Galilei Ankara'da

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Galilei Ankara'da

    Galilei Ankara'da




    12.12.2008 - 20:34



    Ankara Devlet Tiyatrosu “Galilei’nin Yaşamı” isimli oyunla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Bertolt Brecht’in yazdığı, Erhan Gökgücü’nün yönettiği oyunda dünyanın döndüğünü ispat eden Galilei’yi Tamer Levent canlandırıyor.


















    Yavuz Alatan / Gazeteport

    ANKARA - Ankara Devlet Tiyatrosu “Galilei’nin Yaşamı” isimli oyunla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Bertolt Brecht’in yazdığı, Erhan Gökgücü’nün yönettiği oyunda Galilei’yi Tamer Levent canlandırıyor.

    Ekonomik kriz ve küreselleşme üzerine replikleri de bulunan Galilei rolündeki Levent, “Bu oyun bilimin sarsılmaz gücünü bir kez daha kanıtlıyor. Dünya küreselleşme ile değil bilim ile var. İnsanlığın ortak değeri olan bilim oyunda öne çıkıyor. Galilei bilim ile kültürü bağdaştıran bir mesaj veriyor.’’dedi.
    Oyunun yönetmeni Erhan Gökgücü ise eserin seyirciye çok şey söylediğini belirterek, “Brecht’in sözleri göz ardı edilemeyecek boyutta. Galilei’nin öğrencisi, ‘Ne yazık ki, o ül***i kurtaracak kahramanları yok’ derken, Galilei ona ‘Ne yazık ki, o ül***e kahramanlara muhtaç’ yanıtını veriyor. İnsanlar günümüzde de lider diye olmadık insanların peşinden sürükleniyor. Halbuki insanlar bunların peşinden koşmak yerine görevlerin yapma cesareti taşıyabilseler” dedi.

    BİLİM ENGİZİSYON KARŞISINDA

    Dünyanın döndüğünü ispatlayan Galilei’nin 1616'da kitapları incelenmiş ve dünyanın döndüğü iddiasından vazgeçmesi istenmişti. Galilei daha sonra mikroskobu geliştirdi. Ancak 1618'de üç kuyruklu yıldızın görülmesiyle kiliseyle münakaşaya girdi. Arkadaşının Sekizinci Urban olarak Papa seçilmesinden cesaret alarak yazdığı "İki Kainat Sistemi Üzerine Konuşmalar" adlı eserini 1632'de yayınladı. Ancak kitabı daha önce yapılan uyarılarla çeliştiği gerekçesi ile Roma’da mahkemeye çağrıldı. 1633'te bu kitap yasaklandı ve Kutsal Engizisyon'ca müebbet hapse mahkum edildi. Cezası kendi evinde göz hapsine çevrildi. Yetmiş yaşında hapsedilen Galilei kör oldu ve 1642 yılında öldü.

İşlem Yapılıyor
X