bir kaç gün önce de Danıştay bize yaptıkları haksız uygulamayı durdurma kararı almıştı. Bu karar da olayı sonlandırdı. Sektör yeni bir döneme giriyor. Fabrikamızın artık şeker kotası sorunu ortadan kalktı. Kurul, Şeker Kanunu'nda yeri olmayan bir takım kararlar almıştı."
    Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya ise fabrikanın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Alınan bu kararlarla önümüzdeki büyük engel kalktı. Çiftçimiz ve vatandaşlarımızın gözü aydın. Çok mutluyuz. Biz 10 gün önce de Şeker Kurulu'na 2 yıl boyunca bizi zarara uğrattığı için, 100 milyon YTL'lik maddi tazminat davası açmıştık. Sonuna kadar hakkımızı arayacağız" dedi.
    2001 YILINDA IMF TARAFINDAN KURULMUŞTU
    Şeker Kurulu, Türkiye'de yurt içi talebin yurt içi üretimle karşılanmasına ve gerektiğinde ihracata yönelik olarak Türkiye'de şeker rejimini, şeker üretimindeki usul ve esaslar ile fiyatlandırma, pazarlama şart ve yöntemlerini düzenlenmesi amacıyla 2001 yılında kurulmuştu. Kamu tüzel kişiliğine sahip olan kurum, bugüne kadar 200 milyon YTL'ye yakın ceza kesmişti.

    TÜRKİYE ŞEKER ÜRETİMDE DÜNYA BEŞİNCİSİ
    * Türkiye dünya pancar şekeri üretiminde Fransa, Almanya, Polonya ve Amerika’dan sonra 5’inci sırayı alıyor.
    * Türkiye'nin yıllık şeker üretimi 2.5 milyon ton.
    * Ortadoğu ülkeleri toplam pancar şekeri üretiminde ise yüzde 70 paya sahip.
    * Pazarın yüzde 85'ini pancar şekeri, yüzde 15'ini ise başını Amerikan gıda şirketi Cargill'in çektiği mısır nişastasından üretilen şeker oluşturuyor.
    * 29 fabrikada pancardan, 5 fabrika da mısır nişastasından şeker üretiyor.
    * Sektörde 30 bin fabrika işçisi, 200 bin tarım işçisi ve 450-500 bin üretici aile bulunuyor.
    * Dünya şeker fiyatları ortalama 250-400 arasında Türkiye şeker fiyatlarının en pahalı olduğu ülkeler arasında.


    İŞTE KARAR

    VII - SONUÇ
    4.4.2001 günlü, 4634 sayılı Şeker Kanunu’nun geçici 8. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE, 2.5.2008 gününde OYBİRLİÐİYLE karar verildi.

    Başkan
    Haşim KILIÇ
    Başkanvekili
    Osman Alifeyyaz PAKSÜT
    Üyeler
    Sacit ADALI
    Ahmet AKYALÇIN
    Mehmet ERTEN
    Mustafa YILDIRIM
    Cafer ŞAT
    A. Necmi ÖZLER
    Serdar ÖZGÜLDÜR
    Şevket APALAK
    Serruh KALELİ



İşlem Yapılıyor
X