Mersin'de Türk sanat müziği korosu

Kapat
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Mersin'de Türk sanat müziği korosu

    Yeter ki gençler Türk Sanat Müziği dinlesin!




    21.12.2008 - 15:53





    MERSİN- Mersin Akademik Sanat ve Kültür Derneğince gönüllülük esasına dayalı kurulan ve yaş ortalaması 45 olan 50 kişilik Türk Sanat Müziği Korosu, Türk Sanat Müziğini gençler arasında yaygınlaştırmayı hedefliyor.

    Dernek Başkanı Hasan Çiftçi, Türk Sanat Müziğinin gelişme ve kökleşme temellerinin ilk yılları, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarının öncesi dayandığını söyledi.

    Klasik anlamda Türk Sanat Müziği'nin çeşitli İslam müziklerinin oluşturduğu zengin birikime dayanan Osmanlı müzikçilerinin ürünü olan makamsal bir müzik olduğunu ifade eden Çiftçi, yapılan çeşitli araştırmalara göre bu sanat dalına ait 590 makam bulunduğunu, ancak bunlardan pek çoğunun unutulması nedeniyle bugün örneğinin bile kalmadığını vurguladı.

    Unutulmakla karşı karşıya olan ve müziğin en zengin dallarından olan Türk Sanat Müziği'ni yeniden Türk insanının hatırlarına getirebilmek için dernek bünyesinde yaşları 30-65 arasında değişen 50 kişilik bir koro kurduklarını anlatan Çiftçi, ''Derneğimiz tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Hiç kimse maddi çıkar gözetmeksizin, çalışmalarımıza katılıyor ve konserlerimize hazırlanıyor. Çünkü koromuzun ortak hedefi, yeter ki gençlerin, Türk Sanat Müziğini unutmasın'' dedi.

    Kendi öz kültürümüzün ürünü olan bu sanat dalının, gençler arasında unutulmaya başladığını dile getiren Çiftçi, şöyle konuştu:

    ''Artık gençlerimiz, genellikle hip hop, pop ve benzeri müzik dallarına ilgi duyuyor. Yani bir başka deyişle kendi öz kültürümüzün ürününden uzaklaşıp, yabancı kültür ürünlerini benimsemeye başladılar. Koromuzla, özellikle gençlerin ilgilerini çekip, unutulmak üzere olan bu kültürümüzü yeniden canlandırmaya çalışacağız.''

    FARKLI MESLEK GRUPLARI YER ALIYOR
    Çiftçi, 50 kişiden oluşan korodaki sanatçıların yaşlarını 30-65 arasında değiştiğini ortalamasının ise 45 olduğunu söyledi.

    Korunun farklı meslek gruplarından oluştuğunu dile getiren Çiftçi, bir çoğu emekli öğretmenden oluşan koroda, emekli asker ve hakimlerin de yer aldığını vurguladı. Çiftçi, çalışmalarını Türkiye'nin önemli bestekarlarından olan Osman Nihat Akın ve Şükrü Tunar'ın eserleri üzerinde yoğunlaştırdıklarına dikkati çekti. (AA)
İşlem Yapılıyor
X